Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

I sakriveno nije sakriveno

U jednom gradu i u jednom selu je bila skola. Kao i u svakoj skoli, jedan broj djece je bolje a drugi losije ucio, a neki izmedju. Medjutim u jednom razredu, ucitelj je posebnu paznju obracao jednom djecaku. Djeca su to primjetila pa im nije ni bilo pravo, te odluce da upitaju ucitelja zasto je to tako. Prisli su ucitelju i upitali ga:
"Dragi ucitelju, zasto ti obracas onoliku paznju na samo jednog djecaka, i mi smo dobri ucenici, i mi imamo odlicne ocjene kao i on?"
A ucitelj njima odgovara: "Draga djeco, sutra svi donesite po jednu zivu kokos pa cete sami naci odgovor."
Sutradan djeca su poslusala ucitelja i svi su donijeli po zivu kokos, ukljucujuci i djecaka kojeg ucitelj neizmjerno simpatise. I sada njima ucitelj rece da uzmu noz i da zakolju kokos ALI da paze da ih niko ne vidi. Cim ucitelj izgovori njegovu naredbu, djeca se rastrcase.. Neki se sakrise iza skole, neki iza kuce, neki iza drveta i zaklase kokos, a djecak samo stajase i gledase sta ostala djeca rade. Svi se vratili i ucitelj upita djecaka pred svima: "Nego, zasto ti ne zakla svoju kokos, kao sto su tvoje skolske kolege uradile?"
A djecak odgovori: "Dragi ucitelju, ja gdje god da se sakrijem Allah dz.s. bi me vidio, od Njega se niko ne moze sakriti."
Ucitelj se nasmjesi, pa pogleda ostale ucenike i rece im "Da li ste dobili odgovor na svoje pitanje, djeco?'' A djeca spustenih glava odogovarase "Jesmo ucitelju."

Poenta ove tako male a poucne price je da sta god radimo ili kazemo, Allah dz.s. nas vidi i cuje. Ako nesto lose uradimo, a insan nas ne vidi imamo naviku da pomislimo da nas NIKO nije vidio ali ustvari vidio nas je Onaj koji ce da nas kazni/nagradi za nasa djela.


Post je objavljen 21.09.2006. u 21:53 sati.