Posvuda oko sebe susrećemo prve znake jeseni koja je upravo nastupila. Jedan od takvih znakova, osobito u vinorodnim krajevima je svakako i dozrijevanje i berba grožđa.
U slavonskom mjestu Feričancima blizu Orahovice se početak berbe grožđa tradicionalno obilježava planinarskom manifestacijom "Kroz šume i vinograde", pa tako i jučer, u nedjelju 24. rujna. 
Pozivu domaćina su se odazvala mnogobrojna planinarska duštva kao i brojni izletnici budući da ovaj skup ima naglašenu vinsko-zabavnu dimenziju
, dok je planinarska u drugom planu.
Okupljanje u Feričancima je započelo u osam sati, a vrijedni domaćini su goste dočekali kiflama i toplim čajem.

Dobrom raspoloženju su pridonijeli i neizostavni tamburaši kao i pripadnici lokalnog KUD-a.

Svoju ponudu su iznijeli i proizvođači vina, sira, meda. Jedan od najdojmljivijih štandova je bio onaj Udruge gljivara na kojem su izložili preko pedeset vrsta gljiva s ispisanim imenima na hrvatskom i latinskom.

Ovo je bila edukativna izložba na kojoj se mogla vidjeti sva raznolikost čarobnog svijeta gljiva.


Svijeta koji nudi ovakvo blago ...

... ili ovakve zamke.


Usput je svatko mogao i kušati kakav užitak nepcu mogu pružiti ove plemenite biljke. 

Radi potpunijeg uvoda u vinsku tematiku ovog planinarskog pohoda, organizirana je i posjeta vinariji. 
Na ulazu u zgradu ostaci povijesti.

A unutra nešto modernije postrojenje za tiješnjenje grožđa.

Iscijeđeni mošt se odlaže na vrenje u ove ogromne spremnike, svaki po 300 hl. 

A vino nakon vrenja zrije u ovim ništa manjim drvenim bačvama.

Cijeli pogon je još u stanju mirovanja, ali istovremeno i spreman za novu sezonu berbe koja počinje u ponedjeljak.
Nakon male degustacije prošlogodišnjih vina, horda planinara - vindžija je krenula na trosatnu turu kroz šume i vinograde ...

... s povremenim odmorima na simpatičnim mjestima.

Put je u početku vodio kroz slikovite šumske predjele ...


... a zatim smo ušli u carstvo vinograda, zeleno more uredno "počešljanih" redova nepreglednog mnoštva trsova.



Svaki se čokot dičio i svijetu ponosno pokazivao kakvo je blago izrodio. 

No među svim vinogradima našlo se malo mjesta i za nasade koji su ovako rodili. 

Ili pak malo ovakvih ukrasa, tek toliko da se razbije monotonija.

Nakon tri sata hoda napokon smo prispjeli i na cilj - šumsku polučistinu zvanu Srednjaci.

Tu je organizator također pripremio bogatu ponudu jela i pića.

Po vlastitim željama svatko si je mogao i sam pripremiti odgovarajući užitak ...

... a pečena slanina je tu svakako nešto što treba naglasiti kao slavonski specijalitet. 

Naravno, grožđa i vina nije niti u jednom trenutku nedostajalo. 


Cijelu atmosferu je još dodatno "podmazivao" tamburaški orkestar, pa je logično da se planinari nakon dobre klope i cuge odaju i ovakvim aktivnostima ...

... koje ubrzo prerastaju u sveopće narodno veselje. 

No kako svemu lijepom dođe kraj, tako se i ova fešta u popodnevnim satima završila, pa je valjalo poći nazad, ovaj puta zbog punih stomaka kraćim putem.
I ova staza vodi prvo kroz idilični šumski krajolik ...

... a zatim ponovo vinogradima ...

... koji obećavaju da će biti i nastavka ovakvih planinarskih okupljanja koja vjerno prate sve faze tehnološkog procesa proizvodnje, a još više potrošnje vina. 
Do slijedećeg izvještaja živi i zdravi bili, puno ...
hik!
... vinca pili.

Post je objavljen 25.09.2006. u 07:22 sati.