Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Uspon na goru Karmel

Image and video hosting by TinyPic

Ova slika i tekst potječu iz knjige “Uspon na goru Karmel”, koju je napisao sv. Ivan od Križa. On je katolički svetac, crkveni naučitelj, koji je živio u vremenu nakon zemljopisnih otkrića, kada je njegova domovina Španjolska bila na vrhuncu moći. Imao je težak život, puno vremena, nevin je proveo u tamnici i tamo pisao mistične teološke knjige. Imao je vrlo istančan stil pisanja i Španjolci ga smatraju klasikom svoje književnosti. Bio je redovnik karmelićanin. Uz pomoć sv. Terezije Avilske obnovio je muški ogranak karmelićanskog reda.

Njegove knjige, vrlo su učene i nije ih lako razumijeti. Postoji znanost sanhuanistika, koja se bavi samo proučavanjem njegovih djela. Ova slika je metafora čovjekova putovanja prema Bogu. Cilj je popeti se na vrh gore Karmel, što predstavlja jedinstvo, sjedinjenje s Bogom, vječni život, vječnu gozbu. Postoje krivi putevi- put nesavršena duha i put zalutalog duha, koji su se izgubili u planini i neće doći do vrha, jer su previše bili zaokupljeni zemaljskim dobrima, a zapostavili su nebeska dobra.

Tekst ispod slike, vrlo je zanimljiv i tumači kako se popeti na goru savršenstva. Ja ga u potpunosti ne razumijem i nije lako objasniti u par rečenica, kada je sv. Ivan od Križa o tome napisao cijelu knjigu. Koliko sam shvatio, pojam “sve” označava trajne vrijednosti, vječna dobra, ono što nikada ne prestaje poput istinske, prave ljubavi, istine, vječnoga života i sl. Pojam “ništa” po toj logici, označava ono što je kratkotrajno, prolazno, što dan jest, a sutra više nije.
Smisao bi bio da treba imati prioritete. Ako čovjek gubi vrijeme na ono što je nevažno, neće imati vremena za ono što je uistinu bitno. Treba se odreći onoga što je nepotrebno, nebitno, štetno, lažno da bi veću pažnju posvetili onome što je bitno, istinito, trajno i vječno. Treba se odreći tame, da bude više svjetlosti.
Da čovjek postigne idealni odnos s Bogom, mora se odreći svega što je protiv Boga. Što više radi na tome, doživjet će više ljubavi, mira, istine, pravde i biti u boljem odnosu s Bogom, popest će se na «goru Karmel» i zauvijek uživati u vječnoj gozbi.

Teško je opisati ovu sliku, napisao sam kako sam znao. Ako se netko bolje razumije u ovu sliku, bit će mi jako drago pročitati njegovo bolje objašnjenje ili ispravak ako sam nešto napisao krivo. O ovome se jako puno može pisati. Koga zanima više, može nabaviti knjigu, u boljim knjižnicama i katoličkim knjižarama.


Post je objavljen 23.09.2006. u 00:04 sati.