Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velvetgoldmine

Marketing

Najznačajnije žene 20.stoljeća

Tek krajem 19. stoljeća počeli su se javljati ozbiljni pokreti i akcije koji su se borili za prava žena. Do danas su žene pokazale da mogu igrati jednako bitne uloge na svim životnim planovima te u svim društvenim, ekonomskim i političkim sektorima.

Nažalost, kako se prema već uobičajenom standardu naš popis svodi na deset pojmova ili imena, kao u ovom slučaju, bili smo prisiljeni izbaciti značajne osobe kao na primjer Sirimavo Bandaranaike, Evitu Peron, Emmeline Pankhurst, Sally K. Ride, Helen Keller, Coco Chanel, Madonnu, Nadiju Comaneci i mnoge druge. Osim toga, tko bi uopće bio kompetentan izdvojiti samo deset žena koje su u 20. stoljeću odigrale važnu ulogu?

Image Hosted by ImageShack.us

Početkom siječnja 1979. diljem Britanije došlo je do masovnih štrajkova raznih sindikalnih ogranaka, što je dovelo do obustave javnog prometa, zatvaranja škola, pa čak i mrtvačnica. U svibnju iste godine na mjesto britanske premijerke došla je Margaret Hilda Thatcher, zadržavši taj položaj, u 20. stoljeću rekordnih, 11 godina. Zbog svoje nepopustljivosti u programu privatizacije, u sporovima sa sindikatima i britanskim rudarima i zbog neočekivanog i oštrog odgovora Argentincima u krizi oko Falklanda, stekla je velik broj neprijatelja i protivnika, posebno u nižim društvenim slojevima.

Željezna je lady, s druge strane, do 1990, kad je, shvativši da je izgubila potporu kolega, svojevoljno odstupila s dužnosti, imala povelik broj istomišljenika, a i onih zahvalnih 'za uvođenje reda'.

Image Hosted by ImageShack.us


Jedna od pop ikona 20. stoljeća, Norma Jean Baker( Marilyn Monroe )obilježila je kulminaciju ili, bolje rečeno, otkrivanje holivudske tamne strane. Umjesto bajkovitog i idiličnog života, njezina je životna priča prekinuta naglo i tragično. Kroz mnoge ljubavne veze i propale brakove, relativno loše glumačke ocjene i uplitanje u društvo suviše vezano uz sam predsjednički vrh, dovedena je do psihičkog kraha i psihijatrijskog liječenja.

Već je neko vrijeme bila ovisna o tabletama i alkoholu, kad je u njen život ušao John F. Kennedy pozvavši je na proslavu rođendana. U 36. je godini, 1962. godine, pronađena mrtva u svojoj sobi u Brentwoodu, da bi kao uzrok smrti bilo navedeno predoziranje tabletama. Obzirom na njene psihičke probleme, javnost je lako prihvatila mogućnost samoubilačkog poriva, ali nakon smrti JFK-a slučaj je ponovno otvoren i mnogo toga što je trebalo biti otkriveno, nikad nije dokazano.

Image Hosted by ImageShack.us

Ne možemo činiti velike stvari. Samo male stvari s mnogo ljubavi. Ovo je jedna od mnogih poruka koje je svijetu uputila Majka Tereza, među smrtnicima najveći simbol humanosti i ljubavi koju je dokazivala isključivo djelima. Rođena kao Agnes Gonxha Bojaxhio 27. kolovoza 1910. u Skopju, živjela je u skladnoj albansko-katoličkoj obitelji. Međutim, već s 12 godina osjeća poziv i odlučuje se za opatički život.

Od pridruženja redu Loreto, s centrom u Irskoj, preko poučavanja u Calcutti, nesebične brige o siromašnima i bolesnima, do osnivanja novog reda – Sestara milosrdnica, blažena majka Tereza svoj je život u potpunosti posvetila drugima, onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Hranila je siromašne, liječila gubave, pružala utjehu napuštenima, davala nadu oboljelima od AIDS-a. Godine 1979. primila je Nobelovu nagradu za mir, a umrla je 5. rujna 1997

Image Hosted by ImageShack.us

Premda se umjesto Londončanke Virginije Wolf na popis moglao staviti niz drugih imena s područja književnosti, kao na primjer Marguerite Yourcenar, francusku spisateljicu, prvu ženu izabranu i primljenu u Francusku akademiju, literarna inovativnost bila je glavni faktor u odluci. Najveća britanska prozna spisateljica, esejistica i kritičarka, vodila je borbu sa životom, uglavnom zbog manične depresije.

Premda je Joyce izdao Uliksa par godina prije nego je izašla Gospođa Dalloway, Wolf je eksperimentirajući s tzv. tokom struje svijesti, na kojem se temelji roman, u povijesti knjiženosti promatrana kao jedna od začetnica te književne tehnike, budući da se ona u 'Uliksu' javlja samo u monologu pri kraju romana.

Image Hosted by ImageShack.us

Margaretha Gertrud Zelle, poznatija kao Mata Hari, najpoznatija je žena među špijunima. Premda ni francuske ni britanske obavještajne službe nisu bile u posjedu čvrstih dokaza, ta plesačica i kurtizana optužena je i osuđena na smrt, pogubljena javno, strijeljanjem, 15. listopada 1917.

Rođena je u Nizozemskoj, ali u potrazi za boljim životom seli u Francusku pod novim imenom da bi radila kao egzotična plesačica. Postoji teorija da je prihvatila novčanu ponudu za špijunažu, ali na putu u Njemačku je zarobljena te je Englezi šalju natrag preko Španjolske, da bi se tamo spetljala s njemačkim vojnim atašeom. Po povratku u Pariz je uhapšena. Detalji ove priče vjerojatno nikad neće biti otkriveni.



_Rachica_





Post je objavljen 27.09.2006. u 18:46 sati.