Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spasinas

Marketing

Papa veleposlanicima: O suradnji muslimana i kršćana ovisi naša budućnost



Ovim susretom želim učvrstiti veze prijateljstva i solidarnosti između Svete Stolice i muslimanskih zajednica u cijelom svijetu, rekao je papa Benedikt XVI. veleposlanicima zemalja s muslimanskom većinom koje je u ponedjeljak primio u Castelgandolfu

Dobro su poznati razlozi zbog kojeg je došlo do ovog našeg susreta i na njima sam se već imao priliku zadržati tijekom proteklog tjedna, rekao je Papa ponovno istaknuvši da cijeni i duboko poštuje vjernike muslimane.

Citirajući ulomak iz deklaracije Drugog vatikanskog koncila Nostra aetate u kojem se ističe kako Crkva poštuje muslimane, Papa je istaknuo kako je od samog početka svoga pontifikata izrazio želju da se nastave učvršćivati mostovi prijateljstva s vjernicima svih religija, a osobito da dođe do većeg dijaloga između muslimana i kršćana jer je to nužnost o kojoj u velikoj mjeri ovisi naša budućnost.

U svijetu označenom relativizmom imamo apsolutnu potrebu za istinskim dijalogom među religijama i kulturama. Živo želim da se odnosi nadahnuti na povjerenju, koji već godinama postoje između kršćana i muslimana, nastave i dalje razvijaju u duhu iskrenog dijaloga koji prepoznaje zajedničke vjerske vrijednosti te uzima na znanje i poštuje razlike, rekao je Papa.

Sveti je Otac istaknuo da dijalog među religijama i kulturama predstavlja nužnost pri zajedničkom građenju svijeta mira i bratstva, dodavši kako "naši suvremenici očekuju od nas rječito svjedočanstvo kadro svima ukazati na vrijednost religijske dimenzije života".

Zato je nužno da, vjerni učenjima vlastitih religijskih tradicija, kršćani i muslimani nauče živjeti i raditi zajedno, kao što se to već ponegdje i događa, da bi se izbjegao svaki oblik nesnošljivosti te se suprotstavilo svakom nasilju, istaknuo je papa Benedikt XVI.

Papa je izrazio svoje duboko uvjerenje da je u situaciji u kojoj se danas nalazi svijet imperativ za kršćane i muslimane da se zauzmu za zajedničko suočavanje s brojnim izazovima kojima se susreće čovječanstvo, osobito što se tiče obrane i promicanje dostojanstva ljudskog bića i prava koja iz toga proistječu.

Dok rastu prijetnje protiv čovjeka i protiv mira, kršćani i muslimani, ponovno potvrđujući da čovjeku pripada središnje mjesto, pokazuju svoju poslušnost Stvoritelju, čija je volja da svi ljudi žive onim dostojanstvom koje im je On dao, rekao je Papa u svom govoru predstavnicima islamskih zemalja.

Povod susretu pape Benedikta XVI. s veleposlanicima iz islamskih zemalja bila su kriva tumačenja dijela njegova govora održanog na sveučilištu u Regensburgu, koja su potaknula žestoke reakcije i prosvjede u islamskim zemljama.

Post je objavljen 26.09.2006. u 09:39 sati.