Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lusa5

Marketing

OZ - moja najdraža serija

OZ je bila prva jednosatna dramska serija HBO-a, koja se je emitirala 6 sezona, od 1997.-2003. U Hrvatskoj skoro nitko nije ni čuo ništa o seriji sve dok HRT nije odlučio otkupiti seriju 2004. Ime Oz je skračenica za Oswald State Correctional Facility, a glavna radnja ove serije se odvija u maksimalno-osiguranom zatvoru, u nepoznatoj državi (mnogi pretpostavljaju da se je radnja odvijala u New Yorku).

Najviše priča se odvija u Emerald Cityu(esmerald-vrsta dijamanta), eksperimentalnoj jedinici zatvora, gdje bi se zatvorenici trebali rehabilitirati i naučiti sve o odgovornosti. Iako je sve strogo kontrolirano, i cijeli zatvor je opremljen raznim pomoćnicima, od doktora, redovnica do čuvara, u zatvoru se uvijek nešto događa, najviše kaos - preprodaja droge (poznata pod nazivom 'sise'), umorstva, rasna osuđivanja (u zatvoru ima muslimana, sicilijanskih amerikanaca, latina, homoseksualaca, neo-nazisa, afrikoamerikanaca, irskih amerikanaca i drugih).

opis slike


ZATVORSKE GRUPE
Postoji 10 glavnih grupa zatvorenika u OZ-u. Zatvor je 78% Afričkoamerićki i stalno se tijekom serije stvaraju rasni problemi. U drugoj sezoni, upravitelj Em grada je sastavio vijeće u kojem je bio po pripadnik iz svake grupe.

Zatvorenici u OZ-u su poćinili različite zločine. Neki zatvorenici su samo zli sociopati. Drugi kao Beecher plaćaju zbog jedne pogreške.Većini zatvorenika je prikazana najbolja ali i najlošija točka.

U zatvoru prevladava kriminal i nasilnost, ali čak i najmračniji lik ima svoje trenutke mira, dok se mnogi naizgled normalni likovi mogu pretvoriti u čudovišta. Kroz svaku epizodu nas vodi Augustus Hill, invalid (glumi ga Harold Perrineau Jr.; "Izgubljeni") koji u različitim segmentima epizode priča o svemu što se događa u zatvoru.
U 5. sezoni, njegovu ulogu preuzimaju i različiti drugi likovi, većinom ljudi koji su umrli u zatvoru.



Serija je bila preekstremna za tradicionalnu američku televiziju, jer se je prikazivala na kabelskoj televiziji, gdje je mogla bez puno srama prikazivati uzimanje droge, nasilje, prostačenje, golotinju, homoseksualizam, silovanje, te etničke i rasne sukobe
Glumačka postava serije uključuje mnoge poznate glumce kao Ritu Moreno, Ernieja Hudsona, Željka Ivaneka, Lukea Perrya, te zvijezde serijala Zakon i red: Kathryn Erbe, Christopher Meloni, Dean Winters, Kirk Acevedo, te mnoge druge.

Kad je serija završila, bilo je glasina o 7. sezoni, no Tom Fontana,kreator serije, to je zanijekao i serija se više nikada nije pojavila na televiziji, već samo u reprizama. Dakle, ako vas zanima što se zapravo događa u zatvorima diljem svijeta, slobodno pogledajte ovo remek-djelo, ali u isto vrijeme, ako ne možete podnijeti povremene scene nasilja, krvi, silovanja i rasnih osuda, ovo baš i nije serija za vas.

opis slike
kreator serije Tom Fontana
- moji najdraži glumci iz serije

opis slike
Dean Winters

opis slike
Kirk Acevedo

opis slike
Kriem Said

- posvećeno najboljoj frendici Sari

Post je objavljen 25.09.2006. u 19:22 sati.