Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Pukanić u obrani međunarodnog švercera oružjem

U četvrtak, 12. listopada 2006., pročitao sam jednu od najsramnijih stvari koje su izišle u hrvatskim novinama u posljednje vrijeme. Na 48. stranici Vjesnika, lista koji financira država, objavljen je članak u kojem se novinari otvoreno hvale kako su trgovca oružjem Petra Perničku cinkali češkom državnom odvjetništvu i kako ga zbog toga čeka novo suđenje u domovini.

Ta bi vijest prošla potpuno nezapaženo da Petr Pernička nije jedan od rijetkih ljudi iz inozemstva koji su pomogli Hrvatskoj da se oslobodi srpske okupacije. Naime, tvrtka Winsley za koju je radio bila je jedan od glavnih nabavljača oružja u Hrvatskoj za što joj je isplaćeno oko 90 milijuna dolara. Zahvaljujući njoj Hrvatska je uspjela nabaviti ozbiljno naoružanje: avione, helikoptere, lansere, rakete S-300, protutenkovske uređaje, najpovoljnije i najbolje kalašnjikove i milijune metaka. Cijena koju joj je za to plaćala Hrvatska, koja je bila pod embargom, u tim je okolnostima bila i više nego povoljna. Dakle, Petr Pernička i njegovi kompanjoni Josef Rotheichner i Zvonimir Zubak bili su superkorektni što se tiče pomoći Hrvatskoj i cijena koje su za to trebale biti plaćene. A sada državni list zemlje koja je spašena velikim dijelom zahvaljujući ljudima kao što je Pernička istog tog Perničku trpa u zatvor, i još se tome veseli! Ako to piše list koji financira država, znači li to da je to ujedno službeni stav Sanaderove vlade? Ako jest, onda je on sramotan kao što je sramotan i članak u Vjesniku.

Ivo Pukanić, Nacional, 16.10.2006.


Ivo Pukanić je posvetio ovotjednu kolumnu napadu na Marina Deškovića, rijetku nadu istraživačkog novinarstva u nas koji se drznuo profesionalno pisati o Petru Pernički, poslovnom partneru Hrvoja Petrača.

Nakon analize informacija koje su dobili od Vjesnika, Češko državno odvjetništvo će službeno zatražiti od zagrebačkog Općinskog suda spis o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio Zvonko Zubak, potvrdio nam je zamjenik Državnog odvjetnika Republike Češke, mr. Jan Jakovec.

»Ako u spisu stoji da je tvrtka Winsley prodavala oružje Hrvatskoj dok je trajao embargo, iako u Češkoj postoji rok zastare od deset godina, iz toga će biti očito da se Pernička bio upustio u protuzakonitu djelatnost.
Uvjeren sam da će ti dokazi ukinuti prvostupanjsku oslobađajuću presudu Pernički«, rekao je za Vjesnik Jakovec, koji inače osobno zastupa tužiteljstvo u ovom slučaju.
Podsjetimo, Vjesnik je prije dva tjedna otkrio kako je na zagrebačkom Općinskom sudu, Petr Pernička, međunarodni trgovac oružjem kojega je State department 1998. stavio na »crnu listu« zbog optužbi da je ruskim mlažnjacima MIG-21 snabdijevao režim u Sjevernoj Koreji, saslušan kao svjedok.
Njegov iskaz u kojemu je ustvrdio da je tijekom trajanja UN-ovog embarga u Hrvatsku krijumčario MIG-ove, helikopterske topovnjače Mi-24, transportne helikoptere Mi-8, za što mu je prema vlastitim riječima isplaćeno 80-90 milijuna američkih dolara. Vjesniku je bio zanimljiv budući da je Pernička u kaznenome postupku u Češkoj mjesec dana ranije bio nepravomoćnom presudom oslobođen optužbi da je ikada krijumčario oružje.

Češko je tužiteljstvo isprva bilo suzdržano

Štoviše, otkrili smo da osim Perničkina iskaza u spisu u Zagrebu postoji čitav niz dokumenata koji ukazuje da je upravo Pernička bio vodeća figura off-shore tvrtke Winsley finance limited, koja je Hrvatsku opskrbljivala oružjem u vrijeme dok je vrijedio međunarodni embargo.
Češko državno odvjetništvo koje nije imalo pojma o tome da se u Hrvatskoj vodi spor u kojemu zapravo krijumčar oružja pokušava dokazati da je krijumčario oružje te kršio UN-ov embargo, isprva je s velikom rezervom uzelo navode iz Vjesnika, no ubrzo su shvatili da spis na zagrebačkom Općinskom sudu obiluje dokazima za kazneni postupak u Češkoj.

Marin Dešković, Marijan Lipovac, Vjesnik, 12. listopada 2006.


Svojedobno je bivši ravatelj policije Ranko Ostojić Ivu Pukanića svrstao među zaštitnike oganiziranog kiminala. Sanader daje podršku takvom Pukniću čak kade zajedno slikaju na dodjeli Top stipendija, koje su paravan za kriminalne aktivnosti. Sada Pukanić poziva Sanadera da dade Deškoviću otkaz da bi istraživački novinar kad se nađe na cesti lakše postao meta organiziranog kriminala. Sve si pomislim da ne živim u Hrvatskoj već Rusiji.

Update

Nije to Pukiju prvi put --> Koga štiti "Nacional"?



Post je objavljen 17.10.2006. u 15:19 sati.