Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/newgimnazijamostar

Marketing

NEWs

Kopala u dvorištu i pronašla aviobombu

Neeksplodiranu aviobombu pronašla je osoba M.M., nastanjena u banjalučkom naselju Motike, prilikom kopanja u dvorištu kuće. Najvjerojatnije, riječ je o bombi iz Drugog svjetskog rata.

Pripadnici Civilne zaštite poduzeli su aktivnosti na uklanjanju bombe, priopćeno je danas iz MUPRS-a.


Vozimo jednosmjerno: Mostar prepun jednosmjernih ulica!

Nakon završetka izgradnje oborinskog kolektora produžena je Ulica Stjepana Radića od zgrade Đačkog doma prema hotelu Mostar, nakon čega je uslijedilo uspostavljanje nove regulacije prometa na dijelu ulica Stjepana Radića, kneza Domagoja i kralja Tvrtka. Kako je u razgovoru za "Radio Dobre Vibracije" izjavio Dražen Vrljić, stručni savjetnik za prometno planiranje u Mostaru, od strane gradonačelnika Mostara osnovana je stručna radna grupa koja je nastojeći poboljšati promet u gradu izradila Odluku o rješenju prometa
Nažalost, uslijed (ne)rada Gradskog vijeća Mostara ta odluka još nije usvojena, a Vrljić se nada kako će Odluka biti usvojena nakon izbora.
Ipak, rješenje o regulaciji prometa na gore navedenom dijelu, usvojio je Odjel za urbanizam i graditeljstvo Grada Mostara, te se pristupilo regulaciji prometa i uvođenjem jednosmjernih ulica, čime je riješen problem raskrižja ispred Kirurgije i Đačkog doma.
Uvođenjem jednosmjernih ulica izbjegnuta je planirana semaforizacija rekonstrukcije raskrižja ulica S.Radića i kralja Tvrtka, koja bi zbog blizine drugih semafora i raskrižja mogla postati čep u prometu, te stvoriti više štete nego koristi.
Kako doznaje Bljesak.info, rješenje za ovaj Projekt rekonstrukcije izradila je tvrtka "Tehnozaštita" i to kao probno rješenje, dok je instalacija semaforizacije ostavljena kao mogućnost ukoliko se ovaj način ne pokaže efikasnim.
Uvođenjem jednosmjernih ulica, gdje je promet dopušten u smjeru od Đačkog doma prema hotelu Mostar te od hotela Mostar prema Kirurgiji, početak je reorganizacije prometa u Mostaru.
Da bi se sudionici u prometu navikli na novi režim prometa angažirana je prometna policija koja posljednja tri-četiri dana ima pune ruke posla upozoravajući vozače na novu regulaciju prometa.
Na ovaj način, neznatno se samo povećao put kola hitne pomoći prema Kirurgiji, ali se znatno opterećena Ulica kralja Tvrtka i bez semaforizacije rasteretila prema ulicama kralja Zvonimira i kneza Domagoja.
Također je na dijelu probijenog dijela Ulice Stjepana Radića (Đački dom – hotel Mostar) s jedne strane dopušteno parkiranje.
Kako je u razgovoru za RDV istaknuo Dražen Vrljić, ovo je samo početak reorganizacije prometa u Mostaru, a predviđeno je i uvođenje jednosmjernih ulica od Rondoa prema Katedrali i od Rondoa prema zgradi Spajalice.
Na ovaj su potez primorani uslijed oštećenja na kamionima koji često prikolicama zakače na neki od mnoštva platana duž ulice od Katedrale do Rondoa.
Novim prijedlogom prometovalo bi se od Katedrale prema kružnom toku na Rondou i sa kružnog toka dalje prema zgradi Spajalice ispred koje bi trebalo izvršiti modifikaciju križanja.
Kako je istaknuo Vrljić, predloženo je rješenje bolje nego što je ovo sada, a ono će biti samo privremeno dok se ne izgradi južna obilaznica grada Mostara.

