Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ameri Mesiću uskratili susret s Bushom


Predsjednik traži objašnjenje

Kako god bilo, predsjednik Stjepan Mesić ne kani odustati od toga da dozna istinu. Tako će i veleposlanik Neven Jurica, ali i službeni Washington, trebati objasniti tko je zapravo odgovoran za to što George W. Bush prima premijera, a ne svog kolegu predsjednika, premda su obojica u isto vrijeme u New Yorku.

Boris Pavelić, Glas Istre, 18. 09. 2006.Pred tjedan dana od izvora bliskih State Departmentu doznao sam da će se Predsjednik Mesić naći u nemilosti SAD-a i to prije svega zbog svoje vanjske politike koja se kosi s interesima Amerikanaca.
Glavnim kreatorima Mesićeve vanjske politike u State Departmentu smatraju predsjednikova vanjsko političkog savjetnika Tomislava Jakića i specijalnog savjetnika za vanjsku politiku Budimira Lončara. Mesić se već jednom (2003.) zbog pritisaka Amerikanaca koje je podržao bivši premijer Ivica Račan morao odreći Jakićevih usluga.

Ni na zadnjeg ministra vanjskih poslova SFRJ Budu Lončara ne gleda se sa simpatijama. Štoviše, Ameri Budu smatraju glavnim krivcem za Mesićeve poltičke egizbicije na sumitu Nesvrstanih u Havani, gdje je skoro uz blagoslov Fidela Castra sa samrtničke postelje i Huga Chávez postao novi Tito na čelu Nesvstanih.

Mesić je navodno računao da će Amere udobrovoljiti na unutarpolitičkom planu pa se nije protivio imenovanju Tomislava Karamarka na čelo SOA-e, za kojeg mu je Sanader kazao da ima strašnu podršku CIA-e. Međutim, očito to tvrdim američkim političkim trgovcima nije bilo dovoljno. Odlučili su mu uskratit susret s predsjednikom SAD-a.

Naravno da predsjednik Mesić ne može izraziti otvorenu ljutnju na Amere, pa njegovi savjetnici sugeriraju novinarima (Borisu Paveliću) da je možda za uvredu kriv veleposlanik RH u SAD-u Neven Jurica koji da namjerno propustio obavijestiti protokol Bijele kuće da će Stipe boraviti u New Yorku.

Naravno da bi se Neven Jurica, kakvim god ga smtrali, teško odlučio na sličan propust jer je svjestan da od Mesićeve volje zavisi njegov mandat. Da je Jurica krivac ne bi se uopće dovodilo u sumnju da je drugi sumnjivac State Department.

Prema dosadašnjem iskustvu u sličnim situacijama danas će biti dosta upita veleposlanstvu SAD-a u RH. Lako je moguće da će se iz diplomatskog opreznog odgovora moći iščitati uvjerljiva poruka kako Ameri nikd nisu cijenil pravog Tita, a još manje vole kad ga Tuđman i Mesić oponašaju.


Post je objavljen 18.09.2006. u 14:38 sati.