Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

EKO* Svjetski dan zaštite okoliša - 2006. godine

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja 2006. godine, ove godine posvećen je «Pustinjama i dezertifikaciji», a obilježava se pod motom «Ne napuštajmo sušna područja».

Slogan naglašava važnost zaštite sušnih područja, koja pokrivaju više od 40% zemljine površine i koja predstavljaju dom za jednu trećinu socijalno osjetljivije ljudske populacije.

Međunarodna proslava Svjetskog dana zaštite okoliša ove godine održat će se po prvi puta u Sjevernoj Africi, u Alžiru.

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se smatra jednim od najvažnijih događaja koji se tiču zaštite okoliša, obilježava se svake godine 5. lipnja u više od 100 zemalja. Ovim običajem skreće se pozornost na neke od načina kako ljudske aktivnosti ugrožavaju planetu, naglašava se hitna potreba za promjenom stajališta i ponašanja, a služi i za poticanje političkih i društvenih akcija. Vlade, pojedinci, nevladine organizacije, lokalne zajednice, mladi, gospodarstvo, industrija i mediji organiziraju akcije kojima ističu svoje opredjeljenje prema zaštiti i razvoju okoliša, uključujući kampanje čišćenja, sadnju drveća, «zelene» koncerte, natjecanja u pisanju eseja i fotografiji u školama, napore za recikliranjem (oporabom) i drugo.

Svjetski dan zaštite okoliša je također multi-medijalni događaj, koji potiče brojne novinare na kritičko i entuzijastičko izvješćivanje o okolišu. To je i vizualni događaj s televizijskim dokumentarnim filmovima, fotografijama, umjetničkim izložbama i plakatima, ali i intelektualni događaj za one koji organiziraju i sudjeluju na seminarima, okruglim stolovima i simpozijima. Obilježavanje ovog dana Ujedinjenih naroda služi i kao poticaj za poduzimanje i omogućavanje različitih aktivnosti, kao i za usmjeravanje lokalne, nacionalne, regionalne i globalne pozornosti na okoliš.

Link na web stranicu posvećenu Svjetskom danu zaštite okoliša: http://www.unep.org/wed/2006/english/.

Post je objavljen 05.06.2006. u 15:37 sati.