Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travels

Marketing

SAY NO TO DATING

U već je prošlo tjedan dana kako nisam ništa posto, kako vrijeme brzo leti.

Firma mi je produžila ostanak ovdje do kraja mjeseca, što i nije neki problem, ali vec 3 dana traje sveti mjesec Ramzana. Nije da postim, ali moram priznat da zbog pomaknutog radnog vremena jedem puno manje. Saudijska Arabija je jedna od rijetkih muslimanskih zemalja koja za vrijeme Ramazana ima pomaknuto radno vrijeme, tako da je tijekom dana vrlo teško naći nešto što radi.

Da se vratim na temu.
Prije par dana zapeo mi je zanimljiv članak (preko cijele stranice) u Saudi Gazette (novine na engleskom koje dobivamo od hotela svaki dan). Članak je uzet od New York Times-a.
Kao što znate muslimani još uvijek polažu veliku vrijednost na dogovoreni brak. Iako je ljudima zapadnog svijeta taj običaj vrlo čudan, ovdje se još uvijek aktivno provodi.
Baš neki dan nam je vozač otišao u drugi grad da oženi svoju kćerku. Dok sam bio na Dubaijskom aerodromu, imao sam nevjerojatnu sreću da pričam sa muslimanskom curom koja je rodom iz Riyadha. Začudila me njena otvorenost, ok je cura (ima 19 godina) studira medicinu u Australiji, pa je valjda zato bila otvorenija.
Moram naglasiti da je pričati sa muslimanskom curom koja je rodom iz KSA vrlo vrlo, ma nemoguće je.coolcool
Rekla mi je da je zaručena, i da će se ženiti po drugi put. Još čudnije je bilo to da je zaručena već po drugi put. Posvađala se sa dečkom kojeg joj je našao otac prvi put. Tako da je cura od 19 godina zaručena već drugi put.
Najčudnije u našem razgovoru je bilo kad je otvorila novčanik i pokazala mi cijelu svoju obitelj, zaručnika, bivšeg i sadašnjeg. Kad mi je pružala slike meni je bilo tako neugodno, samo sam čeko da će od negdje izletjet muška strana njene obitelji i prebit me ko vola. Ljudi ovdje vrlo cijene obitelj i vrlo su prisni. Mislim tko bi od vas pokazao slike svojih najbližih totalno nepoznatoj osobi.
Bas smo se raspričali o svemu i svačemu, i tada je došo Kornelije i pitao nju ako želi s nama na piće, ili hamburger (ipak smo bili na aerodromu)
Noramlno da nije htjela ići (čudno da je uopće razgovrala sa mnom) , i kad sam se vratio sa ručka više je nije bilo tamo.
Ah previše sam odlutao mislima, to je kad ne pišem češće. Da se vratim temi.
U Americi muslimanske mame organiziraju "speed dating", (na kojima bi njihovi potomci upoznali supružnika za život) i seminare o tome što i kako se postaviti prema svojoj djeci. To i nije tako čudno, ali kad čujete neke izjave, postat će vam jasno zašto sam odlučio ovo napisati.

Da citiram neke izjave:

"Muslimansko Američke obitelji uglavnom daju ove osnovne nauke svojoj djeci (pogotovo muškima):
Ne razgovaraj sa muslimanskom djevojkom, NIKAD, ali oženit ćeš baš njih. A što se tiče "non-muslim" djevojaka, razgovaraj sa njima, ali nikad i baš nikad nemoj neku dovest kući."

Članak veli da je Američka tinejdžerska muslinska populacija rastrgnuta između otvorene seksualne kulture Amerike, i svojih nacionalno kulturoloških vrijednosti.
Tako su se na seminaru postavljala vrlo teška pitanja, " što napraviti, moj sin želi udat kršćanku" te " do koje mjere se nečiji sin smije udvarat muslimanskoj curi.
Konzervativci su čak nazvali e-mail i on-line dating i citiram " sve su to đavolje zamke koje nas vuku prema njemu i mi čak nemamo pojma da idemo tim putem".

Neke mame ( mame su ipak iste po cijelom svijetu ) odlučile organizirati M.A.D (moms against dating) napravljene prema sličnoj organizaciji, mame protiv pijane vožnje.
Samo da napomenem da je cijeli članak napisan sa određenom dozom sprdnje prema ovoj temi.
Pošto je to ipak Amerika, odlučeno je da se napravi kompromis. Djeca se mogu međusobno upoznat na "matrimonial banquet", ali će roditelji biti prisutni i nadzirati sve.
Zamislite terora, da susrećete nekog ko vam se sviđa, nervozni samim time da upoznajete po prvi put nekog (muslimani ne smiju piti alkohol da bar time umanje nervozu party), nego vam jos mame vire preko ramena i deru se, " sine ne tu, znam njenu mamu, ta žena je ništ koristi, zar ti se sviđa ova koju sam ti ja izabrala, ajde sine vjeruj mami, ona je isto udala tatu, a da ga nije vidjela.".
UŽAS UŽAS, jedna od najgorih noćnih mora u mom tinejdžerskom životu.
A sad nešto o samom banketu.
Organizirala su se dva banketa, sa preko 300 ljudi, i svaki je platio 55$ po danu. (nisu organizatori ni glupi, total income 33000$ u dva dana). Za stolom je sjedilo 10 žena a muškarci su se rotirali svakih 7 minuta (zašto baš 7). Na kraju dana je organiziran jedno satni (PAZI jednosatni) "social hour", na kojoj su se razmjenjivali tel. brojevi i e-mailovi, uz "pasta diner i soda drinks".
Prije par godina organizatori su morali napraviti pravilo da smo jedan roditelj prati dijete, jer prije je očito bilo više članova obitelji nego mladih sudionika.
Na kraju su predstavili vrlo zgodan i bogat par doktora koji su se isto upoznali na ovakvoj priredbi.
Možda je svrha i organizacija priredbe muslimanska, ali marketing je tipično Američki.

Sad idu izjave par ljudi, izdvojit ću najsmješnije.

Jedna mama je bila razočarana što njen "super sin nije uspio upoznati nikog posebnog već prvi dan, ipak su oni preletjeli čak 500 milja da sudjeluju na banketu, mislim ono, koje nepristojnosti"
Druga majka je izjavila da za svoju kćerku želi " dečka sa dobrim srcem, zgodan, visoko školovan, dobro stojeći i dobar musliman.
Treća mama za svog sina želi "dobru uobičajenu, ALI NE PREMODERNU muslimansku curu, jer ONA ŽELI da u kući prevladavaju tradicionalni obiteljski običaji"
Da li netko vidi razliku između mučkih i ženskih ideala.


P.S. hehehe ovo je ispalo puno duže nego sam mislio.
Pozdrav iz KSA.


Post je objavljen 28.09.2006. u 13:31 sati.