Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stiffupperlip

Marketing

ZA POČETAK NEŠTO O AC/DC-u...

Divlja rika snažnih akorda AC/DC- a postala je jedan od najutjecajnijih hard rock zvukova sedamdesetih godina. S obzirom na Bon Scottovo legendarno drapanje glasnica, grupa je tijekom sljedeća dva desetljeća stekla mnogobrojne fanove.

AC/DC osnovan je 1973. godine u Australiji,gitarist Malcom Young nakon raspada svog prijašnjeg benda ``The Velvet Underground``. S Agnusom svojim mlađim bratom, kao gitaristom, bend je nastupao uglavnom po lokalnim klubovima. Budući da je Agnus tada imao samo petnaest godina, sestra im je predložila da on nastupa u svojoj školskoj uniformi, a upravo je to kasnije postalo njihov zaštitni znak. U toj fazi bend je izdao singl ``Can I Sit Next To You`` s bivšim članom Easybeats- a Harryem Vandom i Georgom Youngom kao producentom.

Sljedeće se godine bend preselio u Melbourne gdje su im se pridružili bubnjar Phil Rudd i Mark Evans. Nakon što je tadašnji pjevač Dave Evans odbio javno nastupiti, novi je vokalist postao dotadašnji vozač benda Bon Scott, koji je prije toga bio bubnjar australskih pop skupina ``Fraternity`` i ``the Valentines``. No Scott je imao problema sa zakonom, naime optužen je za nekoliko manjih kaznenih djela i odbijen od strane australske vojske zbog ``društvene neprilagođenosti``, pa je tako na neki način učvrstio image Ac/Dc- a kao skupine neukroćenih i brutalnih dečki. Tijekom svoje karijere često su poticali nasilje i okrutnost začinjene vragolastim smislom za humor.

Grupa je izdala dva albuma ``High Voltage`` i ``TNT``, 1974. i 1975. godine u Australiji. Materijal s oba albuma izašao je 1976. pod zajedničkim nazivom ``High Voltage`` i tu počinje njihov plasman na tržište USA- a i UK- a, te promotivne turneje u obje zemlje. Već krajem iste godine plasiran je i novi album pod nazivom ``Dirty Deeds Done Dirt Cheap``. Ubrzo je iz grupe otišaoi dotadašnji basist na čije je mjesto došao Cliff Williams. U jesen 1977. pušten je u prodaju i album ``Let There Be Rock``, njihov prvi pravi proboj na američko tržište.

Izlaskom sljedećeg albuma ``Powerage`` 1978. broj njihovih obožavatelja još se više povećao zahvaljujući brojnim dinamičnim live nastupima, no veliki prodor na svjetsku glazbenu scenu ostvarili su tek sljedeće godine kada se ``Highway To Hell`` uspeo na 17. mjesta na američke i 8. mjesta britanske ljestvice, čime je ujedno postao i prvi album Ac/Dc- a prodan u milijunskoj nakladi. Kao što to obično biva, nakon velikog uspjeha dolazi tragedija- 1980. godine Bon Scott je umro od trovanja alkoholom. Scottovo je mjesto zauzeo Brian Johnson, a već sljedećeg mjeseca grupa je snimila ``Back In Black``, koji je postao njihov najprofitabilniji album prodan u više od 10 milijuna primjeraka samo u SAD- u. Narednih nekoliko godina, bili su jedna od najvažnijih rock grupa na svijetu, posebice s hitom ``For Those About to Rock we Salute You``, koji je zauzeo vodeća mjesta svih ljestvica u SAD- u. 1982. Rudd napušta bend, no ubrzo ga zamjenjuje Simon Wright.

Nakon ``Flich Of The Switch``, iz 1983, bend je imao nekoliko godina glazbene stagnacije, sve do 1990. kada su objavili album ``The Razor`s Edge`` koji je pratio hit ``Thunderstruck``. Iako više nisu bili u punoj snazi kao 70- ih i ranih 80- ih, još su 90- ih zadržali status izvođača koji privlače najveći broj posjetitelja na internacionalnim koncertima. Na jesen 1995. izdan je i njihov 16. album ``Ballbraker`` s Rickom Rubinom kao producentom. Upravo je taj album obio neke od najboljih kritika upućenih AC/DC- ovcima tijekom čitave karijere. Nezaustavljivi AC/DC izdao je svoj zadnji album 2000. pod nazivom ``Stiff Upper Lip``.
Tu je bio kraj kraljeva hard rocka!!!

AC/DC- Highway To Hell

Living easy, living free,
Season ticket on a one-way ride
Asking nothing, leave me be
Taking everything in my stride
Don`t need reasons, don`t need rhyme
Ain`t nothing I would rather do
Going down, party time
My friends are gonna be there too

I`m on the highway to hell
On highway to hell
Highway to hell
I`m on the highway to hell

No stop signs, speed limit
Nobody`s gonna slow me down
Like a wheel, gonna spin it
Nobody`s gonna mess me round
Hey Satan, payin` my dues
Playing in a rocking band
Hey Momma, look at me
I`m on my way to promised land

I`m on the highway to hell
Highway to hell
I`m on the highway to hell
Highway to hell
Don`t stop me

And I`m going down, all the way down
HIGHWAY TO HELL!!!


Post je objavljen 07.10.2006. u 18:29 sati.