Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom...

Rane i oziljci – ima ih nekoliko vrsta
http://en.wikipedia.org/wiki/Scars.
http://www.aad.org/public/Publications/pamphlets/WhatisaScar.htm
http://medicalcenter.osu.edu/patientcare/healthinformation/otherhealthtopics/Dermatology/Scars/ - ovaj link skrolati do druge polovice stranice.
Oziljak sam po sebi nije tako losa stvar kao sto nam se cini, dapace pokazuje ocekivanu i zdravu funkciju koze – da se regenerira. Citav proces se odvija u nekoliko etapa – prvo je mjesto crveno, cesto nateceno ili bolno. Nakon toga se ispod oziljka stvara novo tkivo i treca etapa je zamjena unutrasnjeg i vanjskog sloja koze. Svaka etapa zahtjeva drugaciji pristup. Primjer – porezete se, krvi posvuda, ali vase tijelo automatski radi u vasu korist.

Dakle – tijelo salje signale kako bi na tom mjestu zgrusali krv i sprijecili da iskrvarite, imunoloski sistem se aktivira kako bi event. strano tijelo ili bakteriju uklonio.

Odlican clanak na hrvatskom imate ovdje http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/65/

Oziljak predstavlja krajnji rezultat cijeljenja rane, a ista nastaje posljedicom mehanickog, kemijskog ili termalnog djelovanja.
Ako je kod ozljede doslo do ostecenja bazalne membrane, tanke niti koja se nalazi na prijelazu iz epidermisa (najgornjeg sloja koze) u dermis (srednji sloj koze), tada na mjestu ozljede nastaje oziljak.
Istovremeno tijelo napravi kolagen boost kako bi se ozljedjeno mjesto brzo regeneriralo, te bas ta intenzivna "dostava" kolagena skupa sa skupljanjem okolnog tkiva jest razlog zasto dolazi do oziljka. U zadnjoj fazi upale vise nema, crvenilo se povlaci i koza se pocinje ponasati normalno, nije vise u fazi "crvene opasnosti". Kako ce vase tijelo reagirati na povredu je genetski odredjeno ALI i vanjski utjecaji igraju znacajnu ulogu u oporavku i zacjeljivanju.

Neke teorije zagovaraju cisti 100% gel aloe vere, vitamin E u kapsulama, alge itd. Ovi sastojci nece stetiti oziljku, ali ima nesto sto je djelotvornije od toga. Koza na ozljedu odgovara oziljkom. Ovisno o vasim genetskim predispozicijiama kao i dubini povrede ovisiti ce i vrijeme zacjeljivanja. Bez obzira jel vas oziljak zbog akni, operacije ili male kuhinjske nezgode – vazno je dati ozljednjenom mjestu da DISE. Dakle nikakvi debeli slojevi masnih pomada, ili kapsule tekuceg E vitamina. Pogotovo utrljavanje takvih masnijih i teze razmazivih kremi i to u prvim danima od ozljede moze itekako iritirati ionako mjesto pod stresom. Vazno je oziljak ocistiti, ali ne pretjerati s time, idealni su jako jako blagi tekuci cleanseri, bez dodataka parfema ili djecji proizvodi. Ukoliko sumnjate na mogucu infekciju mozete uzeti neko antibakterijsko sredstvo iz slobodne prodaje tipa
Octenisept - univerzalni antiseptik ili ovo


Alkohol, rakija i slicni "domaci" antiseptici nikako se ne preporucuju za dezinfekciju rane, jer alkohol jako iritira ranu i kroz ranu moze uci u krvotok, sto je posebno opasno kod djece.

