[miQropriQazi]
Stripopad EXTRA: manga, manga, manga!,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[miQropriQazi]
Stripopad EXTRA: manga, manga, manga!

Od pred koju godinu, DC se sa zakašnjenjem bacio i u prevođenje mangi. Kad svi zarađuju, je l'te, što ne bi i oni? Pa je tako u Džukinoj (Goran Su) kutiji završilo i šest komada istih koje je na recenziranje preuzela vrijedna Manekineko, jerbo sam se ja bavio ostatkom kutije. 'Ajmo!


Kamikaze Kaito Jeanne #4 Jedna od brojnih shoujo (curičkih) manga gdje glavna junakinja dobija čudesne moći i bori se protiv zla. Na žalost, priča je puna klišeja, karakterizacija likova je papirnata, a ni crtež nije nešto. Patološki velike slatke okice. Samo za tinejdžerice koje su već pročitale Sailor Moon...

Swan #7 Opet shoujo manga. Na prvi pogled crtež izgleda kao klon Riyoko Ikede (Versajska ruža/Lady Oscar), ali po kopirajtu ova je manga napunila 30 godina i po tome je vjerojatno starija od Ikedinih djela. Klasična sportska (no, baletna) sapunica, s ljubavnim mnogokutima i sportskim rivalitetima, solidno izvedena. Preporuča se ljubiteljima sapunica, nije za one koji ne podnose uplakane junakinje i ne razumiju shoujo mange općenito.

"Musashi #9" #8 Križanac mangi na temu usamljenog "samuraja" i srednjoškolske sapunice, ova manga barem malo odskače od kalupa relativnom grubim crtežem. Androgina junakinja tajni agent ponovno završava u školi na tajnom zadatku... Minus - presavršena junakinja. Plus - bolje je nego što se na prvi pogled čini.

Tower of the Future #4 Vrlo slatko i čisto crtana dosadna i neuvjerljiva srednjoškolska sapunica. Likovi su šablonski, zapleti neuvjerljivi, prijevod (a možda i originalni dijalog) izvještačen. Preporuča se samo onima koji vole lijepe crteže i nije im previše stalo do priče.

Tenryu - The Dragon Cycle #6 Zadnji dio sagice o zmajskom klanu u sukobu sa svojim vjekovnim neprijateljem. Možda je problem što mi nedostaje 5 svezaka karakterizacije likova, pa je teško pratiti tko je tko u grupi slično odjevenih likova koji se razlikuju samo frizurama... Akcijske scene su ponešto nečitke, što dalje otežava praćenje radnje. Preporuča se samo zaljubljenicima u fantasy questove. Pozitivna strana - kompletna manga u samo 6 svezaka!

Omukae desu #1 Najbolja od svih ovih mangi, i to za dva koplja. Jednostavan i čitak crtež, lak pozadinski humor i vješto pripovijedanje. No glavni adut su dirljive, obične priče u neobičnom kontekstu agencije za skupljanje umrlih duša koje neka čežnja još veže za ovaj svijet. Priključenje još jednog člana ekipi na kraju trećeg dijela prijeti mogućom sapunicom, ali ostaje za vidjeti... Omukae desu je samo polovica sveske, ostatak je popunjen dvjema samostojnim romansama, također čitljivim, zabavnim i dirljivim. Vrijedno čitanja, i praćenja.

(manekineko)


Post je objavljen 30.09.2006. u 17:49 sati.