Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Price iz becke sume

Neka zakljucna razmisljanja ( price ) iz ove ovdje becke sume gdje sam.
Neki jugonostalgicari znaju ponoviti maksimu ;'bilo je casno zivjeti sa Titom'. Doista sjetimo se besplatnog skolovanja , dobrog zdravstvenog osiguranja i vise prava koja su imali radnici u toj zajednickoj domaji. Bili smo dio jedne drzave , koja je imala i nekih dobrih stvari i koja je imala svoje mjesto u svijetu ( pokret nesvrstanih , npr.).
A ovdje se sjetim jedne drzave u kojoj smo bili ne par decenija nego par stoljeca. Kraj te drzave je bio 1918 , a pocetak kraja je mozda bas poceo u Mayerlingu 1989., a dobio svoje ubrzanje u Sarajevu , ubojstvom Ferdinanda. Naravno radi se o Austro-Ugarskoj monarhiji , ili , mozda tocnije, o Habsburskoj monarhiji.
'Mracni srednji vijek ' pocinje nekako padom rimskog carstva, zar ne? A neko , recimo , moderno doba dolazi sa humanizmom , renesansom ( i reformacijom !) te postepenim naseljavanjem novog svijeta ( Amerike ). Kroz mrak srednjeg vijeka , isli smo i sudarali se s nasim susjedima Madjarima i Nijemcima, borili sa Turcima ...
A ipak najbolje godine proslih stoljeca Bec nam je bio prijestolnica , a Marija Terezija i Franjo Josip pojam dobrih vladara. Mozda sve do danasnjih dana? Ili pravimo casne izuzetke za vrle politicare od 91. !?
Ono sto hocu reci je ;Bilo je casno biti dio te drzave ! Na vrhuncu svoje moci , pri kraju svog postojanja, ako ne sama a ono sa svojim saveznicima, Habsburska drzava je bila svjetska sila . Da nije bilo tako , ne bi njen pad doveo do svjetskog rata. Bili smo dio neceg svjetski vrijednog. Tu je studirao i Tesla, mnostvo drugih nasih velikana se emancipiralo u 18. , 19. pa i 20. stoljecu. Ma nije to bilo izgubljenih devet stoljeca bez samostalnosti i drzavnosti ! Sazrijevali smo i ucili kroz to vrijeme( barem smo to trebali ciniti ) Ako nista drugo, mozemo sad jos uciti iz te povijesti , jer bili smo dio vazne povijesti.
Bilo je casno imati Bec za glavni grad !


Post je objavljen 20.09.2006. u 13:27 sati.