Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Zoran Mutabžija dvanaesti puta za redom prvak Hrvatske u gou (Velika Gorica 14. i 15. 10. 2006.)

Kvalifikacije za završnicu su održane Otvorenim prvenstvom Hrvatske koje se održalo u svijbnju u Ivanjoj Reki kod Zagreba. Trojica tamo kvalificiranih se ovaj puta nije pojavila. Bačevina kaže da nije dobio obavijest, a e-mail je poslan i vidljivo je u dokumentaciji. Zrno nije mogao doći zbog obveza na poslu, a s Nolom se nismo uspjeli direktno čuti, ali e-mail je bio poslan. U poslijednji čas Mutabžija odlučuje otiči do Bačevine i izmjenjen je stoga i redoslijed kola kako bi njih dvojica odmah mogli i odigrati. Kao pričuve u završnicu ulaze Zvonko Bednjanec i Matej Zakanj, koji su kvalifikaciju stekli u Ivanbjoj Reki.
Igra se svak sa svakim u pet kola. Vrijeme za razmišljanje je 1 sat i 15 minuta i byoyomi od 30 sekundi za potez. Sve partije se igraju ravnopravno uz komi 6,5 poena. Mjesto igre je 'Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90 u Velikoj Gorici.
Pogledajmo konačnu tablicu nakon dva dana igranja.

1.Zoran Mutabžija 5. dan (Zagreb), 5 bodova i sds 10
2.Velimir Kuhar 5. dan (Zagreb), 4 boda i sds 6
3.-5. Zvonko Bednjanec 1. kyu, Mladen Smud 3. dan i Matej Zakanj 4. kyu (svi iz Velike Gorice), 2 boda i sds 2
6.Sead Bačevina 2. dan (Zagreb), 0 bodova i sds 0
Početak je u 9:00, ali odlažemo ga čekajući one kojih nema. Nešto polije 9:30 odlučujemo da peto kolo igramo kao prvo, a da Mutabžija ode do Bačevine i da odmah odigraju partiju toga kola. Kuhar igra protiv Zakanja, a Smud protiv Bednjanca.
Zakanj protiv Kuhara brzo ulazi u borbu. Kuhar mirno stvara utjecaje i istovremeno drži nedorečenost Zakanjevim skupinama. Tako Zakanj mora brinuti o njima, a Kuhar stvara sve veće utjecaje na ostatak ploče. To je bilo i presudno i Zakanj u nemoći predaje partiju.
Bednjanec i Smud igraju nekako izjednačeno. U par navrata Smud jedva iznalazi rješenja za život svojih skupina kamenova. Sučeljavanje se prenosi u centar ploče. Bednjanec griješi i Smud reže veliku njegovu grupu kamenova i slijedi predaja partije.
Doznajemo da je Mutabžija u Zagrebu pobjedio Bačevinu, koji potom izjavljuje da neće nastaviti s igrom u završnici i da sve partije predaje. Bilježimo njegovo odustajanje, a svi koji bi trebali igrati s njime dobivaju bod.
Drugo kolo kreće u 13:30. Igra se prvi derbi. Mutabžija protiv Kuhara. Ovaj puta Kuhar ne uspjeva uraditi veće utjecaje, a Mutabžija igra ugro žavajući protivničke grupe. Partija nije dočekala završnicu. Kuhar se predao u razbijenoj poziciji.
Bednjanec igra protiv Zakanja. Znao je bednjanec da je borba najjaće oružje Zakanja, pa je to i izbjegavao nastojeći održati prednost u poziciji. Tako je uspio ubilježiti prvi bod.
Smud dobiva bod bez borbe.
Poslijednja runda prvoga dana donosi još jedan derbi. Mutabžija ide na Smuda. Nekoliko godina za redom njih dvojica imaju prva dva mjesta i redovno je Mutabžija prvi. Krenulo se sučeljavanjima. Smud nastoji stvroriti prednost u centru, a Mutabžija nastoji kontrirati igrom u području gdje je Smud jak. Greška Smuda i Mutabžijine namjere postaju realnost i počinje slabljenje pozicije Smuda. Igralo se do brojanja pobjedom Mutabžije za velikih 30,5 poena.
Bednjanec protiv Kuhara se kako.tako drži, ali u završnici predaje padom svojih grupa.
Nedjelja ujutro. Smud igra s Kuharom. Kratko je trajala ta partija. Igrajući na velike kontrole prostora kao da je izazvao Smuda na uskakivanje. Poznaju se ovi protivnici dobro. Smud krivo tretira poziciju i sam sebi stvara nekoliko slabih skupina nastojeći oteti prostore Kuharu. Kada je palo nekoliko bitnih skupina kamenova Smud predaje partiju nezadovoljan svojom igrom i filozofijom kao potporom njoj. Sada je već vidljivo da će prva dva mjesta pripasti Mutabžiji i Kuharu.
U navedenom kolu igra se još partija Mutabžije i Zakanja. Očekivala se laka pobjeda Mutabžije, ali je bilo velike frke. Zakanj je neočekivano oborio ogromnu skupinu kamenova. Nažalost neiskustvom nije moga poziciju privesti boljem završetku do gubitka partije. Mitabžija je pobjedio za oko 20 poena. Četsitke Zakanju na prikazanoj odličnoj igri!
U poslijednjem kolu Mutabžija pobjeđuje Bednjanca. Kaže bednjanec da mu je to do sada bila najmirnija igra s Mutabžijom. Izgubio je, ali nije bilo masakra.
Poslijednja završena partija je bila između Smuda i Zakanja i ujedno je to bilo i najveće iznenađenje prvenstva. Gledajući poziciju nebi se moglo reči tko je tu dan-igrač, a tko kyu. Zakanj je stvorio Smudu slabe skupine, naravno Smudovom pretjeranom arogancijom i nastojanjem obezvrijeđivanja njegovih postignuća u prostoru. Smud na jedvite jade nešto spašava, ali ogromna skupina s preko 25 kamenova mu pada. Nastoji nekako približiti se izjednačenju ostatko prostora, ali konačno i tu griješi previdom jednostavne kombinacije upada u prostor. Ostaje mu samo čestitanje pedeset godina mlađem protivniku. Bravo Zakanj. Ovom igrom i rezultatom promovira u 3. kyu!!!
Dvanaesti puta za redom Zoran Mutabžija osvaja naslov prvaka Hrvatske.
Velimir Kuhar osvajanjem drugog mjesta stekao je pravo na meč za kvalifikaciju na 28. Svijetsko amatersko prvenstvo u go u Japanu. Igrati će se tijekom prosinca ove godine.
Zvonko Bednjanec, Mladen Smud i Matej Zakanj trebaju odigrati tromeć za redoslijed od 3. do 5. mjesta. Prva trojica stjeću izravno pravo kvalifikacije na završnicu Prvanstva Hrvatske slijedeće godine, pa se taj tromeć zbog toga treba održati.
Za par dana Zoran Mutabžija ide na veliki međunarodni turnir u Seul, gdje će predtavljati igrače Hrvatske. Forma mu je izgleda OK.
Sastavio bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 16.10.2006. u 13:27 sati.