Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

***---***

.........Ruhu strogo je naređeno da dobro čuva dragulj Iman. Stvoritelj preporuči Ruhu dva čuvara, dva plemenita roba kao dva vezira. To su bili Akl (pamet) i Teufik (uputa).
Oni treba da paze na dijete i čuvaju ga. Pamet dobro raspoređuje i zna gdje šta treba (habir), s njim dogovaraj, u njega se pouzdaj i nemoj se povoditi za Nefsom. Nefs ne voli pamet. Drugom veziru ne treba mnogo govoriti, on je iskren i iskusan, visokih je kvaliteta. Nek on bude dadilja djetetu i nemoj ih razdvajati. Trudi se da ih dušmani ne razdvoje. Ne budi uz Nefs nego uz Pamet.
Nastanite se i smjestite u gradu Šerijat, tamo su sve pogodnosti. Ali, pazi na dijete, da ga ne vide spletkari. U gradu Šerijat tebi će se pokoravati i mrav i zmija. U jednom dvorcu u gradu smjestite dijete. Dušmani će pokušavati da ukradu od djeteta dragulj Iman, pa dobro pazi.

Ako ukradu dragulj, izgubio si i dijete. Nefs će ići na ruku dušmanima djeteta. Ako dušmanima šejtan ne pomogne iz vana, nefs će nastojati da im pomogne iznutra. Zato dobro čuvajte dijete Iman.

Kad je Ruh saslušao Božije naređenje, uzeo je dijete i unišao u dvorac. Započeo je odgoj djeteta (sejri suluk).
Područje koje pripada pod Šerijat je ogromno. Obuhvata Džennet i Džehennem i doseže do Aršur-Rahmana.
Ruh je prihvatio Šerijat za sudiju.
Tada Allah pokaza nešto kao sjemenku u liku čovjekovog tijela i reče: Ovdje će se moj propis (hukum) provoditi. Preko ovog će se Nefs i šejtan boriti.
Ruh je dobio bajrak zvani Tevhid (jedinstvo). Noseći bajrak u rukama unišao je u predjel zvani I'tikad, mjesto gdje se čuvaju imani (vjerovanja). Tamo je ugledao kroz utvrde ''Zahir''. Ugledao je i kapiju zvanu ''Emmare'' kroz koju svako treba da prođe. Svaki prolaznik je bio uznemiren od divljih ljudi koji su se vrtili oko kapije. Ovi divljaci se nisu obazirali na savršene i uljudne ljude koji su nastojali što prije da prođu kroz kapiju. Između ostalih tu je bio jedan čovjek po imenu Gadab (srdžba) i žena mu Šehvet (strast). Bili su nerazdvojni i neodgojeni. Žena mu je bila vanredne ljepote i zavodljivih kretnji. Čovjek je bio kao pehlivan i svako je podrhtavao pred njim. Svugdje je dostizao. Njih dvoje su izazivali svijet i pravili smutnje. Oni su vladali pred kapijom i sve slabiće ubijali. Sa njima je sarađivala i jedna mađioničarka. Bila je vrlo vješta i svakog je varala. Imala je još svog društva.
Pred kapijom oni zaustave i Ruha, kao i svakog i žena Šehvet počne mu se udvarati i tepati mu. Govorila je: ''Ja i moj muž tebe volimo, a ti si lijep kao Mjesec''. Ruh je otjera i ona mu posla svog muža, ali ni on noje uspio. Došla je i mađioničarka, pa se i od nje spasio. Oni se sad udruže i okrenu prema Nefsu. Uspiju i pridobiju njenu naklonost. Ona postade bliskija njima nego svome mužu Ruhu.
Njima se sad pridruži i šejtan.
Žena nefs pridružila im se da se osveti svome mužu Ruhu. Od velikog uznemiravanja Ruh se razboli i poremeti mu se način života.
Dođe mu žena i reče: ''Dragi moj, ja sam ti dovela vrlo dobrog doktora da te liječi''. Taj doktor je bio šejtan. Sada šejtan reče ruhu: ''Ti si jako bolestan i tijelo ti je vrlo oslabilo, došao sam da te izliječim i razveselim. To mi ide od ruke. Ruh ih pogleda i razumi, da su oni gori od goreg, ali je on bio vrlo slab i nije ih mogao otjerati.
Žena iskoristi priliku, ukrade dijete i dade ga šejtanu na odgajanje.
Kada ovo vidje, Tevfik ode Aklu i reče: ''O mudri veziru, oteli su mi dijete, reci mi šta da radimo''. Obojica pođoše da spašavaju dijete Iman. U putu susretnu jednog odvažnog čovjeka po imenu Šedža'at (junaštvo,odvažnost), a onda još jednog vrlo čednog i uljudnog po imenu Iffet (čednost)........


Post je objavljen 01.10.2006. u 08:32 sati.