Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bezideja

Marketing

Ovo je prica bez zakljucka a ti si nesto kao slozena recenica!

Danas je prekrasan dan ja nabost cu vas na vile...Sada sam stigao doma i kakao sretan sam i zadovoljan...NaIme u 9 :21 bio sam u ambulanti 1 i cjenjeni doktor mi je skinuo necjenjeni zavoj...Nakon 6-tjednih muka,jadi,tuge,zalosti doso je i taj dan,6-tjedana nisam mogo trenirat,istusirat se normlano sve nesh pazi pazi da ne smocis,nisam drzao misa desnom rukom dok sam piskio,nisam odigro utakmicu,nisam vozi sk8,i nisam mogo se zabavljat na pravocrtni nacin...ali ..ALI.. od danas se sve skoro mjenja..za 3 tjedna moram doc na kontrolu slikanje jer mi nie jos zaraslo do kraja pa kakao pazi se nemoj trenirat , razgibavaj ruku prste....oooooooooooooooooocuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... :)normende da vec u nedjelju idem igrat...da se danas idemo vozit u dvoranu i da u subotu vjerojatno imamo probu....i navecer idem na trening..
Posljednjih nekoliko dana na meti se naso nas zupan sale..a mi kao pravi njegovi drugari stat cemo na njegovu stranu..nemojte nam zajebavat zupana jer kad se razljuti bjezat cete u svim smjerovima i preskakat ono sta nikad niste vjerovali da mozete preskocit..
nish dosta sad o tome posvetit cu se sada danu koji dolazi poslje sutra..preko-sutra.

Marun :

Riječ "marun" obično označava veliku oplemenjenu sortu pitomog kestena nastalu cijepljenjem plemkama maruna tj. kestena dubenca. Ima ga mnogo po obroncima Učke, najviše u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage, pa se u ovim krajevima još naziva i "lovranski marun". Plod pitomog kestena spada u obilježja Parka prirode Učka, te se nalazi i na njegovu logotipu.

Oko značenja pojma “marun” postoje razmimoilaženja u tumačenju, a zanimljivo je spomenuti da se u Italiji pod tim imenom podrazumijeva posebna sorta sa plodovima odlične kvalitete čija stabla su vrlo zahtjevna i manjne produktivna u odnosu na “obične” kestene.

Za čovjeka najznačajniji način upotrebe kestena svakako je prehrana, budući da njegov plod ima visoku hranjivu vrijednost. Pitomi kesten predstavljao je osnovni čimbenik u prehrani i gospodarstvu nekih pokrajina rubnih i brdskih dijelova južne Europe. Osim za prehranu ljudi pitomi kesten iznimno je važan i za prehranu domaćih, a pogotovo divljih životinja u šumi.

Budući da pitomi kesten cvjeta kasnije od svih vrsta voćaka – početkom ljeta kada pčele nemaju dovoljno paše – on je u to vrijeme gotovo jedini izvor peluda i nektara, pa ga pčelari smatraju značajnom medonosnom biljkom.

Drvo kestena ili kestenovina nalazi različite primjene, te se od njega izrađuju kolci za vinograde, poljoprivredne alatke, pokućstvo, a još se koristi kao cijenjeno građevinsko drvo i za ogrijev. Bačve izrađene od kestenova drva u Francuskoj i Italiji vrlo su cijenjene i tražene za čuvanje vina i piva.

Listovi kestena koriste se za prostirke u stajama, a u nedostatku stočne hrane i kao ishrana za stoku u zimskim mjesecima. Od listova pitomog kestena, a uz dodatak limunske kiseline, može se pripraviti ukusan napitak kao zamjena za ruski čaj.

Zbog svoje velike i široke krune sa robustnim granama pitomi kesten je izvanredno dekorativna vrsta drveta, naročito na većim prostorima i u rijetkom sklopu kada do izražaja dolazi njegova ljepota i ukrasna vrijednost.

Medica :

Medena rakija, liker od meda... to je prirodni tradicionalni napitak naših starih. Svrstavaju je u jedno od najstarijih alkoholnih pića.

Marunada :

Velika pucka festa za sve tipove staleza..veliko ispijanje svega i svacega..velika potraznja za hranom..veliko veselo..pozivam vas jaa sve vas da dodjete u lovran i sve od prilozenog probate dobro se napite raznih drevnih i domacih sokova...najedite i kolko-tolko citavi vratite svojim kucama-stanovima-ulici..Moram urucit bas moram poseban poziv za posebno nagovarane ljudove..iFa..zabic...SveZnalica...ii vase drugarice.. ne budite ljene...lazo-daj napravi si tu nogu vishe :)...dada i hvala strumfu na jucerasnjem pozivu...sine nesto prekrasno rasplako sam se kad sam cuo onaj zvuk....valjda ste dosli zivi doma u komadu bar..aee saluuuuuutiram vas sve i saljem vam zavrijedjene pozdravee wavewavewavewavewavewave El nino soldado

Post je objavljen 11.10.2006. u 11:20 sati.