Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Put novca iz afere Brodosplit

Kako je novac iz afere Brodosplit opran, svjedoči dokument austrijskog BMI-a upućen MUP-u RH. Osobni podaci su povjerljivi pa su precrtani ili stoje upitnici, a umjesto imena i prezimena stavljeni su samo inicijali.

Zanimljivo je da je D.M. izvadio novu putovnicu mjesec dana prije potpisivanja spornog ugovora. Razlog izdavanja nove putovnice bi lako mogao biti taj da policija na granici ne provjerava tako striktno osobe s praznim putovnicama, za razliku od putovnica koje svjedoče o putovanjima i samim time izazovu pozornost policije.

Prva stranica dopisa upućenog MUP-u RH(Zaglavlje dokumenta)

Tvrtka Mc Arthur Industrial and Marine Technologies LLC, 2578 Enterprise Road, Suite 1?0, US 32763 Orange City, FL, USA već neko vrijeme ima otvoreni račun u jednoj banci u Grazu.

Jedini opunomoćenik tog računa je hrvatski državljanin D.M. rođen ??.01.1962 s adresom stanovanja HR-1000 Zagreb, ????, vlasnik putovnice br. ?????, izdane 16.06.2005 u Zagrebu.

Na taj, do sad neupadljiv bankovni račun, dana 15.02.2006. sjeo je preko jedne ciparske banke iznos u visini 4.000.000,- EUR po nalogu tvrtke Uniship Holdings Limited, Lemesos, Cipar. Kao opis plaćanja/svrha navedena je napomena „Invoice“.

Iz dokumenta koji su priloženi banci proizlazi da je tvrtka Mc Arthur, predstavljena od strane D.M., sudjelovala kao posrednik pri prodaji brodova („Panamax Tankers“) tvrtke Brodosplit Shipyard u Splitu tvrtki Uniship Holding te da se ovdje moguće radi o isplatama provizije.

Tvrtku Uniship Holding predstavlja stanoviti R.W. Navedena osoba je…

(dalje nedostaje stranica i nakon toga dolazi samo zadnja stranica)

Zadnja stranica dopisa upućenog MUP-u RHMolimo vas za kriminalističku provjeru osobe D.M. Također postoje li u Hrvatskoj već neki kazneni postupci u tom kontekstu?
Upit o saznanjima poslali smo istovremeno i na FIU Hrvatske.

(Potpis i upute o postupanju s podacima)

Pretpostavlja se da je D.M. podigao tih 4.000.000,- EUR u gotovini i da je novac u koferima donio u Hrvatsku, gdje se tom novcu gubi svaki trag.

Post je objavljen 26.09.2006. u 13:58 sati.