U toj prvoj fazi nece stetiti MALO gela aloe vere, ali zaista MALO; obavezno zastitite ozljedjeno mjesto od sunca.
Cak i ako vam se ozljeda dogodila usred ljetovanja, izbjegavajte sunce i SPF proizvode na ozljedjenom mjestu.
Ukoliko pusite, prestanite na nekoliko tjedana, to ce uvelike pomoci da se vasa koza brze oporavi. Ukoliko pasivno pusite, upozorite okolinu kako to utjece na vas process ozdravljenja.
Naravno ukoliko ste se opasno ozljedili, zanemarite sve ove savjete i trcite doktoru!
Ukoliko je ozljeda povrsinska, ne krvarite puno – pozeljno je sljedece ponasanje:
Ocistiti ranu (osobno koristim hansaplastov sprej za rane, a ima sad slicnih sprejeva koji NE PEKU). I pozeljno ih je uvijek imati u kucnoj apoteci. Zapravo je cudo jedno sto si sve ljudi priuste od neobjasnjivo skupih mobitela do ljetovanja na 15 rata, ali na osnovnim stvarima stede. Doma imam jedan onaj kofer prve pomoci, ciji identican brat blizanac stoji uvijek u autu. Tako imam na jednom mjestu sve sto mi treba za prvu pomoc. Dakle, ocistiti ranu i ako je povreda veca ili otvorena rana, preko toga lagano staviti sterilnu gazu. Zaboravite teske povoje, ulja i masti. NIKAD NIKAD ne ceprkajte po oziljku. Da, da svi smo mi imali kao klinci kraste na razbijenim koljenima, ja prva jer je zivica uvijek bila tamo gdje kunem se tren prije uopce nije bila i sad neobjasnjiv ali tada itekako poseban gust mi je bio ranicu dan prije nego sto bi vjerojatno i sama otpala, otrgnuti s gustom i pri tom dobiti mamim sablaznjiv pogled i opet dozu dezinficirajuceg tada – praska.
U medjuvremenu smo svi visemanje dosegli fazu koju jos i odrasla dob zovu i ranice vise ne trgamo svjesno. Ali ponekad nesvjesno ceprkamo po njima, za vrijeme dosadnog poslovnog razgovora telefonom ili ne bas ugodnog razgovora s nekim od ukucana. Dakle – to je veliko NE! Time usporavate proces zacjeljenja i moguce provocirate oziljak duplo veci nego bi bio da ste pustili tijelu da obavlja ono sto ga je priroda najbolje naucila.

Ne namacite se previse u kadi. Dapace kratko tusiranje je ono sto se preporuca. Ako je ozljeda na ruci, nemojte pretjerano peruckati u kuhinji, sad imate pravu izliku zatraziti pomoc.
Jedna od opcija je i povrsinski Bacitracin (u USA mu je komericjalni naziv Neosporin) ali jako malo.



Izbjegavajte bilo kakve iritacije koze – dakle nikakvi sapuni, nikakvi parfumirani proizvodi, apsolutno su zabranjeni proizvodi koji sadrze alkohol, mentol ili citrus. Ako vec morate nesto nanjeti na oziljak onda neki lagani losion sa antioksidansima.
Nakon sto je rana zarasla, korisite blagi hidratantan proizvod kako bi kozu odrzavali mekom i hidratiziranom, suha koza moze na povrsini pucati, sto je losa stvar kad vec ozljedu imate. Kako bi potakli obnovu stanica i eventualno poboljsali izgled zatamnjenog mjesta potencijalna rijesenja su AHA ili BHA peelinzi. Ovi zadnji imaju protuupalno djelovanje. Vazno je napomenuti da nema wunder kozmetike – jer ovaj blog ima bas tu namjeru

demistificirati preskupe teglice, a ne orobiti vas novcanik putem jos jednog precijenjenog proizvoda

Dakle nema wunder kozmetike, niti je recimo La Mer krema wunder-krema. Ta krema je inovacija Max-a Hubera, NASA znanstvenika koji je dozivio teske opekline i proveo preko 12 godina istrazivanja pokusavajuci patentirati formulu koja radi.
Pisala sam vec ranije detaljnije o toj kremi, ali ne, ona ne uklanja bore i za cijenu jedne teglice radije si prustite wellness vikend i izgledati cete zasigurno vise "pomladjeno". U mom selu Creme de la Mer kosta oko 170 eura za 60 ml. Znanstvene studije tvrde nesto drugo nego marketing E. Laudera. Jedan od glavnih sastojaka seaweed ekstrakt, a na istoj adresi mozete vidjeti i kako to izgleda.

