Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blackpirate

Marketing

Prodajem rabljeno zubalo, staro 200 godina

Nakon dvjesto godina izvadili su mu umjetno zubalo iz usta i proglasili ga pionirskim uratkom stomatologije. Sad ga prodaju onome koji da više.


---
Zubalo iz 18. stoljeća, koje je pripadalo narbonskom nadbiskupu, bit će u petak, na Svjetski dan osmijeha, ponuđeno na aukciji u Londonu.

Stručnjaci pretpostavljaju da je porculansko zubalo krasilo usnu šupljinu Arhura Richarrda Dillona koji ga je kupio od tadašnjeg vrhunskog pariškog stomatologa Nicholasa De Chemanta. Dillon je 1763. postao nadbiskup od Narbonne, a tijekom Francuske revolucije uspio je umaći giljotini te se 1791. skrasio u Engleskoj gdje je 1806. umro.

Zubalo su nedavno arheolozi izvadili iz njegova lijesa prilikom iskapanja na groblju St. Pancras, pred prostorom na kojemu bi uskoro trebao niknuti željeznički terminal.

Arheologinja Londonskog muzeja Natasha Powers kaže da se radi o jedinstvenom primjerku koji je dokaz pionirskog rada u povijesti stomatologije, jer su za njegovu izradu korišteni novi materijali i metode. "Zubalo je važno jer predstavlja razdoblje značajnih društvenih i ekonomskih promjena za tadašnju višu francusku klasu", tvrdi Powers.


Post je objavljen 07.10.2006. u 22:59 sati.