Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cibonazg

Marketing

Analiza protivnika: Ciboni otvoren put prema Top 16

Union Olimpija

Prvi ovosezonski Cibonin protivnik je, u prijelaznom roku imao dosta izmjena. Nakon prošle sezone, kada su pokupili hrpu stranih igrača koji su bili višak u jakim europskim klubovima, ove sezone od njih je ostao samo Finac Teemu Rannikko, koji je zadovoljio, dok za ostale (Van de Hare, Evtimov, Szewcyk...) se ispostavilo da doista i jesu višak. Od ostalih stranaca, veteran Jimmy Oliver je otišao, mladi Izraelac Halperin, koji je bio na posudbi, je isto otišao. Naši Joško Poljak, Vedran Morović i Toni Dijan su također otišli, tako da će Olimpija ove sezone, za razliku od prošle, kada su momčad činili strani igrači, nade položiti na više domaćih igrača. Ove sezone se očekuje potpuno oporavljeni Sašo Ožbolt, a tu je i Marko Milič, iskusni igrač sa iskustvom NBA Lige, a iz Heliosa je došao Domen Lorbek. Olimpija je još potpisala i neke mlađe igrače, a i potpisali su Efesovog back-up playa, Endera Arslana. Na kraju, došlo je i do promjene na trenerskoj klupi. Zmagu Sagadina zamjenio je Tomo Mahorič. Pogled na roster nekako govori da će Olimpija imati bolje rezultate nego prošle godine, bez obzira na tolike odlaske, jer ipak je tu više domaćih igrača nego prošle godine, što je bitno.



Panathinaikos

Tokom cijelog prijelaznog roka, Panahtinaikos je nekako bio u sjeni Olympiakosa, i njegovih velikih transfera. Željko Obradović će u predstojećoj sezoni imati na raspolaganju nešto slabiju vanjsku liniju, ali zato unutarnju je pojačao Robertas Javtokas, kojega je prošle sezone vodio naš Neven Spahija u Lyetuvos Rytasu. Došli su još Dikoudis, Xantopoulos, te zvučna pojačanja Ramunas Šiškauskas, te Tony Delk, Amerikanac sa NBA karijerom iz sebe. Iz redova Pao-a, Vassilis Spanoulis je otišao u Houston Rocketse, a Jaka Lakovič je, iako navodno sve dogovorio o produljenju oguvora, na kraju otišao u Barcelonu. Nema sumnje da slijedi još jedna sezone jakog Panathinaikosa, ali vjerovatno ne dovoljno jakoga za europski vrh, a možda ni za grčki.



Unicaja

Uglavnom se prijelazni rok španjolskih prvaka vrti oko NBA lige. Prvo treba spomenuti da je prvi njihov igrač prošle sezone, Jorge Garbajosa, otišao u Toronto Raptorse, a Walter Hermann je otišao u Charlotte Bobcatse. Iz Bucksa su potpisali Jirija Welscha, a došao je i Erazim Lorbek. Treba spomenuti i odlazak našeg Sandra Nicevića u francuski Le Mans. Unicaja teško da će ponovo do naslova ove sezone, a u Euroligi su ipak slabiji od glavnih favorita.



Partizan

Beograđani su sredinom prošle sezone doveli, i zadržali Vonteega Cummingsa, odličnog play-a, koji će i ove sezone nositi dres Partizana. Naravno, veliki, najveći nedostatak imaju o odlasku Dejana Milojevića u Španjolsku. Milojević je bio MVP regularnog djela prošlosezonske Eurolige, i velika Partizanova snaga pod koševima. Ovako su im još manje šanske u Euroligi nego prošle sezone, ali dobro se zna da Partizan igra sa mlađim igračima koji ne donesu odmah rezultat klubu, ali kasnije se većinom razvijaju u velike igrače, što je dobro za cijelu srpsku košarku. U Partizanu je ostao reprezentativac Uroš Tripković, a tu su još i Kosta Perović, Luka Bogdanović, Nikola Peković i drugi, koji će, bez sumnje, napraviti veliki rezultat u domaćem prvenstvu, a i u novonazvanoj NBL ligi.



Maccabi Elite

Izraelski ponos više nije na tronu Europe, a teško da će tamo i doći ove, a i idućih nekoliko sezona. Nevena Spahiju čeka težak posao, jer od Maccabija se uvijek, bez obzira na uvijete, očekuju veliki rezultati, a baš ove sezone neki igrači nisu htijeli doći u Maccabi zbog ratnog stana, među ostalima i Zoran Planinić, koji je otišao u Tau Ceramicu. Od prošlogodišnjih nositelja igre, otišli su Anthony Parker, Willie Solomon, te Maceo Baston. Od Parkera se i očekivao povratak u NBA, a u Maccabiju je ostao naš Nikola Vujčić, koji je produžio ugovor sa izraelskim prvakom. Domaći naslov im ne bi trebao izmaknuti, dok u Euroligi će im biti teško, pogotovo jer će svi posebno željeti upisati pobijedu protiv Maccabija, pogotovo dok je to moguće zbog oslabljenog rostera u odnosu na prošlu sezonu.



Joventut

Klub iz Badalone je prošle sezone osvojio FIBA-in Eurokup, te iznenadio u španjolskom prvenstvu, i tako izborio Euroligu ove godine. U klubu je ostao 36 godina stari play Elmer Bennett, kao i Andrew Betts. Još važnije od toga, ostao je i iskusni trener Garcija Aito. Ne treba od Joventuta očekivati previše u Euroligi, ali nikako ih se ne smije podcjeniti, jer bi mogli mnogima pokvariti račune.



Lottomatica Roma

Još jedan klub iz Cibonine skupine kojega vodi hrvatski stručnjak. Riječ je naravno o Jasminu Repeši, koji se ipak odlučio za Romu, jer kao trener Real Madrira ne bi mogao voditi reprezentaciju. Repeša na raspolaganju ima najboljeg igrača Europe od prije par godina, Dejana Bodirogu, koji jest u godinama, ali to se i neće osjetit toliko jer njegova igra se nikada i nije bazirala na snazi i brzini. Osim njega, tu su još David Hawkins, Vlado Ilievski i mnogi drugi. Roma se, nakon kraćeg izbivanja, vraća u Euroligu, i kao momčad iz predzadnje jakosne skupine, pokušat će izboriti prolaz u Top 16, što ne bi bilo iznenađenje, s obzirom da trenersko-igrački tandem Repeša-Bodiroga može svakome oduzet bodove.


I za kraj, Cibona vrlo lako može doći do najboljih 16 momčadi, jer opet možemo očekivati puno domaćih pobijeda, i još nekoliko u gostima, što će sigurno biti dovoljno za prolaz.

Prognoza skupine: Panathinaikos, Maccabi, Unicaja, Cibona, Lottomatica Roma, Union Olimpija, Joventut, Partizan.

Post je objavljen 18.09.2006. u 09:54 sati.