Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malizivot

Marketing

Bolest poljubaca

Kako li se samo brzo može dobiti ideja za novi blog.Odeš samo na tportal.teen i voila.
OPASNA SLINA?

Mononukleoza – bolest poljupca
Poznatu kao bolest poljupca, a najčešću među mladima od 15 do 25 godina, mononukleozu možeš dobiti samo jednom u životu, no ponekad je potrebno i nekoliko tjedana da se od nje oporaviš


Naravno, ne moraš se brinuti da ćeš je baš ti zaraditi, ali zlu ne trebalo, dobro je znati kakva je to bolest i njezini simptomi, kako bi, u slučaju da se to ipak dogodi baš tebi, znao/la to prepoznati i što trebaš poduzeti.

KAKO SE DOBIJE?

Mononukleozu u većini slučajeva uzrokuje virus Epstein-Barr (EBV). On je čest stanovnik sline i prisutan je kod većine ljudi u nekom trenutku njihovih života, no ne razviju svi simptome bolesti. Najugroženiji su tinejdžeri. Taj se virus prenosi slinom, odakle mu i nadimak 'bolest poljupca'. Osim poljupcem, može se prenijeti i dijeljenjem zajedničkog pribora za jelo i piće, npr. pijenjem iz iste boce ili čaše ili dijeljenjem igračaka natopljenih slinom kod djece. Virus se izlučuje u slini zaraženog čak do godinu dana nakon infekcije, a kasnije se može dogoditi da se sam od sebe u nekom trenutku opet izluči u slini. Tko se zarazi, zapravo nosi taj virus doživotno.

KAKO ZNATI DA JE IMAŠ?

Simptomi bolesti su slični gripi: povišena temperatura, glavobolja, jaka upala grla, natečene limfne žlijezde, umor i bolovi u mišićima. Obično traju dva do četiri tjedna, no osjećaj umora može potrajati i puno dulje.
Inkubacija (vrijeme koje prođe od zaraze do pojave prvih simptoma) je četiri do šest tjedana, a oboljeli je najzarazniji u vrijeme dok ima povišenu temperaturu. Da nešto ne štima, vidjet će se na krvnoj slici (povišeni leukociti), a da imaš mononukleozu, definitivno će potvrditi dodatno testiranje (npr. tzv. monospot test) na koje će te liječnik poslati ako posumnja.


ŠTO AKO JE IMAŠ?

Za mononukleozu ne postoji konkretan lijek, treba zapravo čekati da prođe sama od sebe. No, važno je znati da je imaš da bi ipak poduzeo/la korake za oporavak kako bi što prije nestala i ne bi ostavila posljedice na tvoj organizam. Liječenje se sastoji od puno odmaranja, pijenja mnogo tekućine i korištenje nekih lijekova za simptome, npr. pastila za cuclanje za ublažavanje upale grla ili tableta protiv bolova za glavobolju i bolove u mišićima.
Oprez - nije svejedno koje lijekove protiv bolova uzimaš. Imaš li ispod 19 godina, uzimanje Aspirina (acetilsalicilne kiseline) bi moglo uzrokovati opasne komplikacije imena Reyev sindrom. U svakom slučaju, o uzimanju lijekova se treba savjetovati s liječnikom.

Mnogo odmora podrazumijeva izbjegavanje svakog većeg fizičkog napora, što posebno znači da se ne smiješ baviti nikakvim sportskim aktivnostima. Kako bi se što prije oporavilo, tvoje tijelo treba odmor. Imaš li mononukleozu, vjerojatno nećeš ni osjećati da imaš energije za sport i važno je da se u tome ne forsiraš jer ćeš tako samo usporiti oporavak.

BILO KUDA, ONA SVUDA

Zanimljivo je da mnogo djece preboli mononukleozu do svoje pete godine, a da roditelji to i ne znaju. Kod djece ta bolest gotovo da nema simptoma, tj. izgleda kao mala prehlada. Kod srednjoškolaca i studenata bolest može, ali i ne mora imati očite simptome. Kod onih iznad 30 godina simptomi su očigledni, a bolest teže prolazi. Ako se ne liječi pravilno i ne miruje, može doći i do ozbiljnih posljedica, kao što su smetnje disanja, puknuće slezene, upale srčanog mišića i komplikacija središnjeg živčanog sustava.

Što možeš učiniti da budeš mirniji/a? Izbjegavaj kontakt sa slinom osobe za koju znaš da je nedavno preboljela tu bolest. Ako se zarazi tvoj dečko ili cura, najbolje je da i sam/a odeš k doktoru, jer je velika šansa da si se preko poljupca zarazio/la i ti.

Znam da je sve ovo sad prenapučeno i preozbiljno ali želim ipak upozoriti neke,iako sad mislite ''Pa kud mi reče,sad se neću moći ljubiti s dečkom/curom!!!Mrzim te!''
E pa mislim da je bolje da znate,pa da ne budem kriva ako ko pokupi zarazu.Bokić i pusa.

P.S-please,ostavljajte komentare.
Pusaaa!!!cerek





Post je objavljen 09.10.2006. u 14:08 sati.