Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imotskakrajina

Marketing

Radovi na autocesti kroz Zabiokovlje

PONOSNI IMOĆANI Prije neki dan velike kiše i sklizav teren, ovih dana sunce i prašina. Osim nas, ovdje su samo poskoci i poneki jastreb. No, ponosan sam da i mi Imoćani sudjelujemo u izgradnji autoceste koja je bila san svih Hrvata, veli Nediljko Livajić
GRADITELJI VODE BITKU S LJUTIM KAMENOM,PRAŠINOM I POSKOCIMA
Živopisni reljef Zabiokovlja od Zagvozda u Imotskoj krajini do Dragljana u vrgoračkom kraju svakim danom sve više mijenja svoj izgled. Na stotine teških strojeva, kamiona, dampera, bušilica i ostale građevinske operative Strabaga, Ingre, Viadukta, Konstruktora, GP-a Dubrovnik te ostalih građevinskih tvrtki dan i noć probijaju ljuti kamenjar, stvarajući vizure buduće trase autoceste prema Pločama.
Zahtjevna trasa
I dok se prema zapadu, u smjeru Šestanovca i Biska, obavljaju završni radovi na dionici Dugopolje—Šestanovac, koja će biti puštena u promet u lipnju iduće godine, prema Zagvozdu i Vrgorcu svakim su danom sve veći i zahtjevniji poslovi. Dapače, tvrde stručnjaci, upravo će dio autoceste od Biokovskog Sela do Dragljana biti i najzahtjevniji dio trase Dalmatine. Ljutiti krš i velike strmine prijeći će se visokim i dugim nadvožnjacima, u čije će se temelje sasuti na tisuće kubičnih metara betona i željeza.
Mi smo upravo posjetili jedno od gradilišta budućeg 800 metara dugog nadvožnjaka u Gornjim Rašćanima. Radove na iskopu temelja za buduće nosive stupove nadvožnjaka obavljaju radnici tvrtke Izvođač iz Grubina kod Imotskog. Na opasnim se strminama, u čijem je okružju sami živac kamen, radi od 6 ujutro do mrkle noći.
— Zastoja nema niti ga može biti - veli nam Nediljko Livajić, koji radi na velikom bageru. Prije neki dan velike kiše i sklizav teren, ovih dana sunce i prašina. Osim nas, ovdje su samo poskoci i poneki jastreb. No, ponosan sam da i mi Imoćani sudjelujemo u izgradnji autoceste koja je bila san svih Hrvata - veli Nediljko.
Huk strojeva
— Teško je, nema što, no iziđe se na kraj - riječi su Ranka Mikulića, bagerista koji je svojim bagerom prokrčio kilometre prometnica.
— Radimo stope za budući nadvožnjak i da nam nije dobrih minera koji pripreme teren, ne znam što bismo. Ljućega kamena nisam vidio u životu - kaže Ranko. I dok mineri, predvođeni Željkom Pribanićem iz Ogulina, koji je bio na svakom dijelu Dalmatine od Bosiljeva do Šestanovca, buše rupe za postavljanje dinamita, dotle buka strojeva Izvođača remeti mir u brdima poviše Rašćana



Post je objavljen 09.10.2006. u 00:38 sati.