Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mybigblue

Marketing

(NE)OTKRIVENA ISTRA

Budući da sam ja jedna od onih koji, putujući Istrom, samo prohuje unutrašnjošću na putu do obale, odlučila sam prvom prigodom ispraviti tu nepravdu i zaviriti u njezinu unutrašnjost.

Onoliko koliko sam vidjela u prolazu, krajolik je vrlo zanimljiv, ali je sve ono što se u njemu skriva za mene ostalo nepoznato. Ima jedna krasna knjiga o Istri, akademika Branka Fučića, znakovita naslova - Terra incognita – koji tako dobro opisuje ono što je za mene Istra velikim dijelom bila – nepoznata zemlja.

Budući da mi je istarska obala koliko-toliko poznata, oduvijek sam željela vidjeti srce Istre. Mala mjesta poput Roča, Huma...
Tim sam redom i pošla.

Roč, maleno mjesto – zapravo je velika riznica za sve one koje zanima hrvatska kulturna baština, a osobito glagoljica. Oni koji više vole prirodu, s ročkog se vidikovca pruža prekrasan pogled na okolicu. Budući da ja volim i jedno i drugo, užitak je dvostruk.
Mjestašce izgleda poput neobična kamena usađena u zelenilo prirode.

Ulaz u Roč
Image Hosted by ImageShack.us



Jeste li ikad vidjeli kako izgleda tiskarski stroj iz Gutenbergovih vremena? Niste? Nisam ni ja. No, u Roču sam vidjela repliku jednog takvog primjerka.

Tiskarski stroj
Image Hosted by ImageShack.us

Ako ste ljubitelji glagoljice i čuli ste za Ročki abecedarij, on se nalazi u crkvici Sv. Antuna Opata. Za one koji ne znaju – ne, nije riječ o knjizi. To vam je jedan zanimljiv ukras na zidu crkvice, a na njemu se nalaze urezana glagoljska slova – kao grafiti, nastali oko godine 1200.

Ročki abecedarij
Image Hosted by ImageShack.us

Između Roča i Huma nalazi se niz kamenih spomenika – Aleja glagoljaša, i prođete li tim putem, moći ćete vidjeti i replike kamenih spomenika – Bašćansku ploču, Plominski natpis, Valunsku ploču...

Plominski natpis, replika
Image Hosted by ImageShack.us

Hum, najmanji grad na svijetu, izrastao kao kakav kameni cvijet na vrhu huma - kao što mu i ime govori.

Humska ulica
Image Hosted by ImageShack.us

Humski vidici
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Veliki zvonik u malome mjestu
Image Hosted by ImageShack.us


I na kraju, jedna skrivena crkva, daleko od očiju znatiželjnika – ali samo ako niste dovoljno znatiželjni. Ako jeste, pronaći ćete taj jedinstveni primjerak – Svetu Mariju na Škriljinama, čiju je unutrašnjost u 15. st. oslikao Vincent iz Kastva. Cijela je unutrašnjost crkve oslikana biblijskim motivima – bilo je to pravo izdanje Biblije u slikama, za one koji nisu znali čitati. Prekrasno!
Jedino...nije se smjelo fotografirati jer svjetlosni bljesak fotoaparata ne djeluje baš blagotvorno na Vincentove uratke iz davnih vremena.
Tako je nastalo ovo:

Ples mrtvaca
Image Hosted by ImageShack.us

Nije neka kvaliteta, ali nisam mogla baš birati kut, osvjetljenje i raditi ostale manevre.

Na kraju, to je samo djelić onoga što Istra skriva. I dio onoga što sam ja vidjela. Nešto je ponovno ostalo samo «u prolazu» - Motovun, Buzet..., a da ne govorim da još treba zaviriti i u Kotle i još mnogo, mnogo skrivenih istarskih kutaka...



Post je objavljen 03.10.2006. u 20:34 sati.