Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/abcdoors

Marketing

Imposible Yes But Is True

Image Hosted by ImageShack.us

Jedna od rijetkih slika samog Desenmora


Nekadašnji heroji alternativne kulture danas ponosno stoje na stupovima kapitalisticke Amerike. I moze li ih tko kriviti? Svatko, cak i oni najradikalniji, bit ce spremni razumjeti i opravdati kad uzmu u obzir da se radi o milijunima dolara. Jer se svi principi i svi ideali daju rastegnuti, prilagoditi, adaptirati. Pitanje je samo za koju cijenu!?!

Ipak, izgleda da i ovdje ima iznimaka. John Densmore autor biografije o Doorsima koju ja nikad nisan citao (šteta) i nekadašnji bubnjar grupe "The Doors", nedavno je stavio veto na ponudu Cadillaca da za upotrebu pjesme "Break Through" preostalim clanovima "Doorsa" plati cifru od 15 milijuna dolara. Densmore je s ostalim clanovima benda, gitaristom Robbiejem Kriegerom i orguljašem Rayom Manzarekom, vec godinama u raskoraku. Robbie i Ray, naime, nemaju problema s uzimanjem love, tvrdeci kako je Densmore zapeo negdje u sferi idealistickih šezdesetih godina i kako je današnja realnost umjetnika upravo u suradnji s korporacijama. Densmore i ostala dvojica srecu se zadnjih godina samo na sudu: Densmore ih takoder tuži za zloupotrebu imena "Doors" – ostala dvojica sviraju i turiraju po Americi pod imenom "Doors of the 21st Century", a nedavno su bili primorani, opet zbog tužbe neprilagodenog idealista Densmorea, da i to ime adaptiraju u "D21C".

"Svi starimo", izjavljuje 66-godišnji Manzarek, "zar ne bi bilo prirodno da nas trojica sviramo stare pjesme 'Doorsa', ako ni zbog cega drugog, a ono zato što je kraj blizu. Morrison je bio pjesnik, a svaki pjesnik želi da se njegova rijec cuje."

Tko zna kako bi Morrison o svemu ovome mislio danas, 1969. bilo je prilicno jasno kako je Morrison razmišljao o tom problemu. Te godine, bend je dobio ponudu od Buick Opela da im proda svoj najveci hit "Light My Fire" za 50.000 dolara. Morrison je u to vrijeme bio u Europi i ostatak benda je glasao bez njega: ponuda je bila prihvacena. Kad se Morrison vratio iz Europe i saznao za dogovor, navodno je pobjesnio i zaprijetio da ce na svakom buducem koncertu maljem rasturiti jedan Buick ako se reklama ikad snimi. Dogovor, naravno, propao. Tada je bilo dogovoreno da svi clanovi benda imaju isto pravo glasa pri odlucivanju o financijskim dogovorima i da sve odluke moraju biti jednoglasne. To je otvorilo put za to da Densmore danas može sam zaustaviti najnoviji dogovorod 15 milijuna dolara.


Image Hosted by ImageShack.us
Meni osobno jedna od najboljih slika od Doorsa

Post je objavljen 13.10.2006. u 19:21 sati.