Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

2. Jesenski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 30. 09. 2006.

U nekoj je čudnoj fazi igranje goa u Hrvatskoj. Klubovi nisu aktivni osim povremeno kada se organiziraju neki turniri kao u veljači riječki, u Zagrebu otvoreno prvenstvo Hrvatske u svibnju. Iznimka je velikogorički klub gdje se sustavnim radom kroz sedam godina veliki broj mladih igrača okupio oko okosnice kluba, nekolicine malo starijih igrača i mene 'mladića'. Tijekom navedenih godina oko 200 mladih stasalo je u kyu igrače, a oko 1000 ih je krenulo u prva znanja ove igre, ali puno ih je otišlo putem drugih zanimacija. U poslijednjih nekoliko mjeseci desetkovan je broj onih što ostadoše aktivnima u poslijednjim mjesecima. U životu često prolaze razne faze međusobno različite. Valjda je i ovo jedna faza. Puno onih jačih prešlo je u srednje škole, večinom u Zagreb. Mora se ozbiljnije raditi i manje je vremena za igre. Bilo je među njima ozbiljnih i jakih igrača i igračica. Znaju za go i možda se jednom vrate. Pred nama je nova generacija. Već ovaj ponedjeljak je pred nama prvi susret s malima u jednoj od velikogoričkih osnovnih škola. Rad s djecom je ciklički proces. Dolaze, eto, novi maleni. Sada je tako, a možda se i ponetko od starijih vrati i ponovo uključi. I s ovim malim brojem igrača su zanimljiva njihova nadmetanje. Go se i dalje igra u V. Gorici.
Vrijeme za razmišljanje je bilo 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90 sa početkom u 10:30. Igran je sistem svak sa svakim u sedam kola.
Pogledajmo konačni redoslijed ovosubotnjeg nadmetanja:

1. Mladen Smud 3. dan (Velika Gorica), 6 pobjeda
2. Matej Zakanj 4. kyu (Velika Gorica), 5 pobjeda
3. Robert Jovičić 10. kyu (Zagreb), 4 pobjede
4. Nikola Primetica 13. kyu (Zagreb), 3 pobjede
5. Marko Ugarčina 10. kyu (Velika Gorica), 2 pobjede
6. Adil Karupović 21. kyu (Velika Gorica-Kurilovac), 1 pobjeda
7. Filip Galeković 25. kyu (Velika Gorica-Mraclin), bez pobjeda
Nove kategorije: 12. kyu: Nikola Primetica
Već u prva dva kola dolazi do znakovitog odvajanja Mladena na vrhu turnirske tablice. U prvom je kolu igrao vrlo zanimljivu partiju s Robijem. U startu, s devet prednosti, porušio je Robi skoro čitavu stranicu kamenova Mladenu. Bilo je zrelo stanje za Mladenovu predaju, ali on nastoji iskoristiti zid prema sredini. Stvara široko interesno područje kombinacijama. Obara Robiju grupu za grupom. Iz poraza dospijeva se do pobjede za lijepih 29,5 poena. Desilo se obrnuto od prethodne noći u Velebitu, kada je Robi pobjedio na sličan način. Irazlika je slična, samo ovaj puta za Mladena.
U drugom kolu slijedi drugi, odlučujući susret za vrh. Igraju Matej i Mladen sa četiri prednosna kamena. Njih dvojica neznaju mirno. Borba je to od starta partije. Otrežnjen u prethodnoj partiji, Mladen igra racionalno, i uspjeva privesti partiju pobjedi od 26,5 poena. Tako se Mladen riješio glavnih konkurenata. Ostale partije je sve dobio, ali prava drama je bila u poslijednjem kolu s Nikolom. Igralo se sa devet prednosti. Nikola je igrao sigurno. Izbjegavao je sukobe, jer je znao da je devet prednosti puno. Gradeći na prostorima, gdje Mladen nije stavio kamenčiće, stvarala se prednost za Nikolu. Pred kraj Nikola ima prednost koje nije bio svijestan. Mladen je prebrojio i vidi da gubi. Kreće upadima u prostor, znajući, da ispravnom igrom Nikole, ne može nadoknaditi razliku. Nikola ipak griješi i gubi šest poena i tako preokreće rezultat u Mladenovu korist za 2,5 poena. Mladen je na kraju prvi sa svih šest pobjeda.
Odluka o drugom mjestu je pala u pretposlijednjem kolu u susretu Robija i Mateja. Igrali su sa četiri prednosna kamenčića. Imao je Robi prednost sve do pred završnicu. Tada kreću komplikacije i Robi se odlučuje na velike izmjene u poziciji. Odabire put, u kojem Matej spašava svoju veliku grupu, a Robi svoju. Igrao je jedan neprecizan potez u kutu, kojim gubi dosta poena. Na kraju Matej pobjeđuje za samo 5,5 poena. Go je igra koja traži sve više i više. Treba još više pojačati koncentraciju i racionalnost. Brojati vrijednosti i mogućnosti. Nije to laka vještina, ali vrijedi je imati. Jednom će, oni koji ustraju, s lakoćom procjenjivati svoje mogućnosti. Ne samo u gou, već i u drugim vrijednostima života. Matej je tako drugi, a Robi treći.
Nikola je na kraju bio četvrti, a da je pobjedio Mladena u zadnjem kolu, bio bi treći. Peto mjesto je osvojio Marko, koji igra vrlo promjenljivo. Zna izgubiti od puno slabijih, a pobjediti, neočekivano, jake.
Šesti je bio Adil. Jedini bod je ostvario protiv svoga učenika Filipa. Jaka je ovo konkurencija za njih dvojicu, ali puno se napreduje. Nije lako procjeniti njegov učinak u napredovanju kvalitete igre, jer su protivnici njegovi puno jači. Uskoro će i oni napredovati. Filip je bio sedmi.
Po završetku se nastavilo igranjem nogometa na igralištu Centra. Igrali su za velikogoričke go-igrače Adil i Marko, a za zagrebačke Robi i Nikola. Na kraju je bilo 10:9 za Zagrepčane.
Slijedeće subote je 3. Jesenski. Igrati će se isto kao i ovo ovaj puta. Vidjeti ćemo kakav će interes biti ubuduće. Ako će nas biti više, igrati ćemo švicarskim sistemom odabira protivnika.
Pripremio bl. Muradenu – Luzer

Post je objavljen 02.10.2006. u 14:15 sati.