Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Za 50 hektara vinograda Enjingi nabavlja 50 krava


Image Hosted by ImageShack.us

Poljoprivredne površine u vlasništvu Ive Enjingija ovih se dana intenzivno obrađuju. Taman smo pomislili kako će na njima niknuti novi nasadi vinograda. Ali, ostali smo iznenađeni kad smo čuli da će biti zasijane djetelinsko-travnim smjesama.

- To je točno. Nabavit ću 50 krava pa mi treba hrana za njih. Treba mi oko 1000 m? stajskoga gnoja godišnje za moje vinograde, a po njega sada moram ići 50 - 60 kilometara, što mi se ne isplati. Zato sam odlučio nabaviti krave. Bez stočarstva nema ni ratarstva, a ni voćarstva i vinogradarstva. Ovo je samo povratak sto godina unatrag uz modernu tehnologiju. Želim sve raditi na što prirodniji i ekološki način - dodaje Enjingi koji danas ima nešto više od 50 hektara vinograda.

Da bi oni dali kvalitetno vino treba ih obrađivati na što prirodniji način, što uključuje gnojidbu stajskim gnojem, ali i posebnu zaštitu autohtonim bakterijama kojima je također potreban zreli stajski gnoj. Kako bi do njega došao Enjingi osim što priprema hranu uz pomoć Miroslava Kovača, stručnjaka za stočarstvo i voditelja požeškog odsjeka HZPSS, obilazi naše najbolje stočarske farme radi pobližeg upoznavanja s uzgojem, ali i s gradnjom objekta unatoč tome što je nekad davno imao krave i konje.

Ali od tada se mnogo toga promjenilo. - Na Enjingijevoj farmi bit će primijenjen sustav uzgoja krava - tele koji u nas baš nije mnogo zastupljen jer se u nas krave drže uglavnom zbog mlijeka, a tele je usputni proizvod. Ovdje će biti slobodan uzgoj na paši. Tele će uz majku biti 6 - 7 mjeseci i imati polagan rast te ćemo na taj način dobiti i kvalitetniju telad.

Ovo je još jedan povratak prirodi i prirodnom uzgoju, odnosno kako se to danas kaže, održivoj poljoprivredi. Drago mi je što je jedan vinogradar učinio ovaj važan korak jer danas malo tko shvaća važnost stočarstva unutar poljoprivrede - ističe Miroslav Kovač koji se nada da će za Enjingijem krenuti i drugi.

Post je objavljen 27.09.2006. u 20:10 sati.