Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Gonjenje...

Uvjeren je da mu svi žele naškoditi. Da ga ogoravaju i omalovažavaju. Da protiv njega kopaju i smještaju mu. Da ga pokušavaju onemogućiti u svemu što poduzima i što bi htio poduzeti. Da ga žele gurnuti u propast, uništiti.

Ne vjeruje u bilo čiju dobronamjernost. Smatra je opasnom maskom, čiji je cilj da ga zavara i uspava, a iza koje se kriju najpodmuklije namjere.

Uvijek je na oprezu. Bezopasnima drži samo one koje ima u svojoj vlasti. Samo one koje je uspio slomiti, lišiti ih osobne volje i misli. Stvarno je uvjeren da mu svatko misli samo zlo i da je tuđa volja uvijek volja koja mu može samo nanijeti zlo. Od tuda proizlazi njegova potreba gospodarenja svima oko sebe. Tako se brani od naleta koje unaprijed pretpostavlja.

Zašto je to tako? Zašto vjeruje da ga proganjaju i da ga žele uništiti?

Čovjek opsjednut strahom od gonjenja zapravo proganja samog sebe. I ovo duboko i ogorčeno neprijateljstvo prema sebi samom prenosi na ljude koji ga okružuju. Tako se bar djelomice oslobađa nepodnošljive unutarnje napetosti, rođene iz odvojenosti od vlastitog bića, koja surovo sudi i to biće kojem se sudi.
Čovjek koji jveruje da o njemu svi loše misle, sasvim sigurno loše misli i o sebi. Iako toga najčešće nije svjestan.

Čovjek koji vjeruje da mu svi žele nanijeti štetu i koji misli tako uništava sebe svakodnevno te se oštećuje i uništava.

Što se čovjek sa više neprijateljstva odnosi prema sebi, to je uvjereniji da je okružen samim neprijateljima.

Jedini način da se čovjek oslobodi straha od gonjenja je da prihvati sebe onakvog kakav jest, sa svim svojim vrlinama i manama, spsobonostima i slabostima, mogućnostima i ograničenjima. Bez samokontrole i samoprijezira, bez sulude mržnje prema sebi i bez samoosude.

Tek kada se počne prijateljski odnositi prema sebi, čovjek će povjerovati da se i drugi ljudi prema njemu mogu odnositi sa prijateljstvom i bez loših namjera...

-Josip-


Post je objavljen 06.10.2006. u 16:42 sati.