Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Veliki ljetni go-turnir u Velikoj Gorici – 23. 09. 2006.

Sunčan dan. Pravo vrijeme za igre na otvorenom. Mladost, koja dolazi na go-turnir u Velikoj Gorici koristi svaki trenutak za natjeravanje lopte. Odoše neki kući, a Mato, Nikola i Robi izazivaju, kao vrsta Zagreba od igrača goa koji su ovdje, Velikogoričance. Filip odlazi doma, a ostaju Adil i Matija. Pozivaju i mene da se priključim u vrstu Velike Gorice. Kazujem da im je bolje bez mene, jer ja bi samo smetao. Igrao sam nedavno tu u jednoj tekmi. Na ovom igralištu je beton. Pojurio sam tada za jednom meni dodanom loptom i zaboravio na vrijeme uraditi korak, a tijelo sam nagnuo u smjeru puta lopte. Pružio sam se po betonu ko beba. Bolje za dečke i ekipu, a i za mene, da ne igram.
Pratio sam tekmu. Bilo je driblanja. Par puta je Adil smotao svu trojku i skoro sam ušetao u njihov gol. Ide to njemu. Brojčano slabiji Velikogoričanci odoljevaju i drže se nekako ravnopravno. Brojao sam rezultat i bilo je po mom 8:6 za zagrebačku vrstu, a oni mi kažu da nije nego 6:6. Pa, dobro. Neka bude. Dogurali oni do 9:9. Pri tome rezultatu Mato je projurio do gola i bilo je 10:9. Igralo se do 10, pa je tekma završila. Pobjedili su Zagrepčani.
E, da, umalo zaboravih. Odigran je prije toga 1. jesenski go turnir. Onaj veliki rating-turnir, koji je raspisan, nije odigran. Nebi bilo lijepo slati na rating Europskoj go-federaciji naš veliki turnir u Hrvatskoj, na koji su pozvani i natjecatelji iz susjednih zemalja, sa samo 9 natjecatelja i to domaćih. Pri tome, osim moje malenkosti, ni jednoga majstora, a ni jačeg kyua. Svaka čast Mateju. Njegov 4. kyu je za poštovanje, ali iza njega je danas tu tek dva 10-ta i dva 13. kyua. Najavljivali su mogućnost dolaska grupa iz Italije i Slovenije. Nisu uspjeli, izgleda, dogovoriti prevoz i ekipu.
I tako mi krenusmo s jesenskim nizom. Igrati će oni koji ovo vole i žele, a one što namjeravaju napredovati uz ozbiljan pristup, voditi ćemo prema mogućnostima na turnire u inozemstvo. Uz ovakav interes napredovati se neće moći kod kuće.
Vrijeme za razmišljanje je bilo 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90 sa početkom u 10:30. Igran je švicarski sistem.
Pogledajmo konačni redoslijed ovosubotnjeg nadmetanja i u gou:

1. Matej Zakanja 4. kyu (Velika Gorica), 5 bodova i sos 12
2. Mladen Smud 3. dan (Velika Gorica), 4 boda i sos 16
3. Robert Jovičić 10. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 15,5
4. Marko Ugarčina 10. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 11,5
5. Mato Taušan 13. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 10,5
6. Nikola Primetica 13. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 15
7. Adil Karupović 21. kyu (Velika Gorica - Kurilovec), 2 boda i sos 12
8. Filip Galeković 25. kyu (Velika Gorica - Mraclin), 1 bod i sos 13
9. Ana-Marija Riđanec 25. kyu (Velika Gorica ), 1 bod i sos 9
Nove kategorije: ovaj puta ih nema.
Već u prijavama natjecatelja, vidjevši da je malen broj natjecatelja stigao, odlučio sam da zbog bitno smanjenog interesa za igru sam dodjelim neke kategorije. Onim natjecateljima koji često dolaze otežano je napredovanje u kategoriji, jer je manjim interesom manje turnira za rating. Česta je praksa u drugim zemljama, gdje je manje rating-turnira da kyueve budu dodjeljivani autoritetom majstora goa. Matej je već pokazao da mu je snaga jača od 5. kyua. Mladenu je na Pohorju od strane međunarodnog suca rečeno, da ne može tako izlaziti na natjecanja stalnim promjenama dana, mada je rating ipak neki trenutni kriterij. Tako je u tom slučaju opstojan 3. dan. Daniel danas ovdje nije bilo, ali njemu će se nadalje voditi 1. kyu, što je rezultatima u poslijednjim turnirima i pokazao.
Odigrali smo 1. jesenski velikogorički go-turnir. Matej je opet dominirao. Već sam spomenuo da je on jače snage, a ovaj puta je uvjerljivo pobjedio na handicapu i pored jačeg kyua u registraciji za turnir. Naprosto je samljeo svoje protivnike
Mladen je davao uobičajenu prednost u partijama, jer ionak daje maksimalnih 9 prednosnih kamenčića i promjenom u 3. dan to je ostalo isto. Drugo mjesto je sa sigurnošću osvojio.
Povratnik Robi se trudi, ali ovaj puta još nije uspio oduzeti bod ni Mateju, a ni Mladenu. Zna on da za napredak treba rada i ustrajnosti.
Iste bodove s Rabijem je imao četvrti Marko i peti Mato. Mato i pored izjave da više neće igrati dolazi na rating-turnir, ali nažalost danas nema rating-bodova i to zbog onih kojima je izgleda interes za ovu igru pao.
Nikola i Adil sa dva boda pobjegoše Filipu i Ana-Mariji.
Slijedeće subote je 2. Jesenski. Igrati će se isto kao i ovo ovaj puta. Veliki ljetni je otišao kao nada u nepovrat. Vidjeti ćemo kakav će interes biti ubuduće.
Pripremio bl. Muradenu – Luzer
Slikica bu kad je skinem iz aparata.

Post je objavljen 25.09.2006. u 15:36 sati.