UDARNO:strong> 25.09.2006 @ 13:38:20
Potpisan sporazum o rješenju problema srednjeg obrazovanja


Predsjednik koalicije Hrvatsko zajedništvo Božo Ljubić i predsjednik Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije Josip Milić popisali su danas u Mostar Sporazum o preuzetim obvezama i suradnji u postizbornom razdoblju kako bi se riješili problemi u srednjem obrazovanju. Po Ljubićevim riječima, Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija zadnjih godinu dana suočavaju se sa štrajkovima prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama, a školovanje i obrazovanje djece zbog toga trpi.
"Jasno je svima da su vlade ove dvije županije odgovorne za štrajkove i da su zbog sustavnog zanemarivanja zakonske obveze doveli do toga da prošla godina završi na ivici regularnosti. Stoga, pozivam sindikate i prosvjetne djelatnike koji su u štrajku da štrajk obustave jer ove vlasti, koje za četiri godine nisu realizirale ono što su bile dužne, to ne mogu učiniti ni sada", kazao je Ljubić na konferenciji za novinare u Mostaru.
Ljubić je dodao kako sada nema smisla potpisivati bilo kakve sporazume jer će se 1. listopada vlast u tim županijama promijeniti.
Čelnik HDZ-a 1990 kazao je da se koalicija Hrvatsko zajedništvo ovim sporazumom obvezuje realizirati opravdane zahtjeve prosvjetnih djelatnika, i to u roku od tri mjeseca po završetku izbora.
"Ovaj sporazum koji potpisujemo, apsolutno bez potpisa ćemo realizirati i prema ostalim sindikatima jer smatramo da je to onaj minimum koji učitelji, odgajatelji i profesori naše djece zaslužuju i to je interes naše djece i njihovih roditelja", kazao je Ljubić.
Po Milićevim riječima, potpisivanje ovakvih sporazuma sasvim je normalna stvar u zapadnom svijetu, "ne samo normalna nego je i pravilo da se pred izbore sindikati obvezuju s određenim političkim opcijama da se preuzmu neke obveze koje neke druge stranke i vlasti nisu uspjele ostvariti".
"Mi smo dugo vremena ove godine proveli u štrajku i za danas smo najavili štrajk, međutim na Mirovnom vijeću iz aktualne vlasti uopće nisu željeli razmatrati naše zahtjeve, njihovi su stavovi bili kao i do sada bahati i arogantni. Ponukani time, mi smo na središnjem odboru donijeli jednoglasnu odluku da prihvatimo ponudu Hrvatskog zajedništva da se naši zahtjevi ispune nakon izbora, kada će ova postava obnašati vlast kako u ovoj tako, nadam se i u drugim županijama", kazao je Milić.
On je poručio svim kolegama u srednjem školstvu i kolegama, članovima Unije neovisnih sindikata da je jedina opcija sindikata Hrvatsko zajedništvo i da jedino tako mogu postići da budu ravnopravni partneri u socijalnom dijalogu, te kako bi nakon izbora uspostavili gospodarsko-socijalno vijeće koje bi se sastojalo od poslodavca, sindikata i vlasti.
"Poručujem i roditeljima da dobro promisle ovih dana i kada budu izašli na izbore žele li da njihova djeca i dalje imaju rastrzano školstvo i obrazovni sustav u kojemu se neće znati hoće li se školska godina završiti ili ne do zadnjega ili žele mir i kvalitetno obrazovanje", kazao je Milić.
Inače, sličan sporazum sindikat je prije četiri godine potpisao s HDZ-om BiH. Na pitanje zašto vjeruje da će zahtjeve ispuniti Hrvatsko zajedništvo, Milić je kazao da Sindikat nema alternativnu.
"Ovi koji su bili prije četiri godine došli su pomoću sindikalnih glasova na vlast i nažalost iznevjerili su naša očekivanja, ali vjerujem da se to ovaj put neće dogoditi", kazao je Milić.


strange:
Pronađene mumije pasa
Arheolozi su u Peruu pronašli mumificirane ostatke više od 40 pasa, sahranjene s pokrivačima i hranom te pokopane pored svojih ljudskih gospodara. Stručnjaci sada utvrđuju o kojoj se pasmini radi te postoje li još uopće primjerci te vrste.



Otkriče je uslijedilo prilikom iskopavanja grobova dvaju pripadnika drevnog južnoameričkog naroda Chiribaya, koji su živjeli u južnom Peruu između 900. i 1350. godine.
Stručnjaci kažu kako ovakav tretman pasa ukazuje na to da je taj narod vjerovao da i životinje imaju zagrobni život.

Takav status kućni su ljubimci imalo još samo u starom Egiptu.

Psi, za razliku od drugih drevnih kultura, nisu žrtvovani, nego su uginuli najvjerojatnije prirodnom smrću, prije nego su pokopani na groblju pored svojih gospodara.
jesu grdne, ali kako su ih balzamirali...
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us




Post je objavljen 25.09.2006. u 18:57 sati.