Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ganjarevolution

Marketing

evo malo za obrazovanje...

Evo nekima koje zanima nešto o rastafarijancima, naime to nije samo "đir" ludih bundovnih mladih nego pokret koji je crncima mnogo znacio, pa eto par riječi....Rastafarijanizam je pokret pripadnika crne rase koji prepoznaju Afriku kao mjesto rođenja sveg ljudstva. Pokret se javio iz potrebe crnačkog naroda potisnutog od strane bijelaca da zadrži svoj ponos, pokuša ukloniti ostatke ropstva, te se osloboditi iz kolonija, steći jednaka prava kao i bijelci, dokazati da su i oni ljudi, te da zavrjeđuju slobodu i poątovanje. Oni se zalažu sa slobodu, poštovanje, jednakost svih ljudi, te se zalažu za mir.

Rastafarijanizam se prvotno javlja na Jamajci, te je usko povezan sa Marcusom Garveyem i njegovom filozofijom. Datum rođenja pokreta se može smjestiti u Etiopiju 2.11.1930. kada princ Ras Tafari Makonnen biva proglaąen vladarom Etiopije, te time ispunjava proročanstvo Marcusa Garveya koji je prorekao da će crni kralj biti okrunjen u Etiopiji.
Rastafari su prvotno pripadnici niže klase, iako se pokret proširio i na pripadnike srednje klase. Procjenjuje se da u svijetu ima otprilike milijun rastafarijanaca. To je patrijarhalan pokret, društvo gdje žene imaju sporednu ulogu. Žene su identificirane samo kao supruge rastafarijanaca.
Smatrali su da žena može doživjeti rastafari vjeru samo kroz muškarca. Mogle su pristupiti zajednici samo uz muškarca. Tokom vremena izborile su se za veći status i slobodu, no uloga im je još uvijek sporedna.
Prvotni Rastafarijanci vukli su inspiraciju iz filozofije Marcusa Garveya koji je promovirao rad UNIA-e ( Univerzalna organizacija za poboljšanje položaja crnaca ) tokom 1920-ih. Glavni cilj organizacije je bio ujediniti crnce sa svojom prvotnom domovinom, Afrikom.

Garvey je smatrao da bi se svi crnci trebali vratiti u Afriku, jer od tamo zapravo potječu, tamo su njihovi korijeni. Propovijedao je kako su Europski kolonizatori razdijelili Afriku, te nepošteno raspršili Afričko stanovništvo po svijetu. Kao rezultat toga crncima nije dana mogućnost da se politički organiziraju, te socijalno izraze. Ropstvo je u crncima razvilo '' robovski mentalitet '', te su se pomirili sa definicijama bijelih rasista koje su govorile o njima kao inferiornima. Najvažniji događaj i razdoblje osnivanja rastafari vjere bila je 1930. godina. Naime, Marcus Garvey je jednom prilikom prorekao: '' Pogledajte u Afriku. Tamo crni kralj će se okruniti, jer dan oslobođenja je nadomak ruke. ''
Mnogi su smatrali da se proročanstvo ispunilo kada je 2.11.1930. princ Ras Tafari Makonnen okrunjen za vladara Etiopije. On potom uzima naziv Haile Selassie I. od Etiopije. On također uzima titulu '' Kralja svih Kraljeva, Gospodara svih Gospodara, Izabranik Boga, pobjedonosni Lav plemena Judinoga.''On si uzima za pravo uzeti ovu titulu uzetu iz Biblije tvrdeći da je 225. potomak kralja Solomona, sina Davidovog i kraljice Shebe. Naime u Biblijskim psalmima stoji: '' Princ ce doci iz Egipta, i Etiopija ce istegnuti svoje ruke do Boga '', te da ce on nositi naslov '' Kralj svih Kraljeva, Gospodar svih Gospodara, Izabranik Boga, pobjedonosni Lav plemena Judinoga. ''Nakon Selassievog okrunjenja rastafari pokret je skupio svoje sljedbenike i službeno započeo. Sam Selassie nije bio rastafarijanac, niti je poznato što je on zapravo mislio o pokretu i svojim sljedbenicima.
Prvi rastafarijanci su iznikli iz najgoreg šljama, najniže klase koja je često trpjela maltretiranja, zlostavljanja, te zatvaranje u zatvore.
Pokret je prošao kroz relativno mirno razdoblje tokom 1930-ih i 1940-ih. No od 1950-ih prema 1970-ima pokret je poceo buktati, te trpjeti sve više progona i zatvaranja od srednje klase jamajčanskog društva i vlasti.
Ovo je bilo usko vezano sa sve izraženijim crnačkim pokretom u Americi, ali i diljem svijeta. Rastafari pokret je počeo primati sve više sljedbenika u SAD-u i Engleskoj. 1970-ih pokret se drastično promovira zahvaljujući usponu reggae glazbe i najpoznatijeg predstavnika reggaea Bob Marleya.
Danas mnogi ljudi prihvaćaju rastafarijance, te čak i oni koji to nisu su prihvatili neke njihove običaje i možemo grubo reći, iskomercijalizirali ih, i to su mahom prije svega bijelci. Najpoznatije preuzimanje od rastafarijanaca su dreadlocksi, specifičan stil frizure, reggae glazba, te naravno želja za legalizacijom marihuane koja je rastafarima sveta.


Rasta zastava rastafarijancima predstavlja simbol patnje crnog naroda. Zastava je trobojna; crvena, žuta, zelena. Crvena predstavlja krv crnog naroda koja se prolijevala stoljećima, žuta označava ukradeno zlato, a zelena označava izgubljenu zemlju Afrike.

Na zastavi se često može vidjeti i prikaz lava. On simbolizira kraljevsko podrijetlo Haile Selassiea, snagu crnog naroda, te dva lica iste stvarnosti, početak i kraj. Naime, poznato je kako se lava smatra kraljem svih životinja, da lavovi nastanjuju Afriku, te se lav često koristi kao simbol za hrabrost, no takoder se može uzeti i kao metafora za krvoločnost, simbol predatora nad plijenom, dominaciju, u ovom slucaju bijelaca nad crncima. Rastafarijancima su takoder važni Davidova zvijezda, te dvije svete knjige; Kebra Nagast i Holy Piby.


Eto to je malo o rastafarijancima i tak...
jebeno se dugo nisam javljala jer nisam imala vremena jd nadam se da će te uzivati u novom blogu....


Post je objavljen 16.10.2006. u 01:26 sati.