Najbolji kozmeticki sastojak je vase strpljenje i pustiti kozu da sama ucini ono sto je od prirode na znanje primila. Tek nakon minimalno pola godine, a moguce i godine dana ili duze, ovisno o dubini ozljede, mozete razmatrati neke profesionalne tretmane kao sto je mikrodermoabrazija ili profesionalni peels, bilo u kozmetickom salonu ili oni jos jaci u dermatoloskoj ordinaciji.

Jos jedna opcija za razmisliti – silicone sheets, malo vise o tome ovdje, iako i moje pojasnjenje slijedi kasnije u tekstu.

Vitamin E? Studije su pokazale da ili nema ucinka na oziljak ili (u nekih 10-15% ima pogorsavajuci ucinak!) jer je sansa 1:3 da cete u toj kombinaciji razviti kontaktni dermatitis.

Prije nego ponovo dobijem mail sa naglaskom da je ovo ipak kozmeticki kutak i da ipak mogu spomenuti i nesto kozmetike (priznajmo, zene vole trositi) evo ovdje i par stvarcica koje nudi kozmeticka industrija (neke sam spomenula u starijem tekstu). Dakle ti silikonski flasteri – da nabrojimo neke ReJuveness oko 50 eura,
Syprex Scar Sheet od 20-40 dolara ovisno o velicini pakiranja (za one koji su se kasnije ukljucili u ove kolumne – mala napomena u vezi cijena – cijene izrazene u eurima znaci: toga ima u mom selu i provjerila sam dostupnost i cijene, cijene u dolarima znaci: ne toga nema u Europi, ali najcesce ima na drugstore.com-u). Cijena koju ovdje napisane su neke srednje cijene koje se nude na trzistu. Dobro, to smo razjasnili – dalje







za 16 dolara. Meni nije sasvim jasno kako tocno ovi proizvodi rade ali rade! To je dobra vijest.
Losa vijest je – upotreba ovog kozmetickog proizvoda nije posebno jednostavna i neupadljiva. Ova se vrsta kozmetike najbolja pokazala za hipertroficne (keloidal) oziljke. Problem je sto taj flaster morate nositi svaki dan (ili noc) po 8-10 sati, sto znaci ako je oziljak na vidljivom mjestu mozda ce vam biti nezgodno nositi po danu, morate nositi neprekinuto 6-8 tjedana i tek onda vidite da djeluje. Najcesce su upravo potrosaci ti koji su nestrpljivi vidjeti rezultat ODMAH i SAD te nisu dovoljno konzekventni u primjeni i na kraju okrive proizvod za izostanak rezultata.
Cim duze koristite proizvod, tim bolje. Najbolje djeluje naravno na friskom oziljku, ali efekta ima itekako i na oziljku starom 1-2 godine. Moram napomenuti da ovi proizvodi po svoj prilici nece ukloniti oziljak 100%, a pogotovo ne neki stariji oziljak – ali ja sam i kao potrosac najsretnija kad mi daju realisticne, a ne napuhane prognoze – dakle realisticno je za ocekivati da ce se vas oziljak u svakom slucaju smanjiti i velicinom i bojom, ako budete proizvod primjenjivali kao sto uputstvo nalaze, pa barem za 50%. Sve preko toga je stvar srece.
Neke zene su ove proizvode isprobale i nad strijama, no bez rezulatata, jer proizvod prouzrokuje splasnjavanje, a za strije bi zapravo trebalo popuniti udubine.

