Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/naturalyblond

Marketing

From the Hood to Hollywood

Petog ožujka 2006. u Hollywoodu se održavala 78. dodjela Oskara! Oko 3.500 gledatelja prisustvovalo je ovoj manifestaciji u Kodak kazalištu. Nitko nije ni slutio da će ta večer ostati zabilježena u povijesti rapa!!! Ime dobitnika Oskara za najbolju pjesmu trebala je pročitati bivša reperica Queen Latifah. Ona je otvorila omotnicu, uzbuđenje je raslo... Progovorila je: '' And the Oscar goes to ...'', zatim nakratko zašutjela, da bi onda viknula u mikrofon: '' Jordan Houston, Darnell Carlton i Paul Beauregard za pjesmu 'It's hard out her for a pimp' iz filma 'Hustle&Flow'. Njih trojica su bili potpuno šokirani. Prvo zato što su ih prozvali njihovim pravim i menima, a drugo - uopće nisu računali na nagradu. Nakon toga su Juicy J, Crunchy Black i DJ Paul izašli na binu, nabacili osmijeh tako da su im se vidjeli zlatni zubi i zaputitli se ka svom trofeju - bio je to prvi Oscar dodjeljen jednoj rap grupi! Hardcore reperi iz Hooda Memphisa su uspjeli!

Tada je svima postalo jasno: hip hop je postao sastavni dio Hoolywooda!!! Rap zvijezde Eminem, 50 Cent, Ludacris, Andre 3000 i Nelly su u međuvremenu postali izuzetno uspješni glumci.

Ali da se vratimo u 1990. godinu : hiphop grupa Public Enemy objavila je singl koji je šokirao američku filmsku industriju! 'Burn Hollywood burn' bila je žestoka kritika prikazivanja crnaca u holivudskim filmovima: ''For all this years we looked like clowns, the joke is over, smell the smoke from all around! Burn Hollywood Burn!'', repali su tada Chuck D i njegovi suradnici Big Daddy Kane i Ice Cube! U spotu za ovu pjesmu Ice Cube sjedi u kinu i ležerno pali šibicu. Bio je to presudni trenutak: od tada su hip-hop i Hollywood u ratu. Ali ne zadugo... Ranije su reperi željeli uništiti Hollywood, a danas dobivaju Oscare! Kako je došlo do te promjene? Da bi odgovorili na to pitanje moramo se vratiti unatrag skoro 25 odina.

Naime, zajednička povijest hip-hopa i Hollywooda počela je davne 1982. godine. Breakedance, grafiti, rap i Dj-evei isunjavali su ulice New Yorka. Redatelj Charlie Ahearn je s nekoliko najvažnijih dancera u New Yorku snimio scenu za fiml ''Wild Style''. Glavni likovi njegove priče su momci koji pišu grafite, ali u toj sceni se pojavljuju i reperi, kao npr. Grandmaster Flash. Ipak, ''Wild Style'' je daleko od komercijalnog filma. Ni filmski pokušaji uspješnih repera poput The Fat Boys i Run DMC nisu bili baš blockbusteri. Velika promjena usljedila je 1991. godine: 24-godišnji redatelj John Singleton iz geta u South Central L.A.-u objavio je svoj filmski debi ''Boyz N The Hood''. On je jedan od prvih filmaša koji je imao hrabrosti uzeti jednu rap zvijezdu za glavnog glumca. Ice cube glumio je Doughboya koji sa svojim frendovima odrasta u getu L.A.-a prepunom droge i nasilja... ''Boyz N The Hood'' je već nakon prvog tjedna prikazivanja zaradio 10 milijuna dolara, a film je stajao samo 6 milijuna. Hollywood je po prvi put zaista oduševljen energijom hip-hopera. Novi ''Hood Movies'' postali su trend!

Sljedeći važan korak učinjen je godinu dana kasnije: Ernest Dickerson je, kao i Singleton, novak i fan hip-hopa. One je mladom 2pacu ponudio glavnu ulogu u njegovom filmskom debiju '' Juice''. 2Pac je proglašen velikom glumačkom nadom još prije početka prikazivanja filma. Samo godinu dana kasnije, bio je partner superzvijezdi Janet Jackson u filmu ''Poetice Justice''. Do svoje smrti 2pac je skoro svake godine snimao po jedan film. Osobnim primjerom je pokazao što jedan hip-hoper može postići u Hollywoodu....

U međuvremenu je jedan drugi reper postao megazvijezda: Will Smith! On se proslavio osamdesetih godina kao MC The Fresh Prince. Godine 1996. dobio je ulogu u filmu ''Dan nezavisnosti''. a godinu dana kasnije u '' Ljudi u crnom'', koji ga je proslavio po čitavom svijetu. Najveći filmski studiji skužili su da modu zaraditi dobru lovu s hip-hop zvijezdama!

Kao jedna od prvih glumica s hip-hop scene - mlada pjevačica Aaliyah je filmom ''Romeo mora umrijeti'' postala poznata u filmskom svijetu. Nakon njenog drugog filma ''Queen Of The Damned'', potpisala je ugovor za SF klasik ''Matrix'', Ali pred sam početak snimanja dogodila se nesreća: 25. kolovoza 2001. pjevačica je poginula u avionskoj nesreću na Bahamima.

Usprkos tragičnoj smtri Aaliyah i 2paca, hip-hop je zauzeo značajnu poziciju u Hollywoodu. A to su i tijekom 2006. dokazali mnogi reperi glavnim ulogama u filmovima: The Game (''Waist Deep''), Outkast(''Idlewild''), T.I.(''ATL''), Bow Wow(''Tokio Drift'') ili Xzibit(''Gridiron Gang''). Nema boljeg dokaza da su reperi uspjeli!!

From The Hood To Hollywood!!!!!

Post je objavljen 17.10.2006. u 14:35 sati.