Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Vjerojatnost i statistika

Image Hosted by ImageShack.us Zamislite ovu situaciju: birate broj moba osobe s kojom vas spaja isključivo posao i koju nikad prije niste vidjeli niti ju pozanjete, čak je i u drugom gradu, kažete ime firme koju predstavljate čuvši ono "molim" s druge strane, dobivate informaciju da to nije tražena osoba. I pomislite "krivi broj". Događa se. Tada - osoba s druge strane vas prepoznaje kao što je ova mene i kaže "Pegy, ti si?". Ostajete zatečeni kao što sam bila ja pa druga osoba konstatira "pogriješila sam, znam jednu Pegy iz firme X" navodeći upravo moju firmu. Sad pak ste zbunjeni, jer znate da vaših imenjaka baš vaše firme statistički i nema pretjerano puno. Image Hosted by ImageShack.us Onda se pitate s kim pričate. Osoba kaže ime i prezime koje vam u tom trenutku (čuđenja) ne govori ništa. Onda ste zbunjeni toliko da vam osoba pokušava reći nešto kao "ja sam Ivana, prijateljica od Sandre" na što vi kažete "aaaaaaaaa". I onda ide ono - Pa otkud ti na ovom broju? Prodala si mob nekome? Ne, nije ga prodala.

Dakle, krenuvši nazvati jedan broj moba, radi jedne nečitko napisane znamenke dobila drugi broj i baš na tom broju bila je osoba koju poznajem, kojoj nisam znala prezime, čiji broj moba nisam imala i koja me nekim čudom prepoznala po glasu. Vjerojatnost da se to desi je, moramo konstatirati, jako jako mala. Čini mi se da bi bilo zanimljivo izračunati kolika je zapravo, s obzirom da je riječ o 8 znamenki koliko ih ima taj broj mobitela, ako zanemarimo one prve dvije svima iste - 09.

Nedavno je Zizi pisala o igrama na sreću. Slažem se s njom u konstataciji da danas lakše nego ikada prije može postojati mehanizam koji tek povremeno radi zamagljivanja očiju javnosti dozvoljava postojanje uplaćenih dobitnih jackpot kombinacija. U vrijeme kompjutera i informatike, ali i raznih drugih sofisticiranih mehanizama, teško je ne pomisliti da je riječ o ogromnom novcu koji puni proračun i kojeg nije problem zadržati u toj kasi. Čak i kada tako ne bi bilo, ne bih imala potrebu za igranjem lota, binga, lutrije ... Daleko od toga da ne bih gdje imala potrošiti koji milijunčić kuna Image Hosted by ImageShack.us , ali i ovako bez njih mi je dobro. Valjda jer se znam veseliti sitnicama. Image Hosted by ImageShack.us Osim toga, vjerojatnost dobitka je toliko mala da se ne želim zavaravati. I k tome uplaćivati svoje dragocjene kune tamo gdje ne treba. Znam, kažu oni koji igraju da je vjerojatnost da će nešto dobiti jako jako mala, a da oni koji ne igraju, vrlo je izvjesno, ne dobivaju ništa. Svejedno ... ne želim razmišljati o novcu kojeg nemam i kojeg ne mogu zaraditi. Draže mi je ovako.

Kad je vjerojatnost u pitanju, sjećam se da se i Extion jednom bavio njome izvodeći računicu koja je bila i više nego katastrofična po pitanju nalaženja ljubavi, tj. osobe koja nam ju može pružiti baš kao i mi njoj. Srećom je bila riječ o karikirano-zabavnom pristupu, jer kad bi to bila istina, onda bi vjerojatnost da pogodite 7 od 39 ili 6 od 45 bila puno veća od onoga da ćete naći osobu uz koju ste sretni i koju volite. Image Hosted by ImageShack.us Osim toga, za ovu vjerojatnost jedan dio odgovornosti pripisujem Bogu, a kada je On u pitanju, ne može se reći da su male šanse za ljubav. Naprotiv, mislim da su jako velike.

Statistički - čuda se događaju. Nije bitno koliko često, bitno je da postoje. Pa vi vidite u kom smjeru ćete iskoristiti tu senzacionalnu informaciju. Image Hosted by ImageShack.us Kao i onu drugu, koju sam već spominjala - život je kao bombonjera, nikad ne znaš što ćeš dobiti.


Post je objavljen 08.10.2006. u 17:49 sati.