Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/devildoll

Marketing

The Rocky Horror Picture Show (1975.)

Photobucket - Video and Image Hosting

Mislim da je ovo prvi put da pišem o filmu tijekom gledanja. Bila sam dosta zainteresirana za ovo, dugo vremena, danas sam ga skinula i sad doslovce umirem od smijeha.
Možda će neki koji su ga gledali reći da ovo nije horror, zapravo i nije, ali je jeben mjuzikl-komedija-trashy-horror-erotic zabava. I zato zaslužuje tu biti.
Na početku imate karikirane likove, ono budući bračni par iz predgrađa, neka jadna ženica i geek-mužić koji odlaze na put. Usred šume, zabiti, kako god, pukne im guma baš dok je vani nevrijeme. Naravno, nemaju rezervne gume pa odluče potražiti pomoć u dvorcu kraj kojeg su prošli (da da, dvorcu). Dolaze kraj te viktorijanske građevine, sljedeća scena: taj kao scary dvorac iza kojeg pucaju munje, kao da ste u crtiću. Asocijacija na Ernest vampir ili Bubimir lol…
Cijelu tu priču o tom paru vam priča neki profinjeni čovjek u fancy knjižnici koji bi trebao zvučati dramatično. Kroz vrata u dvorac ih uvodi pogrbljeni vratar, uz poznat zvuk škripljenja te ih upoznaje s ludom domaćicom Magentom. Ženska izgleda kao pin up model, samo ima nakostriješenu kosu i previše šminke. Možete to zamisliti. No to nije sve, nakon što uđu u dvoranu, dočekuje ih predstava od hrpe ljudi obučenih u kostime među kojima je i Master iliti dr. Frank-N-Furter, vampir koji počinje svoju pjesmu o tome kako je on samo «dobri transvestit, transseksualac iz Transilvanije». Na početku ga vidimo u vampir-plaštu kojeg kad skine otkriva drag-queen-transvestitski kostimić koji uključuje korzet, samostojeće čarape i neke cipelice. On se tijekom filma često presvlači iz «normalne» ali feminizirane odjeće u te svoje lude kostimiće. Sick. Da bi stvar bila još bolja, on kao vampir i ludi znanstvenik u jednom, pokušava oživiti neku mrtvu mumiju. To bude neki nauljeni nabildani muškarac u kojeg se gay vampir odmah zaljubi te ga uči ponašanju etc.
Sad u zadnjoj sceni što sam gledala njih dvoje se drže za ruke nakon što je vampir čekićem ubio nekog rockera-motorista i ulaze u prostoriju da bi se vjenčali uz glazbu za vjenčanje izvedenu u rock stilu.
Mislim da je po ovom već prilično očito da je film totalno zabavan, pjesme su baš catchy i obavezno je gledati ga u većem društvu. Još kad spomenem da Susan Sarandon igra glavnu heroinu iliti buduću bride-to-be…parodija na horrore na neki drugačiji način :)

Update: Sad sam ga pogledala do kraja, stav mi se nije baš promijenio, nije to film za široke mase, ali je kultni ako volite trashy. Još neke scene, sad na kraju se ona oživljena mumija (Rocky Horror) spojio za ženicom (Janet- Susan Sarandon), a njen muž sa vampirom. Još slijedi završna pjesma sa hrpom pretjerivanja te finalnim dolaskom pogrbljenog vratara i Magente obučenih u alien-kostime koji gađaju sve likove nekim infra-red zrakama i šalju ih nazad u Transilvaniju.
A must see :)



Post je objavljen 02.10.2006. u 10:39 sati.