Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cuc

Marketing


Prije svih je otkrio elektron, X-zrake, kozmičke zrake, radar... a laser je imao 60 godina prije nego što je izumljen. Sve to su kasnije 'otkrivali' i drugi, usput zarađujući nagrade Švedske akademije.
ZAGREB - Nikola Tesla bio je briljantan ali nepriznat fizičar - za njegova nepriznata otkrića drugima je dodijeljeno deset Nobelovih nagrada, izjavio je akademik Vladimir Paar na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika i počasnoga člana HAZU-a.
"Svijet je priznao Teslu-izumitelja, ali do danas nije priznao činjenicu da je on bio i briljantan fizičar, koji se isticao vrhunskim znanjem teorijske fizike", rekao je Paar. Teslini znanstveni rezultati na području fizike još su nepriznati i nedovoljno rasvijetljeni, rekao je Paar i naveo primjere Tesline genijalnosti.
Nikola Tesla je još 1891. prvi objavio članak o elektronu, za čije je otkriće J.J. Thomson 1906. dobio Nobelovu nagradu.
Tesla je 1894. otkrio i X-zrake, ali je Nobela za to 1901. dobio Wilhelm Conrad Röntgen - bila je to prva Nobelova nagrada za fiziku, a zrake su nazvane rendgenskima.
Tesla je otkrio princip radara 1903., više od tri desetljeća prije no što je radar otkriven.
Tesla je dokazao i postojanje kozmičkih zraka još 1897., a one su eksperimentalno otkrivene 1912.
Postoje dokumenti koji mogu potvrditi da je Tesla još 1893., odnosno skoro šest desetljeća prije konstrukcije lasera, imao uređaj sličan laseru, rekao je Vladimir Paar.


Post je objavljen 04.10.2006. u 18:10 sati.