Jedna od opcija za oziljke i strije je i laser. Zato je vazno u sto ranijoj fazi dati pregledati oziljak, jer dijagnoza tad postavljena igra veliku ulogu kasnije kod odabira vrste lasera i vrste odredjenog tretmana. PDL laser -ovaj se najcesce koristi za keloidse, crvene oziljke i strije. Za atropicne oziljke – CO2 i Er:YAG
Ovdje je usporedba oba lasera laser scar revision
Najbolje je kombinirati 2-3 metode, jer jedna bez obzira koliko skupa i efektna bila nije jedini put do cilja. Cryotherapy koristi tekuci dusik kako bi uklonila nezeljeno tkivo. Nema oziljaka ili krvarenja, no ostaje bijeli trag (crta), koji obicno zauvijek ostaje svjetliji od ostatka koze. Najbolje djeluje kod ispupcenih oziljaka. Ultrasonic tretmani koriste visoko pulsiranu sondu (ultrazvuk) kako bi smanjili nakupljanje kolagena, koji je i zaduzen uopce za nastajanje oziljka. Masaze oziljaka se ne preporucaju jer stimuliraju dodatnu proizvodnju kolagena, zasto to nije nas cilj – vidi recenicu iznad ove.
Injekcija kortikosteroida, zatim relativno nova metoda topical verapamil hydrochloride
vise o tome

Mederma proizvodi: (ekstrakt luka jedan od vodecih sastojaka) – nemam nikakvih povratnih informacija, pa je ovo usputno spomnjanje i ne stoji nikakav palac gore ili dolje za ovaj proizvod. Osim teksta samog proizvodjaca (koji se, ah suprise suprise okitio lovorikama) procitala sam i jedan neutralan clanak koji proizvod ocjenjuje kao potpuno neadekvatan jer suprotno tvrdji proizvodjaca " da proizvod sprecava otpustanje histamina zasluznih za oziljke" tijelo salje histamine ne zbog oziljaka, nego zbog alergije, tijelo ih salje u borbu s alergenima, znaci alergije su zasluzne za oticanje, crvenilo itd. a ne histamini sami. Dapace histamini nisu povezani sa "pucanjem" kolagena i elastina i stvaranjem oziljka. Sto ostaje je potencijalni iritant koze (ulja koja sadrze sumpor) i sto vas tjera na plac kod sjeckanja. Ukoliko je netko probao ovaj prizvod, neka slobodno svoje iskustvo podijeli s nama.
Informacije o Medermi http://www.mederma.com/


Akne i oziljci od njih – zapravo najcesce to nisu trajni oziljci, neko post-upalno crvenilo koje polako nestaje kroz sljedecih pola godine do godinu dana. Trajni oziljci nastaju upravo zbog pokusaja koze da se sama izljeci, u epidermi (oko akne) raste koza od sredine prema centru bivse akne kao i ispod pore. Upotreba preagresivnih kozmetickih proizvoda moze samo pogorsati i produljiti cijelu stvar jednako kao i suncanje (usprkos razvijenom mitu da suncanje pomaze u ljecenju akni). Taj mit smo rijesili u prijasnjim tekstovima, gdje razlikujemo vrste UV zraka i koja ima tocno koju namjenu.

Zlatno pravilo, cak riskirajuci da se ponavljam glasi –
BLAGO SA KOZOM

Nemate ih deset, imate jednu jedinu. Biti pazljiv sa kozom ne znaci odluciti kupovati samo skupe kreme i bez znanja i osvjestenosti mazuckati ih po licu, nego to znaci svjesno birati blagu kozmetiku. U protivnom cete kao i ja u pocecima mojih kozmetickih koraka, uzeti odlicnu i ne bas povoljnu kremu (kemijski peeling) i jer NE ZNATE, a bome ne zna ni koka koja vam je to prodala – ici cete s time nezasticeni na sunce i zaraditi fleke. Dakle skupa i dobra stvar, ali sto to sve vrijedi kad ju ne znate koristiti.
Proces tamnijih mrljica od akni (koje ce zaista s vremenom same nestati, ako ne nestanu, onda nisu od akni nego su uzrokovane kontracepcijskim tabletama, nekim lijekovima, hormonalnim poremecajima, neupucenim koristenjem kemijskih peelinga itd.) – mozete ubrzati nekim AHA ili BHA proizvodom. Jos jedna opcija su injekcije tkz. dermal fillersi ali one se moraju s vremena na vrijeme ponoviti. Profesionalni kemijski peelinzi AHA, BHA i TCA – ali ne dok je akna jos aktivna, jer tad nema rezulatata, jer se oziljak tek naknadno formira. Izbjeljivaci (pisala o njima ovdje) nemaju efekta, jer oni sprecavaju proizvodnju melanina, a to nema veze s mrljicom od akne.

