Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travelfreak

Marketing

glendalough, irska

Nakon sto smo dobro razgledali Dublin, Bart i ja smo odlucili malo pogledati i okolicu grada. Iznajmili smo auto na dva dana i naoruzani kartom krenuli u istrazivanje. Prvi dan smo se zaputili prema jugu. Otprilike sat/sat i po voznje udaljen od Dublina nalazi se Glendalough. Ovo ime potjece od galskog naziva "Gleann da locha" sto znaci ''Dolina dva jezera''. Galski (jedan od keltskih jezika) je, uz engleski, jos uvijek sluzbeni jezik Irske. Iako ga skoro vise nitko ne koristi (pogotovo ne u Dublinu) sve je dvojezicno, pa cak i imena ulica. Meni se to bas svida i nadam se da ce Irci biti dovoljno pametni i sacuvati svoj stari nacionalni jezik.

U Glendaloughu se moze lijepo setati uz jezera, kroz sume, a ima i slapova i vidilica. Medutim, ono sto Glendalough cini posebno zanimljivim su ostaci starog samostana Svetog Kevina. U 6. stoljecu je Kevin otisao zivjeti kao pustinjak na ovom usamljenom mjestu. Zbog samo njemu poznatih razloga Kevin je sam sebe cesto kaznjavao. Tako bi npr. zimi satima stajao u hladnoj jezerskoj vodi. Vrlo brzo je ovdje osnovan samostan koji je svoj vrhunac dozivio izmedu 7. i 13. stoljeca. U ta vremena samostan je bio pravi grad u kojem je zivjelo i po 3000 ljudi, vecinom redovnika i studenata.

Danas se u Glendaloughu mogu naci ostaci nekoliko gradevina. Posebno je poznat Okrugli toranj koji ima oblik olovke i pruza se 30 m u zrak. Tu su jos i mala katedrala i groblje koje se vjerujem jos uvijek koristi. Vidjeli smo grobove ljudi koji su ovdje pokopani prije tek nekoliko godina. Meni su se jako svidjeli keltski krizevi koji su postavljeni skoro na svaki grob. Sve ovdje je odisalo prosloscu i nekom tajanstvenoscu i definitivno je ostavilo dojam na mene.

Sve u svemu se izlet u Glendalough vise nego isplatio. Vrijeme nazalost nije bilo bas dobro i dok smo se vozili natrag u Dublin pocela je padati kisa. Plan nam je bio zaustaviti se na jos nekoliko mjesta odakle bi se trebao pruzati lijepi pogled. Mi se i jesmo zaustavili, ali jedino sto smo mogli vidjeti je bila debela gusta magla. Steta. A sta se moze, kakva bi to bila Irska bez kise i magle?

Okrugli toranj.

Photobucket - Video and Image Hosting

Katedrala.

Photobucket - Video and Image Hosting

Keltski kriz.

Photobucket - Video and Image Hosting

Groblje.

Photobucket - Video and Image Hosting

Dolina dva jezera.

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

Post je objavljen 23.09.2006. u 14:47 sati.