Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragonrage

Marketing

Preview: Ghost Rider

Ghost Rider

Image Hosting by PicsPlace.to

Slike

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Tagline: His Curse will Become his Power

Trailer

Redatelj: Mark Steven Johnson
Scenarij: Mark Steven Johnson
Žanr: Akcijski horror SF triller
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Nicholas Cage, Wes Bentley, Eva Mendes, Sam Elliott, Donal Loque, Peter Fonda, Raquel Alessi, Peter Callan, Matt Long, Mathew Wilkinson, Daniel Frederiksen...itd.

Radnja: Kako bi spasio svog umirućeg oca, mladi stuntman i motorist, Johnny Blaze, sklopi dogovor sa Mephistophelesom, odnosno Vragom, te mu u proda svoju dušu kao i tužne dijelove čistog srca Roxanne Simpson, ljubavi svog života. Nekoliko godina kasnije, Johnny se ponovno susretne sa Roxanne, koja je u međuvremenu postala novinarka, ali isto tako, njegov životni put se ponovno sastane sa Mephistophelesom, koji mu ponudi primamljivu ponudu. Naime, vratit će mu njegovu dušu, ako on zauzvrat postane Ghost Rider, demon plamteće lubanje koji se po noći bori za pravdu dok je po danu normalan čovjek. Johnny naravno pristane, iako prekasno shvati da je prevaren, te se uskoro nađe u sukobu sa Blackheartom, Mephistophelesovim sinom, ali ujedno i neprijateljem, koji ga želi zamijeniti, te stvoriti novi pakao, još gori i odvratniji nego ovaj stari.

Očekivanja: "Ghost Rider" je još jedna strip ekranizacija u nizu, bazirana na popularnom istoimenom Marvelovom stripu Garya Friedricha & Mikea Plooga nastalom 1972. godine, koju produciraju Avi Arad i Stan Lee, producenti svih filmova nastalih prema Marvelovim stripovima, te se zapravo po ničem posebno ne ističe od ostalih ekranizacija. No moram priznati da kako se datum premijere sve više približava, tako i moje zanimanje za taj naslov sve više raste, kao naravno i očekivanja.
Ali isto tako moram odmah priznati da nisam nikada imao prilike pročitati ni jedan primjerak tog stripa, pa čak ni prolistati, tako da nisam upoznat sa pozadinskom pričom i tim strip junakom. No ono što me je naviše privuklo je vizualni izgled lika i općenito cijelog projekta. Trailer koji je več neko vrijeme dostupan na Internetu obećava zbilja vizualno impresivan, interesantan, mračan i cool film, onako u maniri filmova "Blade" i "Hellboy". No opet s druge strane, malo sam i skeptičan oko cijelog projekta. Naime, u redateljskoj stolici ovog filma sjedi Mark Steven Johnson, inače zaslužan za meni osobno jednu od lošijih strip ekranizacija u zadnje vrijeme, "Daredevil" sa Ben Affleckom iz 2003. godine, koji ujedno potpisuje i scenarije za oba filma. Doduše i "Daredevil" je imao odličnu mračnu atmosferu i vizualni izgled, no scenaristički i režijski je na mjestima bio slab te razočaravajuć. Tu bih posebice istaknuo neke akcijske sekvence koje su bile malo pretjerane i smiješne, s toga se nadam da Johnson neće i ovdje pretjerati...no vidjet ćemo.
Ovaj puta je Johnson imao na raspolaganju budget od 120 mil.$, što je skoro pa duplo više od "Daredevila" (70 mil.$), a prema viđenome iz več spomenutog trailer, izgled da ih je dobro iskoristio i uložio, jer trailer pršti od spektakularnih scena prepunih cool akcije i specijalnih efekata. Kao što rekoh, samo se nadam da nije pretjerao.
Ni glumačka ekipa nije za odbacit, tako je glavnu ulogu, Johnny Blazea, odnosno Ghost Raidera na sebe preuzeo Nicholas Cage, inače veliki ljubitelj stripova, koji več par godina hvata priliku da nastupi u nekoj strip ekranizaciji (promakli su mu "Superman Returns" i "Spider-Man" gdje je trebao glumiti Green Goblina), te ju je napokon uspio uhvatiti. Fanovi stripa baš i nisu oduševljeni, no nisu ni pretjerano razočarani, a kako će u gotovo pola filma Cageova glava biti zamijenjena plamtećom CGI lubanjom, to nije ni važno. U ostalom, Cage se je več nekoliko puta uspješno iskazao kao odličan glumac, i odličan akcijski junak, pa ne vidim razloga da ovdje razočara, siguran sam da će nam on isporučiti odličnu sebi svojstvenu izvedbu, a sve ostalo je na redatelju. Društvo će mu tako praviti Eva Mendes, kao ljubav njegovog života, novinarka Roxanne Simpson, zatim Sam Elliott kao njegov mentor i pomagač Caretaker, Peter Fonda kao Mephistopheles, odnosno Vrag u ljudskom izdanju, te Wes Bentley, najpoznatiji po ulozi čudaka sa kamerom iz izvrsnog filma "American Beauty", u ulozi Blackhearta, Vragovog sina koji ga želi "svrgnuti sa vlasti". Neko vrijeme je navodno u igri za neku od uloga bio i veteran Jon Voight, no otpao je iz nepoznatih razloga.
Ekipa zaslužna za CGI efekte, je navodno imala dosta problema oko stvaranja što realnije plamteće lubanje, pa su nakon prvog javnog test prikazivanja, neke scene bile ponovno dorađivane, kako bi vizualno izgledale što bolje i realnije, a Cage proveo gotovo polovicu snimanja sa zelenom "čarapom" na glavi, kako bi ju lakše maknuli, odnosno zamjenili lubanjom.
Bilo kako bilo, strip ekranizacije su danas uobičajena pojava, te su zbilja rijetke one koje na kraju ispadnu odlične, ili u najmanju ruku zadovoljavajuće za sve, i fanove i običnu publiku. No, kao što rekoh ranije, ovaj projekt zvuči zanimljivo i obećavajuće, ali isto tako mogao bi na kraju i razočarati, posebice ako redatelj ne uspije zadržati sve konce u rukama. Kako će sve to na kraju izgledati, imat ćemo prilike pogledati sljedeće godine, točnije 22.Ožujka 2007. kada bi se prema najavama film trebao pojaviti u našim kinima.

Post je objavljen 04.10.2006. u 14:37 sati.