Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Aret gjennom Borfjord

Prije nego li krenem na temu, rezultati vašeg glasovanja za najkvalitetnije mučenje stanara BB.
Najviše glasova je skupio prijedlog 2, mačkica.
Osobni favorit mi je u kupaonici nikad nisi sam.
Dakle, krenimo na temu.

Aret gjennom Borfjord ili u prijevodu na engleski, A Year Along the Abandoned Road, je filmić koji je osvojio mnoge nagrade i vjerojatno je noćna mora svim natjecateljima na filmskim festivalima.
Sjeća li se tko spota grupe A-ha za pjesmu Lifelines? To je to, bar djelomično.
Taj spot traje nešto više od 4 minute i sadrži tek dio filma Aret gjennom Borfjord koji inače traje 12 minuta.
U vrijeme kad je spot izdan (2002.) nisam se mogao načuditi tehnici kojom je pravljen. Spot je sadržavao i pjevače koji su se očito micali neovisnom brzinom pa mi nije bilo sve najjasnije.

A onda sam prije nekoliko dana malo proprčao po Internetu i našao sam rješenje.
Začudilo me to što je film snimljen davne 1989. Režirao ga je Morten Skallerud.
Prikazuje prolazak cijele godine za samo 12 minuta u malom ribarskom naselju Norveške koje se zove Borfjord.
Borfjord možete naći u Google Earthu na latitudi 70.6425 i longitudi 22.70333.

Što je najfascinantnije, kamera se kreće kroz krajolik. Zapravo sam shvaćao kako je snimljen, ali nisam mogao vjerovati da je netko doista potrošio toliko vremena i uložio truda.

Snimateljska ekipa, boreći se u oštroj subarktičkoj zimi, sama je izradila prvi takav sustav koji je spojio kameru, računalo, motor, grijalicu i tračnice. Projekt je bio vrlo zahtjevan i nije dozvoljavao puno "lufta".
Ekipa je napisala kompjuterski program koji bi, nakon što bi naredio kameri da okine sličicu, dao signal motoru koji bi pokrenuo "vlak" s kamerom za određen broj decimetara unaprijed.
Program je bio proračunat za cijelu putanju oko ribarskog naselja, te je mijenjao "akceleraciju" kamere, nekad tako da kamera češće okida, nekad sporije, te rotaciju.
Nagib kamere je ekipa sama namještala, s točnošću od stotinke stupnja, što je bilo više nego dovoljno.
Evo slika ekipe na kojoj možete vidjeti i "vlakić" s kamerom.

Rezultat je prolazak jednog dana u prosječno nekoliko sekundi.
Borfjord je živopisno mjesto, sa svojim planinama koje uranjaju u more te općenito svojom pozicijom, zbog koje vladaju polarni dani i noći. Tamo je živjelo do 70 ljudi, a sad je napušteno, osim ljeti, kad ga neki posjete na kratko. Većinu godine je zatrpan netaknutim snijegom.
Kamera bi ponekad "usporavala" te hvatala ljude, hvatavši zapravo ogromnost prirode i nestalnost ljudi.
Na snimci se vidi kako se topi snijeg, plima i oseka, brzi oblaci, a sve to dok kamera graciozno klizi po svojoj proračunatoj putanji i zadržava se na nekim mjestima.
Za potrebe spota Lifelines, članovi grupe A-ha su digitalno ubačeni u spot, tako da djeluje da su i sami dio prirode.

Ako ste u mogućnosti, obvezno pogledajte ovaj spot. Vjerujte mi, nećete ništa izgubiti. I pjesma Lifelines je izvrsna.
Zamislite samo taj ogromni trud koji je uložen u ovo snimanje. Mukotrpni rad na subarktičkoj hladnoći od 20,30,40 ispod nule.

Skallerud i ekipa su koristili dva Kodakova filma, jedan za dnevno, jedan za noćno snimanje, za česte duge ekspozicije da bi uhvatili zvijezde na polarnom nebu.
Stvar je snimljena na 70mm filmu, što je dvostruko kvalitetnije od običnih filmova i zato je film namijenjen prikazivanju na ogromnim kino platnima te se ne izdaje.
Samo snimanje je bilo vrlo teško i komplicirano, gotovo bez ikakve šanse za vraćanje kamere i ponovno snimanje. Sve je trebalo biti izračunato i uneseno u računalo.
Nakon 180 dana muke u subarktičkoj zoni, trebalo je još 2 godine za skupljanje novca za razvijanje i montažu.
Soundtrack je napravio Jan Garbarek.
Film je osvojio norveški Amandaprisen za najbolji kratki film 1991., te Grand Prix na Tampere Film Festivalu 1992. godine.

Mislim se kako bi bilo zgodno napraviti ovako nešto samo u naravno, manjem obimu. Recimo u periodu od 2 dana. Trebalo bi micati fotoaparat kroz neki krajolik i snimati sličice, na kraju sve uklopiti tako da u jednoj sekundi prođe 25 sličica. Bilo bi dosta teško, jer bi trebalo naći mjesta i za san.
Možda to jednom napravim.


EDIT:
Uskoro će counter opaliti 10000 posjeta. Sad je na 9953.
Tko vidi brojku 10000 u counteru, nek stisne PrtScr i paste-a u sliku (malu). I nek da link do slike u komentaru. Counter se nalazi skroz dolje, lijevo. Mali, plavi. Malo ljudi zna da ga imam. Služi samo meni, pa ga drugi nisu morali gledati.
Još ne znam kako nagraditi sretnika/cu. Nemam love. :)
U svakom slučaju, ako vidite 10000, pošaljite link do te slike. Bit će mi drago.



Post je objavljen 10.10.2006. u 00:05 sati.