Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mybigblue

Marketing

Subota u gradu...

Kad polako odjedri ljeto, a na plažama ostane samo šapat mora i pospano rumeno sunce što tone na horizontu, vrijeme je da se sjećanje na ljetne dane pospremi u kutijicu za lijepe uspomene i da se pođe tražiti jesen...

A sunčana jesen na kontinentu i povjetarac koji se poigrava šuškavim lišćem, dovoljan su razlog da se dan provede na nekom lijepom mjestu. Vrijeme kao stvoreno za put u jedan gradić u kojem još nisam bila.

Jutarnja magla nije mogla pokvariti prvi dojam o malom gradu obgrljenom gorjem. Pročelja zgrada ukrašena šarenim cvijećem, kamenom popločene ulice i mostovi preko rječice koja protječe kroz središte grada čine oku ugodnu sliku čak i kad nema sunca, a gospon Vakula je najavio da će se ono ipak pojaviti. I pokazat će se da nije pogriješio.

Image Hosted by ImageShack.us

Dok se popije jutarnja kava, a zatim u laganoj šetnji razgledaju ulice, spomenici kulture i gradski muzej, sunce se već smiješi, a magli ni traga.
Velika crkva na gradskom brežuljku posvećena je sv. Anastaziji, ali, nije se moglo ući. O zatvorenim bih crkvama mogla napisati cijeli jedan post, stoga ću samo napomenuti da mi je žao što nisam mogla unutra. Pogledom izvana i po podacima o izgradnji, sve što se može reći je: barok, 17. stoljeće.

Crkva
Image Hosted by ImageShack.us

Pogled kroz krošnju
Image Hosted by ImageShack.us


Mnogo lijepih uspomena o životu svakoga grada krije se, naravno, u muzeju. Stoga je i tamo vrijedilo zaviriti. Osim povijesnih podataka, nešto se može čuti i o želji da se dio tradicije očuva i danas. Ono što osobito zadivljuje posjetiteljice – posebna je vrsta ukrasa koji je tradicijski dio ženske nošnje. Riječ je o krasnim ogrlicama, kralušima, a u nastojanju da se očuva tradicija njihove izrade, organiziraju se i radionice na kojima se to može naučiti.

Kraluš
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon obilaska muzeja zasjalo je sunce, a šetnja gradom pomalo iscrpi energiju pa je jako važno pojesti nešto slatko. Bolje rečeno, ne propustiti slasticu po kojoj je grad poznat. Udobno mjesto na gradskom trgu, toplina sunca i to je sasvim dovoljno za dobro raspoloženje i uživanje u poslastici.

Zelenilo obasjano suncem
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon posjeta gradu dan se može nastaviti u prirodi. Okolni brežuljci, šume, rijeka, nedirnuta priroda, vinogradi, prolazak vinskim cestama, a sve u blizini! Dakako, za ljubitelje vina to znači – kušati kapljicu.

U lijepom krajoliku žive i umiljate životinje pa su mogući ovakvi prizori:
Image Hosted by ImageShack.us

A u smiraj dana, dok se sunce polako spušta iza brežuljaka, vrijeme je za povratak...

Suton
Image Hosted by ImageShack.us

Koji je grad? To vam ostavljam da pokušate otkriti sami...



Post je objavljen 14.10.2006. u 20:46 sati.