Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moonlightshadow3377

Marketing

Ususret 33. Marunadi (14.10. - 29.10.2006)

Evo da se i ja malo probudim i napišem jedan post. Pošto se ubrzo odvija jedna meni od najdražih fešti osjećam obvezu da je i najavim te ponešto i napišem o samoj manifestaciji koja traje malo više od dva tjedna u ovim krajevima. Naravno par crtica i o marunu...

I ove će se jeseni Lovranom i okolnim mjestima širiti miris pečenih maruna. Lovranska Marunada je fešta posvećena berbi maruna, na kojoj se uz zabavu, glazbu i ples kušaju kolači, slastice i stara jela spremljena od ove posebne vrste pitomog kestena, koji u Hrvatskoj uspijeva jedino na ovom području.

Za vrijeme manifestacije izvlače se stari recepti i pripremaju različiti kolači, slastice i jela od maruna, koji su odavna neobično cijenjeni u gastronomiji. No, osim u jelima od slasnih maruna, gosti mogu uživati
i u glazbi, pjesmi i plesu, ali i mnogim drugim aktivnostima. Primjerice, mogu pratiti natjecanja u boćanju, biciklističku utrku ili pak sudjelovati u planinarskom pohodu na Učku.

Lovranski maruni

Lovranski maruni su veliki, kvalitetni, slasni i vrlo cijenjeni plodovi pitomog, cijepljenog kestena, koji u Hrvatskoj uspijeva samo na obroncima Učke, na području Liburnije. Šume ili, točnije, voćnjaci tog plemenitog pitomog kestena koji rastu u zaselcima iznad Lovrana, u Dobreću, Lignju, Tuliševici i Lovranskoj Dragi (može ih se naći od šuma iznad Ičića pa sve do Mošćeničke Drage), nastali su križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz neke od zemalja Dalekog istoka, najvjerojatnije Japana.

Kako spadaju u najkvalitetniju vrstu kestena (s njima se mogu usporediti samo slovenski gorički maruni te talijanski Gentile de Torino), maruni su se izvozili još u 17. stoljeću, pa su uz masline, vino i trešnje predstavljali kulturu od koje je stanovništvo ovog kraja desetljećima živjelo. Izvoz maruna doživio je svoj vrhunac u 19. stoljeću, kada su se najviše tražili u Italiji, Austriji i Njemačkoj, nakon čega slijedi stagnacija, a potom i potpuno zapuštanje voćnjaka cijepljenih pitomih kestena, pa ih je, nažalost, sve manje.

Zbog svoje prisutnosti i neosporne kvalitete, maruni su snažno obilježili gastronomiju područja u kojem uspijevaju, pa se od njih od davnina pripremaju različita jela, juhe, umaci, nadjevi i prilozi te kolači i slastice. Nadjevom od maruna se pune patke, teleći odresci i lignje, a umaci i prilozi od maruna najčešće se serviraju uz divljač. Od maruna pomiješanih s brašnom mijese se kroketi, ravioli i ostale vrste tjestenina, koje se potom serviraju s umacima od istog pitomog kestena, najčešće pomiješanog s gljivama.
Od maruna se rade i različite vrste kolača i slastica. Uz tradicionalnu marunjaču, različite pite, kolače, rolade i torte, od maruna se pripremaju i pudinzi, pjenaste kreme, palačinke, fritule i uštipci, ali i sladoledi. Kolači i slastice se tradicionalno, umjesto šećerom, zaslađuju medom.
U prošlosti su ljudi marune pekli, a zatim mljeli i kuhali kao nadomjestak za kavu, a od kestenovog meda pripremali su medenu rakiju i medicu.

Lovranska Marunada

Da bi se sačuvali autohtoni lovranski maruni te potakla briga o šumama, odnosno voćnjacima stabala pitomog kestena, koji su, nažalost, sve zapušteniji, ali i obogatila turistička ponuda ovoga kraja, Turistička zajednica počela je organizirati manifestaciju "Tjedan maruna".
''Tjedan maruna'', fešta na kojoj su se uz zabavu, glazbu i ples prodavali pečeni maruni te slastice i jela spremljena od ove pitome vrste kestena, tijekom godina je prerastao u vrlo popularnu i posjećenu lovransku Marunadu - gastronomsku, zabavnu i turističku manifestaciju, poznatu ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i izvan nje.

I evo jedan recept za roladu od maruna...njami

Priprema
1. Vanilin šećer, šećer, vodu i rum kratko prokuhajte i ohladite.
2. Propasiranom marunu dodajte pjenasto izrađen maslac, prokuhani šećer i mljevene orahe. Masu dobro izradite i na prozirnoj foliji oblikujte roladice. Prelijte ih glazurom od čokolade i ohladite.
3. Za glazuru, posudu s izlomljenom čokoladom stavite na posudu s kipućom vodom pa lagano miješajući otopite čokoladu. Slatko vrhnje zakipite pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.

Posluživanje
Roladu od maruna narežite na ploškice i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili tučenom šlag pjenom.

Savjet
Koristite li gotov zamrznuti pire od maruna, ne zaboravite prilagoditi i smanjiti količinu šećera.

Sastojci
650 g pasiranog maruna
150 g mljevenih oraha
150 g maslaca
50 ml vode
3 žlice šećera
2 Vanilin šećera Dolcela
2-3 žlice ruma

Za čokoladnu glazuru:
300 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja

Za posluživanje:
1 Šlag pjena Dolcela ili 200 ml slatkog vrhnja


I na kraju obavijest da će se glavne fešte održati po sljedećem rasporedu:
subota 14. i nedjelja 15. 10. LOVRAN
subota, 21. i nedjelja 22. 10. DOBREĆ
subota, 28. i nedjelja 29. 10. LIGANJ


Tijekom cijelog listopada možete u restoranima i kavanama na Liburniji probati razne kolače od maruna. Ugostitelji su se, uvjerio sam se, ove godine stvarno potrudili oko obogaćivanja ponude od ovih slastica.

Evo nadam se da ćete iz ovog nešto i naučiti o našem kestenu - marunu te da ćete nam se pridružiti na feštama uz pečene marune i hladnu medicu party... naravno do ranih jutarnjih sati.

P.S. Ako koji bloger namjernik ovih dana bude posjećivao ove krajeve i fešte neka se slobodno javi na mail pa da popijemo jednu (previše)... ja častim...smijeh wave

Post je objavljen 10.10.2006. u 14:52 sati.