Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Milan Bancić (ponovo) uhvaćen u laži

Grad Zagreb odlučio je Miroslavu Habeku isplatiti 313.000 Eura za stan od 75 m2 i dio zemljišta, što je četverostruko veća cijena od cijene koju je procijenio sudski vještak. Razlog takve kupoprodaje je sanacija klizišta. Milan Bandić pri tome je izjavio: „Odlučili smo završiti sanaciju klizišta na Grmoščici i platiti više nego što smo platili drugima“ te u nastavku dodaje: „Grad nema treću soluciju, ili kupiti ili čekati”.

Time je Milan Bandić obmanuo javnost, jer prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članak 33, točka 1. „Pravo vlasništva može u interesu Republike Hrvatske biti zakonom oduzeto (potpuno izvlaštenje) ili ograničeno osnivanjem za drugoga nekoga prava glede vlasnikove stvari (nepotpuno izvlaštenje), u kojem slučaju vlasnik ima pravo na naknadu prema propisima o izvlaštenju.

Isti taj članak u točki 3 još navodi „Ako je vlasnik glede neke svoje stvari podvrgnut ograničenjima radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskoga okoliša ili zdravlja ljudi, koja od njega, ali ne i od svih ostalih vlasnika takvih stvari, zahtijevaju težu žrtvu, ili ga inače dovode u položaj nalik na onaj u kojem bi bio da je provedeno izvlaštenje - on ima pravo na naknadu kao za izvlaštenje.

Iz ovog je više nego jasno da grad Zagreb nije trebao platiti nerealnu cijenu već je trebao pristupiti postupku izvlaštenja, jer sanacija klizišta je u interesu zaštite ljudskog okoliša. Izjavom da grad nema treću soluciju, Milan Bandić svjesno je lagao.

Post je objavljen 28.09.2006. u 11:40 sati.