Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/robijanje

Marketing

Rastrojeni, a opet iz jednoga




Tko ništa ne zna, ništa ne voli. Tko ne
umije ništa, ne razumije ništa. Tko ništa
ne razumije, bezvrijedan je. Ali onaj tko
poima, taj i voli, zapaža, vidi... Više se
voli ono o čemu se više zna... Tko god
zamišlja da svako voće sazrijeva u isto
vrijeme kad i jagode, ne zna ništa o
grožđu.
PARACELSUS


Nije li čovjek poput štrika kojega sam uslikao negdje u Kostreni? Jedan je, ali tako raspršen. Jak, ali u isto vrijeme i slab, nikakav. Lijep, uščuvan, a sa druge strane gadan, neiskren i odbojan. Razmišljajući o tome pade mi napamet jedan dio jedne knjige:

Na dan te rođenja tvojega gadnu baciše napolje. A ja prođoh kraj tebe i vidjeh gdje se koprcaš u krvi. I rekoh ti dok si još u krvi bila: "Živi!" U krvi ti tvojoj rekoh: "Živi! Razrasti se kao izdanak u polju!" I umnožih te, i ti se razraste i velika postade, i dođe vrijeme da sazreš. Prođoh kraj tebe i u te se zagledah: i gle, dob tvoja - dob je ljubavi!
Raširih na te skute svoje i pokrih ti golotinju. Prisegoh ti i sklopih Savez s tobom i ti moja postade. Okupah te u vodi, krv saprah s tebe i uljem te pomazah. Obukoh te u šarene haljine, na noge ti obuh sandale od fine kože; opasah te bezom i pokrih te prijevjesom svilenim. Uresih te nakitima: na ruke ti stavih narukvice, oko vrata ogrlice; prstenom ti nos uresih, uši naušnicama, a glavu ti ovjenčah vijencem najljepšim. I tako se sva u srebru i zlatu pojavi, u haljini od beza, svilom izvezenoj. Za hranu ti dadoh najfinije brašno, med i ulje. Bila si tako lijepa, prelijepa, za kraljicu podobna! Glas o ljepoti tvojoj puče među narodima, jer ti bijaše tako lijepa u nakitu mojem što ga djenuh na tebe.
Ali te ljepota tvoja zanijela, zbog glasa se svojega bludu podade: blud si svoj nudila obilno svakom prolazniku, njegova si bila.
Stoga razvratnice, čuj: Evo, skupit ću sve tvoje ljubavnike. A zatim ću na te dovesti svjetinu da te kamenuje i da te sasiječe mačevima. Kuće će ti ognjem paliti i naočigled svim ženamaizvršiti pravdu nad tobom. Tako ću dokrajčiti tvoje bludničenje, nećeš više davati plaću bludničku. Iskalit ću gnjev svoj nad tobom i povući ću svoju ljubomoru od tebe. Smirit ću se i neću se više gnjeviti. I jer se ne spomenu svoje mladosti, već me svim tim izazvivaše, oborit ću ti na glavu sve postupke tvoje; nećeš više dodavati bestidnosti na sve svoje gadosti! Postupit ću s tobom onako kako ti učini kad pogazi zakletvu i raskinu Savez. Ali ću se ja ipak spomenuti svojega Saveza s tobom što ga sklopih u dane mladosti tvoje, i uspostavit ću s tobom Savez vječan.

Ako tkogod zna o kojoj je knjizi riječ nek slobodne rekne.
Eto, nije li i čovjek baš takav????????????????????????????????????

Post je objavljen 22.09.2006. u 21:48 sati.