Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Naučite stare podravske igre i običaje

pitomača
Na manifestaciji "U posjeti starim vremenima" koja će se održati 01.listopada 2006.godine na etno imanju "Zlatni klas" u Otrovancu biti će prikazano kako su živjeli i radili naši pradjedovi i prabake.Uz prikaz starih društvenih događaja koje će izvoditi KUD "Otrovanec" prikazat će se i rad starih obrta kao izrada struganki(drvene zdjele),drvenih bačvi, tokarenje drveta, izrada keramičkih posuda,kovanje i tkanje.Posjetitelji će moći kušati vino udruge "Aršanj" i naučiti kako se pekla rakija i pravilo vino u starim vremenima.Uz vožnju kočijama i seoskim kolima možete i projašiti imanjem uz pomoć instruktora jahanja konjičkog kluba"Zlatni klas".
pitomača
Način izrade bučinog ulja naučit će vas Josip Cugovčan,poznati umjetnik iz Podravskih Sesveta čiji je muzej,slike i iscrtane pisanice poznati širom svijeta.Godinama skupljajući predmete iz oblasti paleontologije,arheologije i etnologije,Josip Cugovčan je postao najveći stručnjak za našu podravsku povijest u svim vremenskim razdobljima.
pitomača
Slikanje tehnikom ulja na staklu pokazat će podravski slikar Stjepan Ivanec a zvuk podravske glazbe izvodit će sastav iz Pitomače "Podravski mužikaši".
Udruga starih sportova iz Podravskih Sesveta naučit će vas treličanju,vraničanju,koturanju,tunjičanju,nožičanju,metanju,pravlačenju i itanju bot,trčanju u vreči,gađanju sjekirom,bacanju potkove,hodanju na štulama,pucanju bičem i tjeranju zvrka.
pitomača
PRAVILA IGRE:Ringlanje (Bacanje potkova)
Rekviziti: 4 komada starih potkova i 2 kolčića dužine 35 cm
Način igre: igra dva natjecatelja. Kolčić se zabije u zemlju 7-8 cm a razmak između kolčića iznosi 7 metara kod seniora i 5m kod pionira. Kod svakog kolčića se nalazi po jedan natjecatelj, a potkove se nalaze kod druga dva natjecatelja. Natjecatelji bacaju potkove prema svom kolčiću, što bliže ili da potkove nabace na kolčić. Igra se jedna runda. Bodovanje: Bliža potkova donosi 1 bod. Dvije potkove bliže kolčiću donose 2 boda. Ukoliko su potkove ekipa na podjednakoj udaljenosti od kolčića svakoj ekipi donosi po 1 bod. Potkova naslonjena na kolčić donosi 2 boda. Potkova naslonjena na kolčić bez dodirivanja protivničke potkove donosi 2 boda. Potkova naslonjena na potkovu ne znači ništa. Potkova nataknuta na kolčić donosi 3 boda i to onda kada je svojim vrhom bar poravnata sa kolčićem. Kada potkova visi na kolčiću donosi 6 bodova. Srušena ili izbijena potkova poništava prethodne bodove. Potkova koja je donosila 3 boda prestaje to biti kada se drugom potkovom sruši ili izbije klin sa mjesta učvršćenja. Pobjednik je ona ekipa koja prva skupi 11 bodova.
PRAVILA IGRE:Vranićanje
Rekviziti: batine - vraničarke po izboru.
Način igre: igra 5 natjecatelja. Calo je iz protivničke ekipe. Calo baca svoju batinu na najmanje 6 m u zrak samo vertikalno 5 m od sebe bilo na koju stranu, a igrači je gađaju svojim batinama. Ukoliko se pogodi calina batina, tada dolazi da ganjanja i čvrkanja. Ako natjecatelji promaše calinu batinu u zraku, tada calo gađa najbližu batinu na zemlji. Calinu batinu u zraku je dozvoljeno gađati samo preko 3 m visine. Ako se batina pogodi ispod 3 m visine pogodak je nevažeći. Bodovanje: svaki natjecatelj koji pogdi calinu batinu u zraku dobiva 2 boda. Calo dobiva 2 boda ako pogodi batinu igrača na zemlji ili uhvati protivničkog natjecatelja. Bodovi se na kraju prebijaju. Ako nema pogodaka nema ni bodova.
Više o ostalim igrama možete pročitati na stranicama Podravskih Sesveta.


Post je objavljen 24.09.2006. u 02:38 sati.