Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idemisenegde

Marketing

PAZI. Crveno je!

Namaži usne crvenim karminom.
Sipaj crveno vino.
Izuj crvene sandale.
Prođi bosa crvenim tepihom.
I znaćeš crveno:)

Image Hosted by ImageShack.us

Boja vatre i krvi, crvena je za mnoge narode prva boja, jer je najdublje povezana sa principom života.
Postoje dve crvene. Jedna je noćna, ženska, a druga je dnevna muška.
Noćna crvena, je crvena centralne zemlje. Ona je ispod zelenila zemlje i crnila blata. Crvena koja ključa. Ona je boja duše, libida i srca. To je boja znanja, ezoteričke spoznaje, zabranjene neupućenima. To je tajna crvena tunika pod plavim plaštevima.

Najveća ambivalentnost crvenog tamne krvi je u tome što je ono uslov života kad je sakriveno, a znači smrt kad je proliveno.
Otuda zabrana koja pogađa žene za vreme menstruacije, jer je u tom simbolizmu, odbačena krv nečista, mrtva. Takve žene je bio zabranjeno dodirivati, a u mnogim društvima su se morale povlačiti da bi se pročistile.
Crveno na dnevnoj svetlosti prelazi u svoj muški polaritet. Postaje muška i solarna boja. Pojavljuje se novo crveno, koje je povazano sa belim i zlatnim, i to je osnovni simbol životne snage, slobode i pobede Erosa. Ono sibolizuje i ratničke sposobnosti. Crveno u Irskoj je prvenstveno ratnička boja, a u keltskom jeziku postoje za nju dve reči. Derg i Ruad. Druid Ruadh R. je u prevodu crven od velikog znanja.
U svetovnom i sakralnom smilsu, crveno je sinonim za mladost, zdravlje, bogatstvo i ljubav. U Crnoj Africi, ukrašavanje tela crvenom bojom povećava životnu moć. Kod američkih indijanaca (crveno rastvoreno u ulju) veruje se da podstiče snagu i budi želju. Premazivanje crvenom bojom u mnogim predanjima i mnogim kulturama donosi lek, neizbežni lek za mnoge bolesti. U Kini i Rusiji u prolećnim svečanostima se često pratio ovaj obred.
Za decu se kaže da su rumena kad su lepa. Tako su govorili i Kelti u Irskoj.
Kao simbol ljubavi koji oslobađa ona postaje Dionisijeva boja.
Crveno je boja alhemijskog kamena mudraca, kamena koji nosi znak sunca.
Sa Božanskom crvenom, simbolizam plamena preuzima prvenstvo nad simbolizmom krvi. U većini evropskih i azijskih legendi duh vatre se pojavljuje obučen u crveno ili sa crvenom kapicom. Plameno crvena boja nije samo simbol žarke ljubavi, nego i boja ratne zastave i osvajanja. Mars je Veneru oteo Vulkanu. Ratnici i osvajači se kite crvenim i žele zadržati pravo na isključivo purpurnu boju.
Kad je nekonstrolisano, crveno postaje opasno kao nekotrolisani instikt moći, vodi egoizmu, mržnji, slepoj strasti, paklenoj ljubavi. Mefistofel nosi crveni ogrtač knezova pakla, dok kardinali nose crveni ogrtač knezova crkve.
Nema naroda koji nije svaki na svoj način izgradio ambivalentnost prema crvenoj boji iz koje proizilazi i njena moć i njena arhetipska vrednost, a veoma je bliska zmiji. Kako?
Reč čeljust (kojom se u heraldici označava crvena boja) izvrsno sažima ovu ambivalentnost. Čeljust je u isti mah i agresivna i proždrljiva, i muška i ženska, jer i grize i guta. Predstavlja sa svojom ambivalencijom nedovoljno izgrađen libido. Često s toga u snovima proganja decu.
Na dalekom istoku, crveno je delovanje, žestina, težnja za širenjem, to je boja ražda.
Boja vatre i boja suše.
Boja feničana. Purpurno crvena.
Na dalekom istoku, crveno ukazuje na žestinu, akciju, delovanje, strast. Boja širenja. Boja radža.
U Japanu crveno (Aka), nose isključivo žene. Simbol iskrenosti i sreće. Označava jug, sklad i otvorenost. Da bi poželeli sreću nekome, boje pirinač u crveno.

I ne prelazite na crveno :)

Ovaj post posebno posvećujem jednoj crvenoj.

Post je objavljen 19.09.2006. u 18:56 sati.