Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

VRIJEDNOST DZUME NAMAZA

Prica se da je Hamid Ellefaf jednog petka htio da ide na dzumu namaz, ali se nasao u dilemi kako da postupi; magarac mu se izgubio, brasno mu je ostalo u mlinu, a bio je njegov red da napaja svoju zemlju vodom iz potoka. razmisljao je: ''ako odem u dzamiju propusticu sve ove poslove.'' a onda rece sam sebi: ''ahiretski poslovi su bolji i vječniji.'' pa ode u dzamiju na dzumu namaz zanemarujuci svoje dunjalucke obaveze.
kada je klanjao i vratio se kuci, opazi da je njegova zemlja dobro natopljena vodom!? u stali primjeti privezanog magarca, a kada udje u kucu vidje da njegova zena pravi kruh od tek samljevenog brasna!? on zacudjeno upita zenu o tome a ona mu rece:
''cula sam neku trku van kuce, a kada sam izasla ugledala sam hijenu koja je gonila naseg magarca, sve dok on ne utece u stalu. nas komsija, koji je napajo svoju zemlju zaspao je, pa je voda natopila i nasu zemlju. isto tako nas komsija je imao brasno u mlinu, pa kad je otisao da ga donese, zamijenio je vrecu i odnio onu nasu. kada je primjetio da je zamijenio vrece, donio je nasu vrecu i ostavio pred nasa vrata.''
Hamid sa zahvalnoscu baci pogled prema nebesima pa rece:
''O Gospodaru! ja sam prema Tebi izvrsio samo jednu obavezu, a Ti si mi zauzvrat tri moje obaveze nadoknadio!'


Post je objavljen 29.09.2006. u 08:45 sati.