Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 114.

Tema još traje. I opet je bit rješenje o kombinaciji koju već nekoliko poslijednjih problema upotrebljavamo. Pogledajmo rješenje.
Sve izgleda nekako s velikim mogućnostima bijeloga na opstojnost. Puno ne vrsnih igrača bi ovo smatralo živim za bijeloga, ali ipak nije tako. Bijeli bi još jednom ovdje morao odigrati da bude živ. Odigra li bijeli na D3, stvara oko nakon uzimanja na crnog kamenčića na D2. Drugo oko mogao bi uraditi i igrom na H3. Kako spriječiti obje mogućnosti bijeloga, kojemu je samo jedna potrebna. Očito nikako tako, da se spriječeva jedna po jedna, jer crni to ne može stići. Treba izvesti nešto što nastoji objediniti nastojanja ili izvesti jeno od nastojanja uz ostanak na potezu (sente), ali kako to? Mogućnost se sakriva u izvođenju nećega, što stvara zadršku time, što se radi na sprćavanju novog oka, uz mogućnost uništenja onoga, koje još nije problematično (ono prvo sigurno). To će crni izvesti poznatom nam kombinacijom iz poslijednjih problema. Ajmo!
Na prvi pogled igra najneočekivaniji, čudan, potez 1. F3!!! Pogledajmo što će se desiti, ako bijeli sada uradi ono oko igrom ma D3. Crni bi prvo napao kamenčić bijeloga na F4 igrom na E4. Bijeli može odgovoriti na G4 ili H4 na što, u oba slučaja, crni odigra na G2. U nastaloj situaciji bijeli ne može spriječiti uzimanje svojih kamenčića na desnoj strani, jer crni odigra još na H2 ili na H1, ako bijeli odigra na H2 i bijeli spomenuti kamenčići bi imali još samo jednu slobodu pred uzimanje. Odigra li nakon toga bijeli još na B3, u namjeri da oči radi na lijevoj strani, crni bi igrao C3 i napao bijeloga naC2. Bijeli bi tada trebao to spriječiti uzimanjem crnoga na D2, igrom na D1. Nakon toga bi crni odigrao još na B4, da stavi van pogona bijeloga na B3. Svi bijeli kamenčići u problemu bili bi neopstojni i kao takovi vadljivi na kraju partije, u kojoj bi se ovakva postava pojavila. Nadam se da vam je sve ovo bilo jasno.
Bijeli igra 2. G2 i time spriječava sve spomenute crne manevre.
Crni odmah kreće u spomenutu kombinaciju igrajući 3. E4 uz napad na bijeli kamenčić na F4, ne obazirući se na to da su i njegova dva kamena na zadnjoj slobodi.
Bijeli sada odmah uzima ta dva igrom na 4. F1.
Kako je to bilo u ranijim problemima, i sada crni nastoji zadržati glavnu prijetnju uzimanja kamenčića protivniku i igra ponovo na 5. F3, bez obzira na to što je i taj kamenčić odmah u napadnutom obliku. To crni čini stoga, jer ako bijeli uzme i taj kamenčić igrom na F2, on će nastaviti igrom na H4. U tako nastaloj poziciji crni prijeti uništiti barem jedno, od sada dva moguća oka, ili jedno, igrom na D3, a drugo igrom na G4. Bijelom bi tada ostalo sigurnim samo jedno oko, a to nije dovoljno za opstojnost cijele ove skupine bijelih kamenčića i oni padaju.
Da se to ne desi, bijeli pribjegava pravljenju koa igrom 6. H4. To je riješenje za bijeloga, a ujedno i najviše što crni može postići. Crni prvi uzima ko, igrom na 7. G4. Za uočiti je da bijeli nema ko-prijetnji u sastavu ovoga prolema i mora ih tražiti diljem ploče. Time je to, na neki način, prednost crnome, jer je on prvi uzeo ko.
Opet smo se, nadam se, lijepo zabavili jednim od go-problema.
Nadam se da ću krajem tjedna biti u prigodi staviti novi problem. Navratiti ću tu gdje imam interenet.
Lijepi pozdrav bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 18.09.2006. u 11:55 sati.