Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinamik

Marketing

U harmoniji s prirodom

Četiri godišnja doba uvjetuju ponašanje i način života. To ukazuje na vezu čovjeka s prirodnim fenomenima. U hladnim mjesecima radije djelujemo u zatvorenim prostorima i smanjujemo radijus kretanja. Za razliku od toga kada dođu topliji dani želimo što više vremena provesti vani pogotovo u okruženju prirode što nas čini sretnijima i potpunijim. Zato odlazimo na duge šetnje, izlete ili se prepuštamo sportskim aktivnostima koje su organizirane na otvorenom prostoru.
Čovjek je u osnovi usko povezan s univerzumom i tu vezu ne prekida od rođenja pa sve do smrti. No, važno je znati na koji način se ostvaruje ova veza i zašto je ona bitna. Svaki je ljudski organizam u odnosu na univerzum i okolinu prijemnik, odnosno odašiljač energije. Još davna «Teorija relativiteta» A. Ajnstajna govori o tome da je energija neuništiva. Jedina promjena je što energija mijenja oblike. Oblici koje uzima energija su; energija vode, svjetlosna energija, energija vatre, energija vjetra, životna energija itd. Pojam energije ima nekoliko mogućih teorija od kojih je najprihvatljivija ona koja kaže; «Energija je sposobnost tijela ili tvari da izvrši rad». O tome koliki će biti rad ovisi količina utrošene energije i obratno. No čuli smo i pojam «rasipanje energije». Energiju obnavljamo i trošimo. Ali važno je da je trošimo racionalno. Racionalno trošiti energiju znači ponašati se prema zakonima prirode. To znači ići na počinak najkasnije 1 sat nakon zalaska sunca. Ustajati najkasnije 1 sat nakon izlaska sunca. Najobilniji obrok jesti između 10 i 13 sati. Tijelo ne izlagati prekomjernom naporu, niti prekomjernom mirovanju. Lagana tjelesna aktivnost najbolje pogoduje zdravlju i zato ja preporučam bavljenje Tai Chiem kao prirodnim putem ka boljoj i sretnijoj budućnosti. Jednostavan put Tai Chia je u tome da slijedimo prirodne principe i budemo s njima u uskoj vezi. Tu vezu ćemo lakše održavati ukoliko smo u njenoj neposrednoj blizini. Zatvoreni prostor je poput staklenog zvona u kojem energija znatno manje kruži, pa vježbanje Tai Chia u zatvorenom prostoru neće dati one efekte koji će se odvijati ukoliko vježbamo na otvorenom prostoru. Dišući ne apsorbiramo samo kisik iz okoline, već i Chi ili kako ga Indijci nazivaju prana, grci, pneuma, stari egipćani sekhem. Zapadna kultura ga definira kao bioenergiju tijela. Chi je dakle životna energija koja postoji u svim živim bićima i usko je vezan za kvalitetu življenja.
Već ranije rečeno svakodnevno primamo i odašiljemo energiju Chi. Vježbanjem Tai Chia izmjena će biti mnogo kvalitetnija, pogotovo ako vježbamo vani jer je Chi u otvorenom prostoru prisutniji. Jednako je važno da vježbanjem Tai Chia opuštamo mišiće i zglobove što će poboljšati protok Chia energetskim kanalima. Tai chi možemo okarakterizirati kao sredstvo kojim pomoću pokreta i daha u stanju meditacije, dozvoljavamo da energija neometano kruži tijelom putem 12 energetskih kanala korespodentno s 12 rijeka. Rijeka sa sobom donosi život. Korito rijeke može se usporediti s energetskim kanalom, dok rijeku uspoređujemo s Chiem. Chi teče energetskim kanalima i održava tijelo zdravim. Ukoliko dođe do zakrčenja kanala Chi usporava, što će uvjetovati pad životne aktivnosti. To neravnotežno stanje vraćamo vježbanjem Tai Chia koji djeluje u harmoniji s prirodom.


Post je objavljen 02.10.2006. u 23:16 sati.