Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Novi kineski dućan

Prvo, činjenica da je prosječna nastavnička plaća nešto niža od prosječne plaće u RH (što je 4640 kn), a znatno niža od prosječne Zg plaće (koja iznosi 5612 kn) je mučna i ponižavajuća. Osobito kad se uzme u obzir prosječno obrazovanje. Osim toga, to jasno iskazuje našu trenutnu i dugoročnu orijentaciju kao i strateški interes: na znanje i učenje mi ne računamo.
Zato ja u HNOS i pametne ploče ne vjerujem. Što se mene tiče, čak i da kupe Aleksandrijsku biblioteku i Wikipediu zajedno - to je opet samo demagogija. Kao što je demagogija i parola "Do znanja bez muke". Pametniji su odavno shvatili da bez muke nema nauke. Tako da pametne ploče služe samo trgovcima; tko hoće učiti, učio je već i s logaritamskim tablicama; većina, međutim, ne će jer ne vide valjanog razloga za to. Ako netko misli da pokušaj vješanja kolege u školi ili premlaćivanje nastavnika s tim nema veze, u krivu je.
Kako bi klinci shvatili da trebaju učiti i da to nečemu služi kad ih baš svi - osim onih nastavnika koji se još nisu predali - uvjeravaju da tako nije? A baš su se pravi savjetodavci našli; da nešto vrijedi to što ti profesori rade, zdrav razum govori da bi za to bili i pristojno plaćeni.

Sad bi ipak bio krajnji čas da se nešto započne jer od kukanja sreće nema. Zato poruka Sanaderu i Primorcu: povećajte plaće svim nastavnicima odmah i bez petljanja!
Primjedba da je posao nastavnika lagodan, a beneficije da su brojne je a) česta i b) toliko cinična da ju je bolje ne komentirati. Primjedba da profesora ima vrlo loših i da male i velike njihove greške postaju sve brojnije i sve teže je vjerojatno točna. Samo, to je posljedica, a ne protuargument.

Zato, vratite profesiji ugled, a ljudima novac! Sve isprike da za to nema pokrića u državnim financijama su unaprijed bez veze jer za miljardu bezveznijih stvari novaca ima. Isprike da onda treba povećati plaće i carinicima i medicinskim sestrama i uopće svim javnim službama su obično pranje ruku. Ovdje se ne radi o sindikalnim pitanjima nego o sustavu vrijednosti. I Primorac i Sanader će to vrlo lako objasniti carinicima, samo ako žele.
E sad, da ne bi Primorac i Sanader tužnim glasom, ali puni razumijevanja, rekli kako bi oni rado, ali eto, nema se ... evo malo brojki.
Ovo što slijedi je gruba aproksimacija. Uopće, brojevi su teško dostupni što me dodatno raspigalo (pa o tome više idući puta). Možda dolazim u opasnost da ovo bude pokazna vježba gigo principa. Ipak, mislim da stvari stoje približno ovako:

U državi trenutno ima približno 42000 nastavnika u svim osnovnim i srednjim školama. Prosječna bruto plaća u sustavu - ako se računa samo nastavno osoblje je 7000 kn. Zamislimo instantno i trajno povećanje od 10%, ugrubo, to znači i približno 10-postotno povećanje neto plaća.
Koliko to državu košta? Po nastavniku mjesečno 700, a zapravo samo 500 kn. Naime, stvarni trošak je samo dio koji ide u neto plaću i 2. stup mirovinskog osiguranja. Onih spomenutih 200 kn odmah se vrati državi kroz poreze i doprinose (država i tako mirovinski fond u 1. stupu obilato financira).
Ukupno dakle, mjesečno, trošak države bi iznosio 42000x500=21000000 kn. Godišnje, to je cca
250 milijuna kn. Koliko je to novaca? Evo tri odgovora, pa vi vidite.
1. to je otprilike 2 i pol promila godišnjeg držvnog proračuna.
2. to je otprilike 2 i pol km auto-ceste Krapina-Macelj.
3. to je otprilike 6 puta koliko Grad Zagreb godišnje daje profesionalnom nogometnom klubu Dinamo.

Mala dopuna uz 2. Nitko normalan nema a priori ništa protiv auto-ceste. No, ova posebno je izrazito skupa i nije baš najhitnija. Radi se o tek 20-tak km, a Slovenci dionicu Maribor-Macelj ionako namjeravaju započeti tek 2012.

Meni sve ovo kaže da je barem 10-postotno povećanje plaće svim nastavnicima i to momentalno i izvan svih kolektivnih ugovora sasvim izvedivo. Radi se samo o tome da li Sanader i Primorac misle da je to važno i potrebno. Za sada, i oni, kao i svi njihovi prethodnici, misle da nije.
OK. Računajte da za 10 godina nitko normalan kad diplomira matematiku, fiziku, informatiku, hrvatski, kemiju i fitness onda ne će htjeti raditi kao nastavnik u školi.
OK. Tvornica žigica Drava je propala i mi sada uvozimo šibice iz Rusije. Tako će možda propasti i proizvodnja profesora. Možda ćemo za 20 godina i profesore uvoziti iz Kine. Možda to i nije najgore od svega što bi se moglo dogoditi. Ali, ako ne želite ništa učiniti, onda barem prestanite farbati djecu.

Post je objavljen 15.10.2006. u 16:42 sati.