Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/remus01

Marketing

"Crna ovca" obitelji Black

Sjećam se trenutka kad sam se vozio preko jezera. Tada lovočuvar nije bio Rubeus Hagrid. On je bio pomoćnik lovočuvara. Vozili smo se u čamcima što su se sami kretali vodom, noć je bila mirna. Bio sam u čamcu s Jamesom. James je bio zadivljen, kao i ja. Dvorac je bio prekrasan, u njemu su gorjela mnoga svjetla, iza se nazirala Zabranjena šuma, a mi smo plovili, tiho, kao da se uopće ne krećemo. Mjeseca nije bilo, samo mnoštvo zvjezdica. Sjećam se trenutka kad sam ušao u dvorac. Sjećam se mirisa zidova, sjećam se zvuka cipela kako lupaju po podu… Sjećam se svega. Sjećam se neprijateljskih pogleda koji su sijevali između Jamesa i Siriusa i Jamesa i Severusa. Sjećam se svega… I ta sjećanja ni zašto ne bih mijenjao. I onda je, baš kao i sada, profesorica Preobraze i zamjenica ravnatelja bila profesorica McGonagall iako je onda bila mlađa. Sjećam se trenutka kad smo ušli u Veliku dvoranu. Sjećam se mnoštva svijeća koje su lebdjele u zraku, sjećam se stropa, mirnog neba. Zvijezda. Sjećam se osmjeha na Dumbledoreovu licu kad nas je vidio kako ulazimo. Sjećam se znatiželjnih pogleda starijih učenika. Sjećam se pogleda profesora, sjećam se Razredbenog klobuka koji je stajao na stolici. Sjećam se svog osmjeha…
Poredali smo se u vrstu, pred profesorskim stolom, a profesorica McGongall je prozivala.
Sjećam se, kao da je bilo jučer, kad je rekla:
-Black, Narcissa.
Narcissa Black, veoma lijepa djevojka, uspela se i sjela na stolicu. Čim joj je profesorica stavila klobuk na glavu, klobuk je povikao: -Slytherin.
Narcissa je oduševljena otrčala do stola Slytherina i smjestila se do svoje, godinu dana starije sestre, Bellatrix. Sjećam se sljedećeg imena kojeg je profesorica pročitala:
-Black, Sirius
James ga je gledao s najvećim gnušanjem, prezirom i mržnjom. Sirius je sjeo na stolicu. Klobuk je na njegovoj glavi stajao minutu. A onda je uzviknuo:
-Gryffindor
Narcissa i Bellatrix su se zbunjeno gledale, James i ja smo isto bili zbunjeni, ali Sirius se zadovoljno smješkao. S osmjehom na licu dogegao se do Gryffindorskog stola. Sjećam se kad je profesorica McGonagall s dugačke liste imena pročitala:
-Evans, Lily
Lily je izgledala uplašeno, Snape ju je motrio s gađenjem, a James s ljubavlju. Ja sam se samo smješkao. Lily je sjela na stolicu, a profesorica McGonagall joj je stavila klobuk na glavu. Klobuk je premišljao, možda malo duže nego kod Siriusa, a onda je uzviknuo:
-Gryffindor
Lily je sišla sa stolice s olakšanjem. Dok je odlazila do stola Gryffindora čuo sam kako je svojoj prijateljici šapnula:
-Umalo me stavio u Rawenclaw.
Neizvjesnost u meni je rasla, dok sam čekao da profesorica pročita moje ime. I onda, napokon…
-Lupin, Remus
Sjeo sam na stolicu, a profesorica mi je stavila klobuk na glavu. Klobuk se premišljao.
-U tebe je velik mozak…-sjećam se da je govorio.-U Rawnclawu bi odgovarao. Ali u tebi je i velika hrabrost, odanost, plemenitost, ljubav prema prijateljima. Budi…
I zatim je glasno uzviknuo:
-Gryffindor
Zadovoljno sam došao do stola Gryffindora i sjeo do Lilly.
-Remus, zar ne?-upitala me.
-Da.-nasmiješio sam se.
Nakon dugih minuta Lily je rekla:
-Gle, sad će razvrstati Petera, on je onaj dečko koji je zagubio štakora. Jedva jedvice smo ga našli.
I, zbilja, Peter Pettigrew je već sjedio na stolici za razvrstavanje. Nakon duga premišljanja klobuk ga je stavio u Gryffindore. Sljedeći na redu je bio James.
-Potter, James-rekla je profesorica McGongall
-Prokleti Potter-promrmljao je Sirius.
-Ma vidi, nije on tako loš...-pokušao sam opravdati Jamesa, ali me Black presjekao pogledom pa sam zašutio
Profesorica tek što je stavila klobuk na Jamesovu glavu, klobuk je viknuo:
-Gryffindor
Severus Snape je ušao u Slytherine. James ga je motrio sa gađenjem. A Sirius je promatrao Jamesa, dugo ga je motrio. Kao da je pokušavao pročitati nešto u njemu, ali mu James to nije dopustio. James se okrenuo i pogledao u Siriusa. Nije ništa rekao.
-Možeš li mi dodati sol, Siriuse?-upitala je Lily.
Sirius joj je ljubazno dodao.
-Ti si bezjačkog podrijetla, zar ne?-upitao je Black. Lily je kimnula glavom.
-Da, mutnjakuša.-dobacila je ona Bellatrix.
-Umukni, Blackova.-rekao je James.
-O, tako te se bojim, Potteru.-nasmijala se Bellatrix.
-Bella, sačuvaj nas svojih prodika.-obrecnuo se na nju Sirius.-Svi mi znamo koliko si ti savršena…
-Samo ti šuti, Siriuse. Znam koliko si ti želio doći u Gryffindor. Družiš se s tim… Tim Gryffindorskim ološem…
-Gryffindori nisu ološ…-viknuo je Sirius.
-Sramota si cijele obitelji.-ubacila se i Narcissa.
-Bolje to, nego da sam im na ponos.-smireno je rekao Sirius.
Bellatrix i Narcissa su se ljuto pogledale, a Sirius se vratio svom jelo. James ga je motrio sa zanimanjem. I nekako mi se činilo, možda sam se prevario, da James više nije toliko mrzio Siriusa.


Post je objavljen 09.10.2006. u 20:10 sati.