To buy:
- Acne Tretament Gel von Mary Kay 7 eura za 30 i nest ml, 5% benzoyl peroxide
- Korektor (ali halo koregtor thumbup) MK Signature za nekih 10 eura, prekrije sve, ali treba opreza da se ne izgleda zacementirano.
- Maybeline Grat Wear Concealer za 5 i nesto eura, odlican
- Neostrata – Eye cream PHA 4 – 15 ml za nekih 28 eura ili face Serum Bionic PHA 12 54 ml za 40 eura. Imaju i odlicne SPF proizvode , pogotovo jer neki od njih sadrze i 8% AHA pa ste ubili dvije muhe jednim udarcem.

-Neutrogena – vec sam kod cleansera spomenula Fresh Foaming Cleanser Soap-Free za kombiniranu kozu i 6 eura i 150 ml. Eye cream za 15 ml i 12 eura, Healthy Skin Face Lotion Delicate Skin 75 ml i 10 eura – odlican omjer cijene i kvalitete ili Healthy Skin Face Lotion sa 8% AHA, ovaj prvi je sa 5% AHA.
Healthy Skin Anti-Wrinkle Cream with Retinol za 45 ml i 11 eura, gotovo identicna Lauderovom Diminish, ili Avonovom Retinol Recovery kompleksu. Ili vec spomenuti Healthy Defense Daily Moisturizer SPF 30 za 13 eura i 45 ml u obojenoj i bezbojnoj verziji.
- Visibly Even Moisturizer SPF 15 za 13 eura i 30 ml, Pore Refining Mattifier, za T-zonu i 12 eura, On the Spot Acne - Treatment Vanishing Formula 2.5% benzoyl peroxide (ima i obojena verzija ali tu "strange" nijansu breskve si po svoj prilici ne zelite nanjeti na lice) – 7 eurica.
Healthy Defense (SPF proizvodi su im dobri) Oilfree Sunblock SPF 45 i to za manje od 10 eura ili Sunblock (zanemarite ovo sunblock) Lotion with SPF 45 ili (sve za istu fer cijenu) Sensitive Skin UVA/UVB Block SPF 17 ili 30 (vec po zelji).

Imaju i solidne pudere Visibly Firm Moisture Makeup SPF 20 za 15 eura ili Healthy Defense Sheer Makeup SPF 30 za 12 eura.
Dalje Skin Clearing Oil-Free Concealer za 8 eura pakiran kao click-pen odlicno pokriva i moze se mjeriti s onima pet puta skupljima, ostatak ustedjenog novca cete vec lako potrositi ;-) pretpostavljam.
-Nu Skin – NaPCA Moisture Mist i to 10 eura za 240 ml tonik, Moisture Restore Day Protective Lotion SPF 15 za normalnu i suhu kozu i 30 eura za 45 ml (sa cink oksidom).

Ukoliko nekoga konkretno zanima, napisem nesto u vezi N.V. Perricone, ali pretpostavljam da je vecini citatelja nedostupan pa cu radije precekati konkretni demand.

Neke od ovih proizvoda sam vec spominjala uz pojedine teme, sad radim shopping listu, pa da se podsjetimo.

Svima vama lijep vikend, ja odoh staviti rakove na tavu i ocistiti salatu, najavili se neki putnici namjernici...ne jedu mesinu, a meni dobro doslo jer rakove obozavam cerek

Post je objavljen 06.10.2006. u 16:36 sati.