Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

POŽAR U KEMIJSKOJ TVORNICI IZAZVAO EVAKUACIJU 17 000 GRAĐANA RALEIGHA U SJEVERNOJ KAROLINI

Tisućama ljudi u gradiću Apexu, u Sjevernoj Karolini, naređeno je da napuste svoje domove nakon požara u kemijskoj rafineriji u kojoj je, između ostalog, pohranjen i opasni otpad. Zbog požara se nad gradić nadvio oblak sačinjen od toksičnih plinova, pretežno klora.

Nakon serije od nekoliko desetaka eksplozija, iz tvornice je u zrak počeo sukljati gust dim prepun otrovnih supstanci pa su lokalne vlasti odlučile hitno evakuirati 16 tisuća ljudi, što je polovica ukupnog stanovništva gradića Apexa. Tijekom noći vatra se dizala i do 100 metara uvis. Nema izvještaja o poginulim ili ozlijeđenim, no vlasti ništa ne žele prepustiti slučaju jer je 18 osoba, uključujući vatrogasce i policajce, potražilo liječničku pomoć zbog problema s disanjem i mučninom.

Uzrok požara još nije poznat. Vatrogasci su sinoć odustali od ulaska u tvornicu kako bi se borili s vatrom, zbog velikih količina opasnih kemikalija koje su tamo uskladištene, dodao je. Borba s vatrom još traje. Svjedoci kažu da se vatra proširila iz skladišta u kojima su pohranjene naftne prerađevine.

Apex, N.C.
EQ Industrial Services Inc.

::IZ MEDIJA::
Thousands evacuated from N.C. town (AP)
Thousands evacuated after N.Carolina chemical fire (Reuters)
Thousands urged to evacuate after major chemical explosion in US (AFP)
Chemicals, Fire Force N.C. Evacuation (Washington Post)
Hazardous gas, fire lead to evacuations in Apex (Charlotte Observer)
Officials wait for word from hazmat crew before approaching fire (The Herald Sun)

Post je objavljen 06.10.2006. u 17:01 sati.