Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Nadzorni odbori koji ništa ne nadziru

U proteklih nekoliko tjedana uvjerili smo se da nadzorni odbori u biti ništa ne nadziru, da članovi nadzornih odbora nemaju pojma što se dešava u firmama koje nadziru i da je jedina svrha nadzornih odbora isključivo uhljebljenje partijskih drugova vladajućih stranaka.

Prvi slučaj odnosi se na nadzorni odbor Croatia Airlinesa i predsjednika nadzornog odbora Miomira Žužula koji su čestitali upravnom odboru Croatia Airlinesa na uspješnom poslovanju iako je zabilježila gubitak od 22,7 milijuna Kuna. Index je objavio članak o tome 8.9.2006. Zanimljivo je da od šest članova nadzornog odbora, čak pet njih nije imalo pojma da je Croatia Airlines u gubicima ili s koliko aviona ta tvrtka raspolaže.

Drugi slučaj odnosi se na aferu Brodosplit. Iako su prije samo par mjeseci Ivo Sanader i Branko Vukelći, koji je predsjednik nadzornog odbora Brodosplita, tvrdili da nema nikakve afere, ispostavlja se da afera ipak postoji. Ono što začuđuje je, da prema neslužbenim informacijama, državno odvjetništvo ne namjerava podignuti optužnicu protiv Vukelića. Koja je onda funkcija tog nadzornog odbora ako nije upoznat s poslovanjem brodogradilišta?

No da cijela priča smrdi, govori i podatak da su se na zasjedanju nadzornog odbora članovi odbora posvađali upravo oko financijskih transakcija zbog kojih se sad provode istrage. Dakle jednistavno nije istina da predsjednik nadzornog odbora nije bio upoznat sa sumnjivim poslovima.

Post je objavljen 25.09.2006. u 10:17 sati.